Hoe veilig verwarmen met hout of pellets?

Houtverwarming of verwarming met pellets voelt aangenaam aan en is hip. Toch zijn enkele voorzorgsmaatregelen op hun plaats om je veiligheid en comfort te garanderen. We zetten ze even op een rijtje!
Steven V.
04/12/2019 |

1. Vermijd ontvlambare materialen in de buurt van je open haard of kachel

Het lijkt misschien een kwestie van gezond verstand, maar vermijd tijdens de feestdagen zeker van je kerstboom in de buurt van de haard te plaatsen… Ook al lijkt de locatie je ideaal! Verwijder ook zeker synthetische materialen, gordijnen, stapels kranten en dergelijke uit de buurt van de haard.

2. Ga voor een aangepaste kachel

Houtkachel

Kies voor een gesloten haard. Die produceert minder fijne stofdeeltjes. Hoewel er geen Belgisch kwaliteitslabel is voor houtkachels, werken verschillende Europese landen met algemene (Nordic Swan, Der Blaue Engel …) of gespecialiseerde labels voor verwarming met hout (Flamme verte, …). Deze labels verzekeren een rendement van meer dan 80 %, met een beperkte uitstoot van CO, vluchtige organische stoffen (VOS) en stof.

Pelletkachel

Een pelletkachel (een kachel met houtkorrels) biedt het beste rendement van alle systemen van verwarming met hout en garandeert hetzelfde comfort als gasverwarming. Kies voor een toestel met detectiesysteem, dat je waarschuwt als de leiding verstopt is of bij andere onregelmatigheden.

3. Controleer de installatie

De aansluiting tussen het verwarmingstoestel en de schouw mag geen bochten van meer dan 90° of horizontale delen over meer dan 1 meter vertonen. De schouw moet geïsoleerd en waterdicht zijn. Schakel dus zeker een gekwalificeerde professional in om na te gaan of je installatie veilig is.

4. Kies voor hout of pellets van kwaliteit

Hout

Gebruik je brandhout, let er dan zeker op dat het hout niet nat is. Hierdoor zou de leiding uiteindelijk verstopt kunnen raken. Nat hout stoot bovendien vervuilende stoffen uit en is minder efficiënt (tot 2 keer minder energie dan met droog hout).

Pellets

Houtpellets vormen een CO2-neutrale energiebron. Er ontstaat bovendien heel weinig as bij de verbranding ervan. Ze zijn dus veiliger en hebben een hoge verbrandingswarmte. Sinds kort zijn de pellets van ENGIE te koop via onze webshop en worden ze geleverd bij jouw thuis. Ze zijn niet alleen ENPlus-gecertificeerd, maar dragen ook het FSC-label waardoor ze aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

5. Regelmatig onderhoud

Voor een optimale veiligheid en comfort moeten de rookkanalen 1 keer per jaar schoongemaakt worden (2 keer per jaar voor verwarming met hout dat minder dan 2 jaar heeft gedroogd).

Laat om de 3 jaar ook de waterdichtheid van de rookkanalen controleren. Vergeet tot slot het onderhoud van je hout- of pelletkachel niet. Tips vind je in ons artikel “Onderhoud je houtkachel in 6 stappen”.