Je stookolieketel in 3 stappen vervangen door een gasketel

Een verwarmingssysteem op aardgas is voordeliger en milieuvriendelijker. Maar hoe schakel je over? Dat kan heel eenvoudig, in 3 stappen.
Paul D.
16/10/2020 |

1. Sluit je woning aan op het aardgasnet

Ligt er al een gasleiding in je straat? Dat verneem je snel als je de vraag stelt aan aan je buren of, als je echt zeker wilt zijn, aan de distributienetbeheerder van jouw gemeente.

Ook als het niet mogelijk is om je woning op het aardgasnet aan te sluiten, hoef je niet alle hoop op te geven om je woning met gas te verwarmen. Want je kunt ook altijd propaan in een tank opslaan (onder of boven de grond). Maar dit is dan weliswaar geen aardgas en je moet regelmatig een nieuwe voorraad inslaan.

Wanneer je een offerte voor een nieuwe gasketel vraagt, denk eraan om je behoeften te vermelden. De installateur kan ook de aansluiting op het net in zijn offerte voorzien en de contacten verzekeren met de netbeheerder. De partners van ENGIE helpen je zo goed mogelijk bij de overstap naar gas.

2. Verwijder de stookolietank

 

Een stookolietank definitief buiten gebruik stellen is wettelijk geregeld (de regels verschillen van gewest tot gewest). Het werk zelf dien je door een erkende vakman te laten uitvoeren die de regels van het vak volgt en een officieel attest aflevert. De installateur van je nieuwe ketel helpt je van je oude tank af of vraagt dit aan een gespecialiseerd partnerbedrijf. Die zorgt er in elk geval voor dat je lege stookolietank wordt verwijderd. Dit gaat in drie stappen:

> leegmaken, reinigen, ontgassen;
> verwijderen van het afval;
> afvoeren van de tank (al dan niet in stukken).

Als de tank om een of andere reden niet kan worden weggehaald, wordt ze 'inert' gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld door ze op te vullen met zand. Voor tanks van meer dan 10 000 liter of als er bodemverontreiniging werd vastgesteld, moet er bovendien een verkennend bodemonderzoek gebeuren.

Hoeveel de neutralisering van een tank kost? Reken gemiddeld op 1000€ voor tanks tot 3000 liter. Voor een tank in openlucht is dat de helft, voor een ingegraven tank het dubbele naargelang de uit te voeren werken (in stukken snijden, sanering…). Sommige gemeenten (niet de gewesten) geven een premie. Vraag inlichtingen aan je gemeente.

Nog een laatste tip: hou zorgvuldig de documenten bij waaruit blijkt dat je stookolietank definitief buiten gebruik gesteld is.

3. Kies je nieuwe ketel

 

Sinds 2020 zijn condensatieketels de norm geworden. Ze zijn niet alleen minder vervuilend, maar verbruiken ook tot 30% minder dan de ketels van vroeger.

Welk merk van verwarmingsketel kiezen?

Kies altijd een merk waarmee je installateur vertrouwd is. Let er ook op dat het vermogen van je nieuwe ketel is afgestemd op je energienoden. Wij hebben de populairste merken van verwarmingsketels in België opgelijst en 5 fouten op een rijtje gezet die je best vermijdt wanneer je je cv-ketel vervangt.

Denk ook aan je sanitair warm water

Als je je ketel vervangt, mag je niet vergeten dat je ook sanitair warm water nodig hebt. Misschien heb je hiervoor al een installatie of boiler? Combineer ze eventueel met je nieuwe ketel.

De leidingen en radiatoren

De leidingen en radiatoren van je oude stookolie-installatie kan je gewoon blijven gebruiken. Er moet wel een speciale buis in de schoorsteen worden aangebracht om de verbrandingsgassen goed af te voeren.

Wens je hulp bij de vervanging van je ketel?

 

Wij kunnen je helpen bij de keuze van de meest aangewezen technologie en het model. We kunnen je zelfs een bekwame en betrouwbare professional voorstellen, die bovendien je premie-aanvraag voor je nieuwe ketel voor jou beheert.

Ontdek wat Elke zelf zegt over de vervanging van haar ketel op stookolie door een aardgasketel.

Vervanging en installatie van een nieuwe aardgasketel met ENGIE

Benieuwd naar hoe een efficiënt en zuinig verwarmingssysteem in mekaar zit? Raadpleeg dan zeker ons speciaal gids over verwarming!