De gasketel

Of het nu gaat over een klassieke gasketel, een condensatieketel of een lagetemperatuurketel: de gasketel is als centraal verwarmingssysteem erg populair in België. Hij is immers voordelig, ecologisch, betrouwbaar maar ook comfortabel in gebruik.
Paul D.
15/03/2024 |

ENGIE heeft de nodige ervaring en expertise in huis om dit type verwarmingsketel en verwarmingssysteem te plaatsen. Enkele vragen beantwoorden volstaat bovendien om een eerste prijsinschatting te krijgen voor je ketel.

De voordelen van de gasketel

– Hij is geschikt voor de verwarming en voor je sanitaire installatie
De gascondensatieketel geeft je een uitstekend thermisch comfort, via warmwaterradiatoren en/of vloerverwarming. Hij kan echter ook dienen voor de productie van je sanitair warm water (ook wel SWW genoemd). In dat geval moet je kiezen voor een combiketel (of hybride verwarmingsketel). Hiervan zijn er drie varianten wat betreft warmwaterproductie: met accumulatie (deze bestaat uit een grote waterreserve, gestockeerd in een al dan niet geïntegreerde boiler), micro-accumulatie (deze bestaat uit een waterreservoir van enkele tientallen liters) en instant (deze maakt het gebruik van een ultra compacte verwarmingsketel mogelijk. Goed om weten: deze laatste produceert een behoorlijke hoeveelheid SWW, maar wel minder dan ketels met een opslagreservoir).

– Hij is voordelig
De aankoop en de installatie van de gasketel zijn goedkoper dan die van een mazoutketel. Je moet ook maar om de 2 of 3 jaar (afhankelijk van de regio waar je woont) een wettelijke verplichte controle laten uitvoeren door een erkende technieker. Dit in tegenstelling tot mazoutketels die elk jaar gecontroleerd moeten worden. De prijs van gas is bovendien stabieler dan die van stookolie.

– Hij is ecologisch
Bij een gelijke warmteproductie stoot gas minder CO² (een broeikasgas) uit dan stookolie, wat het gebruik van dit soort verwarmingsketels ecologischer maakt. Desondanks is het een fossiele brandstof, wat minder groen is dan zonne-energie of hout. Anderzijds verminderen de uitstekende prestaties van de gasketel en de condensatieketel je elektriciteitsverbruik aanzienlijk. De keuze voor dit verwarmingssysteem verlaagt dus je energiefactuur en respecteert tegelijkertijd het milieu.

– Hij is perfect te combineren met andere energiebronnen
Je kunt een verwarming op gas combineren met zonne-energie, aerothermische (windenergie) of geothermische energie (aardwarmte) voor een ecologischer en nog voordeliger resultaat. Ontdek hier andere oplossingen voor zelfproductie van energie.

– Hij neemt weinig plaats in
Er bestaan ook wandmontages en vloerverwarming, waardoor je de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk kan gebruiken. Bovendien is er geen tank nodig als je aangesloten bent op het gasdistributienetwerk. De gasketel neemt dus duidelijk minder plaats in dan een mazoutketel. Ook moet er niet elk jaar een vakman langskomen om brandstof bij te vullen. Dat is echter niet het geval wanneer je geen aansluiting hebt op het aardgasnetwerk. Je moet dan, net als bij een mazoutketel, een tank voorzien voor de opslag van propaangas dat enkel geleverd kan worden door een gasleverancier.

Let wel, of je nu een mazout- of gastank hebt, hij moet hoe dan ook regelmatig gecontroleerd worden door een expert. De wetgeving hieromtrent verschilt van gewest tot gewest, maar ook afhankelijk van het type tank (minder of meer dan 3.000 liter). Informeer je dus bij je installateur.

– Hij heeft een opmerkelijk lange levensduur.
Je verwarmingsketel heeft een levensduur van ongeveer 20 jaar als je hem correct onderhoudt. Bovendien zou het Interfederale energiepact de verkoop van mazoutketels kunnen verbieden in 2035. Een gasketel is dus een duurzaam alternatief als je van verwarmingsketel wil veranderen.

De verschillende types gasketels: hun werking en rendement

Er bestaan 3 verschillende soorten gasketels, met verschillende rendementen. Het is bovendien volgens de EU-richtlijn Ecodesign sinds 2015 verplicht om oude verwarmingsketels te vervangen door condensatieketels.

1. De condensatieketel

Het mechanisme van deze verwarmingsketel garandeert een rendement van 100 tot 110%. Het verwarmingsvermogen is optimaal dankzij de wisselaar-condensator die, boven op het traditionele systeem, het water voor de verwarming voorverwarmt. Hiervoor wordt de warmte uit de stoom van de verbrandingsgassen hergebruikt door deze stoom te doen condenseren. De prijs van dit systeem kan beperkt worden door het aanvragen van energiepremies, die verschillen naargelang je in Vlaanderen, Brussel of Wallonië woont. Op termijn zal bovendien de besparing op je verbruik (20 à 30%) het verschil in je budget compenseren. De condensatieketel moet aangesloten worden op de afvoer voor afvalwater en de waterdichte afvoerbuis voor de dampen wordt normaal gezien gewoon aan de muur bevestigd.

2. De lagetemperatuurketel en de klassieke verwarmingsketel

Deze verwarmingsketels voldoen niet meer aan de minimale rendementsvereisten waaraan verwarmingsinstallaties moeten beantwoorden. Ze mogen nog gebruikt worden in woningen, maar worden niet meer opnieuw geïnstalleerd wanneer de ketel aan vervanging toe is of wanneer er een nieuwe cv-ketel wordt geïnstalleerd. Condensatieketels zijn vandaag de norm geworden. Ze moeten een verbrandingsrendement van minstens 90% halen bij de laagste verbrandingswarmte. Is dat niet het geval, dan worden ze niet-conform verklaard tijdens de periodieke controle.

De prijs van gasketels in 2024

De eerste investeringen en het onderhoud van de gasketel zijn goedkoper dan bij andere verwarmingsmethoden: pellet, elektriciteit, stookolie, enz.

 

Prijs

Verwarmingsketel

Gemiddeld tussen 2.500€ en 4.000€ (incl. BTW)

Installatie

+/- 1.100€ (excl. BTW)

(btw van 6% voor gebouwen ouder dan 10 jaar en 21% voor de andere)

Onderhoud

190€ tot 225€ elke 2 tot 3 jaar afhankelijk van de regio waar je woont

De prijs van een condensatieketel gemiddeld tussen 2.500€ en 4.000€ (incl. BTW). Indien je handig bent, kan je het toestel zelf aankopen in de winkel. Zoniet kan je best een beroep doen op bekwame vakmannen ;-).

De installatie of de vervanging van de verwarmingsketel door een loodgieter/verwarmingstechnieker zal je ongeveer 1100€ excl. btw kosten, in functie van de offerte. Bovenop de plaatsingsprijs moet je 6% btw bijrekenen voor een gebouw ouder dan 10 jaar. In elk ander geval zal er 21% btw toegepast worden. Opgelet, het is mogelijk dat je een buis zult moeten aanbrengen in je schoorsteen of dat je een rookafvoer moet voorzien. Hiervoor zal je extra kosten moeten betalen: ongeveer 100 €/meter schoorsteenlengte.

Voor de periodieke controle van je centrale verwarming op gas reken je best op 190 à 225 €. Je kunt hiervoor een onderhoudscontract aangaan met een bedrijf, om te vermijden dat je het verplichte onderhoud vergeet en je bent verzekerd van een stabiele prijs. Bij ENGIE moet je rekenen op 8,10 €/maand voor een gasketel (onderhoud om de 2 jaar) en 20 €/maand voor een ketel op stookolie (verplicht jaarlijks periodiek onderhoud).

Indien je een duidelijker beeld wil van de prijs voor het veranderen van verwarmingsketel, de aankoop en/of installatie van een nieuw toestel of over een onderhoudscontract bij ENGIE, bezorgen wij je graag een gratis offerte. Wij garanderen je de beste prijs/kwaliteitverhouding alsook een betrouwbare, snelle en aangename dienstverlening.

Controle en onderhoud van jouw gasketel

Er zijn minstens 4 redenen om je verwarmingsketel correct te onderhouden. Een gasketel moet om de 2 jaar onderhouden worden in Vlaanderen en Brussel en om de 3 jaar in Wallonië. Dit onderhoud moet uitgevoerd worden door een erkende technicus die de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant in acht neemt. Dat onderhoud bestaat onder andere uit het schoonmaken en eventueel demonteren van bepaalde onderdelen, het regelen van de brander… Wanneer de verwarmingstechnicus klaar is met de controle en het onderhoud bezorgt hij je een onderhoudsattest (meer specifiek een controle attest voor de warmteregelaar). Dat moet je zorgvuldig bewaren.

Bovenop de wettelijke verplichting is een regelmatig onderhoud van de verwarmingsketel belangrijk om een maximaal rendement te behouden (tot 10% meer), om de levensduur van je materiaal te verlengen en om gevaarlijke situaties te vermijden zoals ontploffingen of koolstofmonoxidevergiftiging.

Om de verplichte onderhoudsbeurt niet te vergeten en niet te veel tijd te verliezen met het zoeken van erkende technici en het maken van afspraken, kan je een onderhoudscontract aangaan. Dat garandeert je ook een prijs zonder onaangename verrassingen. ENGIE kan je zo’n onderhoudscontract voorstellen. Indien je dat wenst kan je ons aanbod raadplegen voor meer informatie hierover.

De meest gestelde vragen over gasketels

Welk merk van verwarmingsketel is het beste?

Er bestaan verschillende goede merken: ATAG, Junkers, Vaillant, Viessmann, enz. Deze bieden een uitstekende kwaliteit van verwarming alsook voor de productie van sanitair warm water, volgens het gekozen model.

Welk verwarmingssysteem is het goedkoopste?

 

Gas

stookolie

Elektriciteit

Pellet

Verwarmingsketel

2.500€ tot 4.000€

5.000€ tot 8.000€

Voor een elektrisch systeem (geen verwarmingsketel) 900 tot 3.000€

1.000 tot 13.000€

Installatie

1.100€ excl. btw

1.800€ excl. btw

1.700€ excl. btw

1.500 tot 3.000€ excl. btw

Onderhoud

190 tot 225€

230 tot 275€

190 tot 220€

100 tot 200€

Frequentie

Om de 2-3 jaar

Jaarlijks

Heeft weinig onderhoud nodig. Geen wettelijke verplichting.

Jaarlijks

 

Wanneer moet ik mijn gasketel onderhouden in België?

Wettelijk ben je verplicht om elke 2 jaar een controle te laten uitvoeren in Vlaanderen en Brussel en om de 3 jaar in Wallonië. Het onderhoud moet uitgevoerd worden door een erkende verwarmingstechnicus die je op het einde van de controle een onderhoudsattest van je ketel bezorgt.

Welke gasketel moet ik kiezen?

  • Kies voor een verwarmingstoestel (enkel verwarming) of een combitoestel (verwarming en warm water voor sanitair gebruik).
  • Evalueer je behoefte aan verwarming en warm water. Dat kan gedaan worden door een professionele technieker en deze zal je – onder andere – het volgende vragen: het volume van je woning, het aantal badkamers, het aantal bewoners en de gemiddelde gewenste temperatuur.
  • De verwarmingsexpert zal dan het vermogen berekenen dat je gasketel nodig heeft en hij zal ook bepalen welk soort gasketel het beste bij jou past (accumulatie met een al dan niet geïntegreerde boiler, micro-accumulatie of instant). Bovendien zal hij indien nodig ook bepalen welke grootte je boiler moet hebben.
  • Kies vervolgens het toestel dat het meest geschikt is voor jou, in functie van je behoeften, decoratieve voorkeuren, de gevraagde dimensies, je budget

Wat is het verschil tussen een open verwarmingsketel en een gesloten verwarmingsketel?

Bij een open, of atmosferische, verwarmingsketel wordt er zuurstof voor de verbranding gehaald uit de ruimte waarin de ketel zich bevindt. Het is dus belangrijk dat de ketel in een goed geventileerde ruimte wordt geplaatst, vooral om koolstofmonoxidevergiftiging te vermijden. De aanwezigheid van een schoorsteen is dan wel verplicht om de verbrandingsgassen af te voeren.

Bij een gesloten verwarmingsketel wordt de zuurstof die nodig is voor de verbranding rechtstreeks aan de buitenlucht onttrokken. Deze wordt rechtstreeks aangevoerd door een buis met dubbele wand of door 2 afzonderlijke buizen (een voor de verbrandingsgassen en een voor de verbrandingslucht). Dia systeem wordt een gesloten verwarmingssysteem genoemd en wordt meestal door de muur of door het dak geplaatst.

Heb je door deze informatie een beter beeld gekregen voor je projecten? Aarzel zeker niet om ook onze complete verwarmingsgids te raadplegen.