Meer winst uit je zonnepanelen door bitcoin?
Bitcoin, Zcash, Ethereum, Litecoin en Ripple zijn slechts enkele van de 1.400 virtuele of cryptomunteenheden die er vandaag bestaan. Betalen met virtueel geld wordt elke dag populairder. Eén nadeel: het gebruik en vooral de ‘productie’ en validatie van de computerverrichtingen, verslinden energie.
Elektriciteit verslinden
Elke cryptovaluta werkt volgens het systeem van ‘blockchain’, een soort openbaar ultra-kasboek waarin alle betalingen worden geregistreerd. Die betalingen worden geklasseerd in ‘blocks’. Elke 10 minuten moeten nieuwe blocks gevalideerd, versleuteld en beveiligd worden (‘mining’), om dan terug in de blockchain terecht te komen, die steeds langer wordt. Mining wordt zo genoemd omdat het bijhouden van de transacties eigenlijk een digitale manier van delven is, zoals mijnwerkers dat doen naar goud. Degene die rekenkracht levert aan het netwerk, maakt kans op de bitcoins die als beloning vrijkomen.
Het enige probleem: voor mining is een enorm aantal computers nodig, die gigantisch veel energie verslinden. Even vergelijken: een bitcointransactie verbruikt 2.500 keer meer elektriciteit dan een betaling met creditcard.
Iedereen aan het ‘minen’
Wereldwijd verenigen crypto-aanhangers zich tot grote computernetwerken om zoveel mogelijk cryptogeld te kunnen minen. In China zijn ‘mining farms’ als paddenstoelen uit de grond gerezen. In België blijft het voorlopig beperkt tot individuen die een ‘rig’ (computerapplicatie) installeren om hun cryptocurrency te minen. Elke 10 minuten worden alle computers van een valutanetwerk gebruikt om een zeer complexe wiskundige vergelijking op te lossen, waardoor de blockchain kan groeien.
Meer geld voor je overtollige stroom
NR-Mine, de start-up, opgericht door twee onderzoekers van de universiteit van Luik, is de eerste en enige Belgische onderneming die actief is in de markt van de ‘mining’, met name op de cryptovaluta ZCash. “Mining verbruikt enorm veel energie en in België is de prijs van elektriciteit behoorlijk hoog. Wij zoeken dus oplossingen om die energie zo voordelig mogelijk aan te kopen“, legt Leila Rebbouh uit, mede-oprichtster van NR-Mine. “Daarom willen we de overtollig geproduceerde elektriciteit door zonnepanelen van particulieren en bedrijven recupereren. En ook in energieoverschotten van hydro-elektriciteit zijn we geïnteresseerd.”
Dat biedt inderdaad perspectieven aan de (toekomstige) eigenaars van fotovoltaïsche installaties, die zich zorgen maakten om de rentabiliteit van hun zonnepanelen sinds de afschaffing van de groenestroomcertificaten en de invoering van het prosumententarief. “De fotovoltaïsche installaties van vele particulieren en bedrijven produceren meer energie dan wat die gezinnen en bedrijven consumeren. Anderen verbruiken dan weer te weinig energie om recht te hebben op groenestroomcertificaten… Beide groepen kunnen niet altijd energie terug in het net injecteren. En dan zijn er ook nog de toekomstige eigenaars van zonnepanelen… We staan open om samen te werken met iedereen die meer winst wil halen uit zijn te veel geproduceerde elektriciteit”, nodigt Leila Rebbouh uit. “Wij installeren de ‘rigs’ en betalen je 20% meer voor je energie. Terwijl een klassieke netbeheerder je 4 cent per kWh geeft, betalen wij 5 cent.”
Samengevat : er zijn meer en meer initiatieven om zonnepanelen nog rendabeler te maken. Heb je er nog geen? Is je dak geschikt? Bekijk hier de tips van energie-expert Paul.
Overtuigd? Bereken de opbrengst van zonnepanelen voor jouw woning!