Investeren in een thuisbatterij: plus- en minpunten

Hoewel je er geen mirakels van mag verwachten, biedt investeren in een thuisbatterij sowieso al bepaalde voordelen. Wij hebben voor jou de (huidige en toekomstige) plus- en minpunten opgesomd zodat je goed geïnformeerd een aankoop kunt overwegen.

01/09/2020 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

Investeren in een thuisbatterij of niet? Het is een vraag die heel wat eigenaars van zonnepanelen zich stellen. Terwijl je volgens velen beter wacht, zijn anderen van mening dat het toch al de moeite is in bepaalde situaties en/of regio’s. Maar welke voordelen zouden je over de streep kunnen trekken? En zijn de nadelen echt zo groot? Een ding is zeker: met een batterij kan je je energie nog meer zelf beheren, want …

1. Ze maakt je onafhankelijker van het netwerk

Als je zonnepanelen hebt, gebruik je niet alle geproduceerde energie voor eigen verbruik. Het is immers moeilijk om alle geproduceerde elektriciteit te verbruiken op het moment dat ze geproduceerd wordt. Zo wordt het zelfverbruik (het deel van je geproduceerde energie dat je zelf consumeert) gemiddeld op 30% geschat. De rest wordt in het net geïnjecteerd.

Dat betekent dat je zelfs als je zonnepanelen hebt, afhankelijk blijft van het netwerk. Bijvoorbeeld ‘s avonds of ‘s nachts wanneer je panelen geen energie meer produceren. De oplossing om deze afhankelijkheid te verminderen en meer van je zelf geproduceerde energie te verbruiken? Een thuisbatterij installeren. Daardoor verbruik je in een gemiddelde situatie tussen 50 en 80% van je eigen elektriciteitsproductie (in plaats van 30%).

In Brussel is een hoger zelfverbruik belangrijk geworden om de besparingen dankzij je zonnepanelen veilig te stellen. Hoe dat komt? Door de overstap naar het systeem van gedeeltelijke compensatie op 1 januari 2020 en omdat het aantal groenestroomcertificaten voor nieuwe installaties vanaf 1 januari 2021 zal dalen. Vandaag betaal je immers de nettarieven op basis van je werkelijke hoeveelheid afgenomen elektriciteit van het net. Dat deel van je energiefactuur wordt dus niet meer gecompenseerd door je injectie. Daarnaast is het mogelijk dat in de toekomst de compensatie van je elektriciteitsgedeelte vervangen wordt door een injectievergoeding. Zelfs al krijg je groene certificaten ter compensatie voor je productie (hun aantal hangt af van een aparte groene meter), dan nog vermijdt een thuisbatterij (die je zelfverbruik verhoogt) dat je geld verliest. Het is immers beter om energie op te slaan voor later gebruik dan om ze te injecteren in het net tegen een lage prijs … Zo wordt je zonnepaneleninstallatie dus rendabeler.

2. Ze biedt zekerheid bij storingen of black-outs

Met een batterij kan je voor 65% onafhankelijk worden van het netwerk tegenover 30% met zonnepanelen die niet aan een batterij gekoppeld zijn!

Een thuisbatterij kan ook beschouwd worden als een noodoplossing. Dankzij de opgeslagen elektriciteit kunnen je apparaten en verlichting bij een storing van het netwerk blijven werken. De duur hangt uiteraard af van de capaciteit van je batterij, de laadstatus op het moment van de storing en de apparaten die van elektriciteit moeten voorzien worden. Let wel op dat je een batterij met de nodige functionaliteit hiervoor koopt.

3. Ze vermindert de impact van het prosumententarief

In Vlaanderen kunnen eigenaars die voor 31/12/2020 zonnepanelen geïnstalleerd hebben, kiezen tussen twee verschillende tariefstructuren:  het huidige systeem met terugdraaiende meter en prosumententarief of voor een nieuw systeem met gedeeltelijke compensatie en netkosten op basis van werkelijke afname. Het nieuwe systeem is interessanter wanneer je een hoog zelfverbruik van je geproduceerde energie hebt en dus weinig gebruik maakt van het elektriciteitsnet. Door een batterij te installeren, kan je je zelfconsumptie uiteraard verhogen en dus ook besparen door op dit tarief over te schakelen.

Goed om weten: vanaf 1 januari 2021 zal er voor nieuwe zonnepaneleninstallaties in Vlaanderen een nieuwe tariferingsmethode van toepassing zijn. De terugdraaiende meter zal er namelijk verdwijnen. Je wordt wel vergoed voor de injectie in het netwerk, maar die prijs zal lager liggen dan de afgenomen elektriciteit. Meer weten? Lees ons artikel “Investeren in zonnepanelen in Vlaanderen: in 2020 of wachten tot 2021?

In Wallonië gaat het prosumententarief op 1 oktober 2020 van kracht, hoewel het nog tot 1 januari 2024 gedeeltelijk zal worden gefinancierd door het Waalse gewest. Er zal dus gekozen moeten worden tussen een forfaitair prosumententarief op basis van het vermogen van je PV-installatie of een proportioneel tarief waarbij je je netkosten betaalt op basis van de werkelijke afname van het elektriciteitsnet. De keuze en de mogelijke besparing zijn hiermee dus heel gelijkaardig als in Vlaanderen.

In Brussel betaal je geen prosumententarief, maar betaal je vanaf 2020 netkosten op basis van je werkelijke afname. Het is dan beter om energie op te slaan voor later gebruik dan om ze te injecteren en terug af te nemen van het net.

Let wel, de prijs – een van de 5 criteria om rekening mee te houden bij de aankoop van een thuisbatterij – gooit vaak roet in het eten. Hoewel de prijs de afgelopen jaren gedaald is, blijft een thuisaccu duur: gemiddeld tussen      5 000 en 10 000 euro. In het Brussels Gewest en in Wallonië is momenteel geen subsidie voor de aankoop van zo’n batterij. Dat betekent dat het rendement op de investering even op zich laat wachten … In Vlaanderen is er wel een premie tot eind 2020 (het staat nog niet vast of deze verlengd wordt), maar zelfs dan is het moeilijk om je thuisbatterij terug te verdienen binnen de levensduur van de batterij (10 tot 15 jaar)!

Kort samengevat

Er zijn verschillende redenen om een batterij te installeren. Met een thuisbatterij zal je meer van je eigen geproduceerde groene energie kunnen gebruiken. Zo ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Het is bovendien mooi meegenomen dat je extra kan besparen op je factuur. Aan de huidige batterijkost is deze besparing helaas nog niet voldoende om je batterij volledig terug te verdienen. Maar wanneer de prijzen van de batterijen de komende jaren verder zullen dalen, wordt het ook een financieel interessante investering.

 

Lees ook