Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

De plaatsing van zonnepanelen

Download het e-book

Zonne-energie in 5 stappen

Een installateur plaatst je zonnesysteem in ongeveer 1 dag. Bekijk het stappenplan: van de montage van je panelen (en thuisbatterij) tot de aansluiting op het elektriciteitsnet.

1

Montage van de panelen

De bevestiging van zonnepanelen vereist geen grote aanpassingen aan je dak.

2

Installatie van de omvormer

De omvormer wordt aan een muur bevestigd en hangt meestal ergens uit het zicht in de wasruimte of berging.

3

Installatie van de thuisbatterij

De thuisbatterij wordt meestal in de wasruimte, berging of garage geplaatst. Hij wordt best op een voldoende afstand geplaatst van een gasketel of mazoutketel.

4

Aansluiting op het elektriciteitsnet

De installateur verbindt de panelen (en de thuisbatterij) aan de omvormer. Deze omvormer wordt vervolgens via een stroomonderbreker aangesloten op de elektriciteitskast. Daarnaast wordt de omvormer verbonden aan een elektriciteitsmeter in de elektriciteitskast. Deze energiemeter meet de elektriciteit die van en naar het net toe gaat, deze informatie is nodig voor de omvormer om de lading en ontlading van de batterij te bepalen.

5

Installatie

Na de plaatsing maakt een onafhankelijke controleur een AREI-keuringsverslag op. Pas als hij dat heeft bezorgd aan je netbeheerder, mag je de installatie opstarten.

Heb je een schuin (pannen)dak?
Dan bevestigen installateurs vaak haken onder je dakpannen. Daarop monteren ze rails die de zonnepanelen gaan dragen. Zo rusten die panelen nooit rechtstreeks op je dak.
 
Heb je een plat dak?
Op platte daken gebruiken ze metalen profielen om de zonnepanelen toch schuin te kunnen plaatsen. De installatie wordt niet in je dak vastgeschroefd. Zo is er geen gevaar voor lekken. Ballasttegels houden het geheel stevig op zijn plaats.
Meer weten over de plaatsing van zonnepanelen?
Van de keuze van een installateur tot de productie van je eerste kilowattuur elektriciteit: lees nu ons gratis e-book.
Download e-book