3 oplossingen om je zonnepanelen te financieren

Zonnepanelen installeren op je dak? Graag, maar … hoe financier je die investering? Van je spaarboekje aanspreken tot een lening aangaan of gespreid betalen: er bestaan verschillende oplossingen.
Paul D.
17/03/2023 |

Hoewel de prijzen van zonnepanelen de voorbije 15 jaar door 3 gedeeld zijn, blijft het voor veel gezinnen een investering van formaat. Er rijzen nog steeds heel wat vragen omtrent zonnepanelen. Maar een ding is zeker, deze alternatieve, groene energie is echt de moeite waard. Blijft de vraag: hoeveel kosten zonnepanelen dan juist?

Hoe je zonnepanelen financieren?

De kostprijs hangt eerst en vooral af van het aantal panelen. Voor een gezin van 4 personen dat jaarlijks 5000 kWh verbruikt, zijn er 14 zonnepanelen nodig, ofwel een vermogen van iets meer dan 5,74 kWp (kilowattpiek).

In 2023 tel je voor zo een installatie van 14 zonnepanelen ongeveer 7600€ neer (panelen, plaatsing, omvormer en btw inbegrepen).

Goed om weten: de federale regering heeft beslist om de btw op de aankoop en installatie van zonnepanelen vanaf 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 te verlagen tot 6%.

Dit is echter een orde van grootte. Andere factoren kunnen de prijs beïnvloeden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de positie van de installatie (op een hellend dak, een plat dak of op de grond), de oriëntering van je woning (oost, zuid, west) die meer panelen kan vereisen, de kwaliteit van de cellen (monokristallijn, polykristallijn, amorf) en de schaduwzones.

De volgende vraag is dus: hoe je zonnepanelen financieren? Er zijn verschillende oplossingen mogelijk.

Oplossing 1: cash betalen

Het is in alle gewesten interessant om je geld te investeren in zonnepanelen, zeker in vergelijking met de gereglementeerde spaarrekening die maximaal 0,11% opbrengt.

Ontdek per gewest hoe rendabel je zonnepanelen zullen zijn.

Oplossing 2: gespreid betalen

Het is ook mogelijk om je zonnepanelen in verschillende schijven te betalen. Het voordeel van deze formule is haar flexibiliteit:
– Je kan ervoor kiezen om een deel cash te betalen en het resterende saldo in verschillende stortingen te betalen.
– Of je kan de volledige som lenen en maandelijks terugbetalen.

ENGIE biedt een gespreide betaling aan door middel van een voordelig consumentenkrediet dat voorgesteld wordt door financiële partner Beobank. De rentevoet bedraagt 3,35% (jaarlijks kostenpercentage – JKP) op 1 maart 2023.

Stel dat een zonnepaneleninstallatie 7000€* kost …

Scenario 1: je kiest voor een gespreide betaling van 7000€ over 3 jaar. In dit geval betaal je dan in totaal 7361,64€, ofwel 36 x 204,49€ terug.

Scenario 2: je betaalt een deel cash, bijvoorbeeld 3000 €, en kiest voor een gespreide betaling voor het resterende saldo over 3 jaar. In totaal betaal je dus 7206 €, ofwel 3000 € + 36 x 116,85 € terug.

“Ik wilde investeren in zonnepanelen, maar omdat ik grote werken hebben uitgevoerd in mijn woning, had ik niet genoeg budget meer over”, vertelt Daphné. “Ik koos dus voor gespreid betalen: ik betaalde een deel contant en de rest betaalde ik maandelijks af op 3 jaar tijd. Uiteindelijk kost deze flexibiliteit van de gespreide betaling me voor mijn installatie van 5800 € slechts een kleine honderd euro extra."

Als je weet dat je met zonnepanelen elke maand ongeveer 70€ kan besparen op je elektriciteitsfactuur, wegen die maandelijkse schijven uiteindelijk dus nauwelijks door op je budget!

Verschillende sites vergelijken de bankinstellingen met elkaar: Spaargids.be, Topcompare.be, Simulatielening.be of Bankshopper.be. Meestal gaan de geleende bedragen van 1000€ tot 70 000€. Ruim voldoende dus om een zonnepaneleninstallatie en zelfs nog andere milieuvriendelijke werken mee te financieren. De terugbetalingstermijnen variëren naargelang het aanbod.

Laatste nuance: je aanvraag moet gestaafd worden door een (of meerdere) offerte(s) om aanvaard te worden.

Oplossing 3: een gewestelijke lening aanvragen

Aangezien de gewesten bevoegd zijn voor energie, kennen ook zij leningen toe om gezinnen te helpen hun woningen te renoveren of energiebesparingen te doen. Ook zonnepanelen passen in dit kader.

In Wallonië gaat het om de Rénoprêt. Bijna alle gezinnen kunnen een beroep doen op de Rénoprêt, behalve diegene die meer dan 97 700€ per jaar verdienen. De rentevoet bedraagt 0% (JKP). Omdat deze lening bedoeld is voor renovatiewerken, is ze erg gul. Het maximumbedrag bedraagt 60 000€ en de maximumtermijn 30 jaar. De Rénoprêt kan de vorm aannemen van een consumentenkrediet of een hypothecaire lening.

In Vlaanderen hebben we het voortaan (sinds 1 oktober 2022) over de renteloze Mijn VerbouwLening, die geïntegreerd is in het digitale loket Mijn VerbouwPremie. Die is bestemd voor bepaalde doelgroepen, en in het bijzonder eigenaar-bewoners met een bescheidener of gemiddeld inkomen. De rentevoet bedraagt 0% (JKP). Het maximumbedrag dat geleend kan worden, bedraagt 60 000 € en de langste terugbetalingstermijn is 25 jaar. Wat zonnepanelen betreft, geldt als extra voorwaarde dat je een dak hebt dat al goed geïsoleerd is.

Je kan ook een bijkomende premie aanvragen die wordt toegekend door de beheerder Fluvius.

Tot slot is er in Brussel het ECORENO-krediet. Het maximumbedrag is 25 000 €. De voorwaarden hangen af van de vorm ervan. De eerste is een consumentenkrediet, waarvan de maximumtermijn 10 jaar bedraagt en de rentevoet schommelt naargelang het inkomen tussen 0 en 1% (JKP). De tweede vorm is een hypothecaire lening met een maximumduur van 30 jaar en een rentevoet die schommelt tussen 1,5 en 2,5%.

Zo, voortaan ken je de verschillende financieringsmogelijkheden voor je toekomstige zonnepaneleninstallatie. Maar weet je ook of je woning wel geschikt is voor zonnepanelen? Hoe werken ze? Hoe kies je een installateur? Lees onze gids die je alles vertelt wat je moet weten over zonnepanelen!

* Voorwaarden geldig op 01/02/2023 en onderhevig aan veranderingen
Voor een ontleend bedrag van minimum 200 €. De wettelijke maximale terugbetalingstermijn is afhankelijk van het ontleende bedrag, maar zal nooit minder zijn dan 12 maanden en nooit meer dan 60 maanden. Voorstel voorbehouden aan particulieren. Onder voorbehoud van de aanvaarding van het dossier door de kredietgever: Beobank NV/SA, Koning Albert II-laan 2, 1000 Brussel, BTW BE 0401.517.147 RPR Brussel, IBAN: BE77 9545 4622 6142. V.U./Kredietbemiddelaar, Agent in een nevenfunctie: Sungevity Belgium BVBA, Quellinstraat 49, 2018 Antwerpen, BTW BE 0659.680.172 RPR Antwerpen, IBAN BE 88 7194 0012 5841.