Wat zal de impact op mijn factuur zijn?

Indien je al zonnepanelen hebt, zal de overstap van het systeem met terugdraaiende teller naar het systeem met injectietarief invloed hebben op je afrekening. Zodra het systeem met injectietarief voor jou van toepassing is (en zodra je een digitale meter hebt), zal je volgens onze eerste berekeningen, op basis van een gemiddeld verbruik, een toename van 160€ tot 340€ (excl. btw) op je jaarafrekening kunnen merken*. Om deze toename zoveel mogelijk te beperken raden we je aan je zelfverbruik te verhogen (dus door je elektriciteit onmiddellijk te verbruiken op het moment van productie, bijvoorbeeld door je elektrische toestellen die veel verbruiken overdag aan te zetten of je elektrische wagen op te laden). We raden je ook aan een batterij te plaatsen zodat je je eigen elektriciteit kan opslaan en verbruiken wanneer er geen productie is. De Vlaamse Regering voorziet ook in compensatiemaatregelen die de impact van de afschaf van de terugdraaiende teller moet beperken.

Indien je onlangs zonnepanelen hebt geplaatst, mag je erop vertrouwen dat dit een voordelige investering blijft, ook al is de besparing op je jaarafrekening verminderd.

*Berekening op basis van een klant met een EASY PRO FIXED-jaarcontract (september 2021) met een jaarverbruik van 13.000 kWh en een installatie van 7 kWp die jaarlijk 6600 kWh produceert. De toenames op de jaarafrekening werden berekend met een zelfverbruik van 30% en 70%.

Veelgestelde vragen