Hoeveel elektriciteit zal ik injecteren op het net?

Dat hangt af van het vermogen van je installatie en je zelfverbruik, dus de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk (voor je professionele activiteiten) verbruikt in verhouding tot de productie van je zonnepanelen. Hoe hoger je zelfverbruik, hoe minder elektriciteit je op het net injecteert.

Met andere woorden, als je overdag bepaalde elektrische apparaten gebruikt (of van op afstand programmeert) of een elektrische auto oplaadt wanneer je zonnepanelen elektriciteit produceren, zal je proportioneel minder elektriciteit op het net injecteren. Je zelfverbruik zal dus hoger liggen. In België verbruikt een professionele klant met zonnepanelen gemiddeld ~70% van de elektriciteit die hij produceert en injecteert hij de resterende ~30% op het net (tegenover ~30% zelfverbruik en ~70% injectie voor een residentiele klant).

Een andere manier om je zelfverbruik te beïnvloeden is door te investeren in een batterij. Zo kan je je energie tijdelijk opslaan en gebruiken zonder dat je deze hoeft af te nemen en injecteren op het net, bijvoorbeeld na zonsondergang in de winter of wanneer je bepaalde elektrische apparaten 's nachts wilt laten werken. Ontdek de voordelen en premies die verbonden zijn aan een thuisbatterij in Vlaanderen.

Veelgestelde vragen