De elektriciteits- en gasprijzen zijn gedaald

De energieprijzen – elektriciteit en gas – namen een flinke duik. Dat komt uiteraard door de coronacrisis, maar er zijn ook andere redenen. Hoe merk je dat op je factuur? Gaat het om alle energiecontracten? Een woordje uitleg ...
Laetitia M.
13/05/2020 |

Het is de laatste tijd vaak voorpaginanieuws: ‘Dalende elektriciteitsprijzen!’ Hetzelfde geldt voor gas. Waarheid of fabel? Het is wel degelijk zo dat de energiemarkt de voorbije maanden meermaals een dalende evolutie kende.

Beïnvloedt deze daling ook je factuur? Voor we die vraag beantwoorden, verduidelijken we nog even dat je energiefactuur de energieprijs omvat, maar ook taksen, netwerkkosten en een bijdrage voor groene energie, waarvan je hier de exacte verdeling vindt voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel (de bijdrage verschilt namelijk van gewest tot gewest).

Het totaalbedrag wordt door je energieleverancier gefactureerd, die op zijn beurt aan de autoriteiten en netbeheerders de bedragen die hen toekomen, doorstort. De elektriciteitsprijs zelf is maar goed voor zo’n 35% van de elektriciteitsfactuur in België. Voor gas is dat 40 à 45%. De prijsdaling is enkel van toepassing op het onderdeel ‘energieprijzen’ en dus niet op je volledige factuur.

Waarom zijn de energieprijzen gedaald?

De energieprijzen, m.a.w de elektriciteits- en gasprijzen liggen momenteel erg laag op de groothandelsmarkten. Ze blijven zakken sinds januari 2019. Hoe dat komt?

  • De daling van de olieprijs.
  • Een overaanbod aan gas door de erg zachte winter 2019-2020.
  • De coronacrisis die alles in stroomversnelling bracht, omdat de vraag naar energie daalde door de economische vertraging van grote bedrijven en kmo’s.

Het is vandaag moeilijk te voorspellen of deze neerwaartse tendens zich zal verderzetten en hoe lang, of de prijzen opnieuw zullen stabiliseren of stijgen, ...

Heb ik voordeel bij de daling van de elektriciteits- en gasprijzen?

Zeker weten, en dat gebeurt zelfs automatisch. Het moment waarop je voordeel doet, hangt echter af van het type energiecontract.

Hoe wordt de daling van de energieprijzen toegepast per type energiecontract?

Je hebt een contract met variabele prijs

Je contract volgt elke maand of trimester de prijsevolutie op de markt. Dat betekent dat je automatisch de huidige prijsdaling geniet.

Je hebt een contract met vaste prijs

De energieprijzen worden vastgelegd bij het begin of de hernieuwing van je contract. De prijs mag gedurende een bepaalde periode niet stijgen of dalen. Je factuur wordt dus niet beïnvloed door de (neer- of opwaartse) prijsschommelingen op de groothandelsmarkten.

Weet wel dat de meeste contracten met vaste prijs een keer per jaar hernieuwd worden. Aangezien de prijzen al maandenlang aan het dalen zijn, heb je wellicht dus al kunnen profiteren van een prijsdaling als je contract de voorbije maanden vernieuwd werd. Werd je contract nog niet vernieuwd? Dan wordt de prijs automatisch aangepast bij de volgende hernieuwing van je contract. Je wordt hiervan 2 maanden op voorhand op de hoogte gebracht.

Om te weten welk type contract je momenteel hebt en/of wanneer het hernieuwd werd of zal worden, kan je terecht in je online ENGIE klantenzone. Of contacteer een van onze medewerkers.

Wordt de prijsdaling verrekend in de voorschotfacturen?

Nee. De prijsdaling wordt niet onmiddellijk toegepast op je voorschotfacturen. Je geniet ze automatisch bij je volgende jaarlijkse afrekening.

Heb je vragen over je energiecontract of je energiefacturen? We hebben hier de antwoorden verzameld op de vragen die veel van onze klanten zich momenteel stellen.