Inbraakbeveiliging van je huis: zo pak je het aan

Hoewel er tal van oplossingen bestaan om een woning te beveiligen tegen inbraak, gebeurden er vorig jaar bijna 65.000 woninginbraken in België. Is jouw huis nog niet beveiligd? Dit zijn de mogelijkheden.
Daphné C.
19/04/2017 |

1. Alarmsystemen


Er bestaan alarmsystemen met kabel en draadloze systemen. In beide gevallen moet je echter een beroep doen op een professional voor de installatie ervan. Zo is je alarmsysteem niet alleen gecertificeerd, maar de vakman kan je ook helpen om de veiligheidsperimeters in je huis te bepalen en de sensoren op strategische plaatsen installeren in functie van je levensstijl.

Doeltreffend? Volgens Test-Aankoop verhoogt een alarm de veiligheid als het gecombineerd wordt met andere preventiemaatregelen (gepantserde deur, speciale sloten, een hond, ramen met sleutel, inbraakwerend glas, buitenverlichting, …). In dat geval loop je 8 keer minder risico op een woninginbraak. Een verbinding met een alarmcentrale wordt aangeraden.

Goed om te weten: heeft je alarmsysteem een buitensirene, dan moet je het laten registreren bij de politie.

Voor wie? Afgelegen woningen of huizen waar vaak niemand thuis is als je waardevolle spullen in huis hebt. Sommige diefstalverzekeringen eisen de plaatsing van een alarmsysteem.

Prijs: fel gezakt de laatste jaren. Maar gemiddeld moet je toch rekenen op zo’n 350 tot 400 € voor de installatie en nog eens hetzelfde bedrag voor het jaarabonnement.

2. Technische beveiligingsmiddelen

Gepantserde deur

Het voordeel van een gepantserde deur is dat de hele deur verstevigd is en niet alleen het sluitsysteem. Idealiter zou elke buitendeur minstens 3 beveiligingspunten moeten hebben (met haken of paddenstoeltappen).

Doeltreffend? Een gepantserde deur schrikt inbrekers niet alleen af, de kans dat ze effectief kunnen binnendringen is ook veel kleiner.

Goed om te weten: duurt het langer dan 3 minuten om binnen te dringen, dan geven inbrekers het meestal op. En dat is het geval met een gepantserde deur.

Prijs: minstens 500 € per deur, afhankelijk van het merk en de certificaten (soms zelfs duizenden euro’s). Opgelet, ook de sleutels zijn duurder dan de gewone exemplaren (minstens 70 €).

Extra sloten

Een verstevigde beveiliging kan evengoed een slot zijn dat met zijn specifieke vorm een raam of deur kan blokkeren. Ga in dat geval voor een stalen schoot met haak en een stevige behuizing (bij voorkeur in staal).

Doeltreffend? Een slot alleen beschermt onvoldoende tegen inbraak. Je moet het dus combineren met andere oplossingen.

Prijs: ongeveer 80 €

Veiligheidsbalk

Een overdwarse balk is waarschijnlijk een van de oudste vormen van inbraakbeveiliging. Toch bewijst hij nog altijd goede diensten.

Doeltreffend? De veiligheidsbalk is een bijzonder doeltreffende deurblokkering. Het enige minpunt is dat je hem niet kunt gebruiken voor de deur langs waar je naar buiten gaat. Gebruik deze oplossing dus best voor de achterdeuren en kies voor een gepantserde voordeur.

Goed om te weten: de huidige modellen kunnen ook vergrendeld worden.

Prijs: minstens 100 €

Rooster voor het keldergat

Sommige inbrekers zetten kinderen in om binnen te dringen in de woning via de kelderverluchting. Om dit te voorkomen, kun je een rooster met hangslot voor het kelderraam plaatsen.

Doeltreffend? Jazeker, op voorwaarde dat je ook deze oplossing combineert met andere beveiligingssystemen.

Goed om te weten: je kan ook een overdwarse balk bevestigen in de omlijsting van het kelderraam, waardoor het niet meer open kan.

Prijs: ongeveer 50 €.

3. Bewakingsdienst

Steeds meer particulieren vertrouwen de bewaking van hun huis toe aan bewakingsagenten, vooral tijdens de vakantie. Deze bewakingsdienst kan mobiel zijn, statisch en permanent, en met of zonder hond.

Doeltreffend? Niets is zo doeltreffend als het menselijk oog. De ‘mobiele’ versie beschermt natuurlijk niet op elk moment …

Goed om te weten: heb je huisdieren en wil je dat er thuis iemand op ze past? Dan kun je een beroep doen op ‘pet sitters’ (soms gepensioneerden) die ook je woning in de gaten kunnen houden als ze bij je thuis logeren … Dat is een pak voordeliger.

Prijs: vast of variabel, afhankelijk van de bewakingsfirma. De gemiddelde basisprijs ligt rond de 21 €/u.

4. Een beroep doen op de politie

Ook de politie kan een oogje in het zeil houden tijdens je afwezigheid. Je inschrijven op Police on Web of een formulier invullen in het politiekantoor volstaat.

Doeltreffend? Op deze oplossing kun je enkel tijdens de vakantieperioden rekenen. Politieagenten patrouilleren dan regelmatig langs je woning, zowel overdag als ‘s nachts. Het is geen waterdichte oplossing tegen woninginbraak, maar werkt wel ontmoedigend als inbrekers tijdens hun verkenningsronde doorkrijgen dat de politie regelmatig passeert.

Goed om te weten: je moet je bewakingsaanvraag 7 dagen voor je vertrek indienen.

Prijs: gratis.

5. Slimme beveiligingscamera

Er bestaan vandaag ook slimme beveiligingscamera’s voor binnen en buiten. Die worden verbonden met je wifi-netwerk (dat beschikbaar moet blijven, ook wanneer je niet thuis bent) of met een netwerkkabel, naargelang het model. Als er iemand binnendringt of wanneer de camera een aanwezigheid detecteert, ontvang je een melding op je smartphone.

Doeltreffend? Inbraken voorkomen doen ze niet, maar ze filmen wel alles wat er gebeurt. Daarmee heb je meteen een bewijs van de diefstal en kunnen de inbrekers misschien zelfs geïdentificeerd worden. Sommige slimme beveiligingscamera’s beschikken ook over nachtzicht. 

Goed om te weten: de Belgische wet is erg strikt ten aanzien van buitencamera’s. Zo is het bijvoorbeeld verboden om de openbare weg te filmen. Hier zijn onze 4 tips om je beveiligingscamera voor buiten te installeren.

Prijs: gemiddeld zo’n 200 €