5 tips om je energierekening te verlagen

Soms volstaan kleine ingrepen om je energieverbruik te verlagen. Dat geldt zeker voor deze 5 onmisbare tips die je een zorgeloze winter opleveren als je er meteen werk van maakt. Wedden dat je je afvraagt waarom je daar niet eerder aan hebt gedacht?
Steven V.
09/10/2021 |

Deze winter kunnen wij allemaal ons steentje bijdragen aan de gezamenlijke inspanningen om het elektriciteitsverbruik in België te verminderen. Zo vermijden wij niet alleen een stroomtekort, maar verlagen we ook onze energiefactuur …

1. Er gaat niets boven daglicht, want dat is … gratis

Een Belgisch gezin besteedt gemiddeld 10% van zijn elektriciteitsverbruik aan verlichting, wat overeenstemt met 300 tot 400 kWh per jaar. Om te besparen ligt de oplossing dus voor de hand: profiteer zo veel mogelijk van gratis daglicht en wees zuinig met kunstlicht. Dat doe je bijvoorbeeld zo:

> pas onze 6 tips toe om meer licht in huis te krijgen
> laat geen kunstlicht branden als er genoeg daglicht in een kamer is
> schakel de verlichting alleen in waar en wanneer dat nodig is. Waarom zou je het licht in het salon laten branden als je in de keuken bent?
> ga in alle kamers voor ledverlichting en kies de juiste ledlampen
> installeer slimme lampen zoals Philips Hue om je verlichting te beheren, zelfs als je niet thuis bent.

2. Doe de was op 30° 

Met de huidige wasmachines is 30° warm genoeg om al je wasgoed perfect schoon te krijgen. Wassen op 40°C verbruikt 0,7 kWh, maar op 30°C verbruikt je machine maar 0,4 kWh, terwijl het resultaat identiek is en je kleren minder verslijten! En als je de wasmachine bovendien tijdens de daluren laat draaien (als je een tweevoudige uurtariefteller hebt), valt je energierekening nog voordeliger uit!

Doe ook je voordeel met onze andere tips voor een familie vol positieve energie.

3. Een microgolfoven verbruikt minder dan een traditionele oven

Terwijl een traditionele oven gemiddeld 2 000 tot 2 500 watt verbruikt, heeft een microgolfoven meestal genoeg aan 1 000 tot 1 500 watt. Een microgolfoven hoeft ook niet voor te verwarmen. Voor kleinere porties verbruikt een klassieke oven soms tot 10 keer meer energie dan een microgolfoven, zo blijkt uit een Zweedse studie.

Ook elektrische kookplaten verbruiken bijna 2 000 watt. Als je ze al even vóór het einde van de bak- of kooktijd uitschakelt, win je dus enkele kWh. En door de traagheid blijven ze verwarmen zonder te verbruiken!

Hoeveel verbruiken huishoudtoestellen

4. Laat die afstandsbediening maar liggen

Waarschijnlijk doe jij het ook dagelijks: je tv, decoder of hifi-keten uitschakelen met de afstandsbediening. Maar … dan zijn ze niet echt uitgeschakeld. Ze gaan in waakstand. En dus blijven ze energie verbruiken. De waakstand van al onze apparaten zou goed zijn voor 7% tot 18% van ons stroomverbruik! En aangezien ’s nachts de meeste andere apparaten uitgeschakeld zijn, loopt dit sluipverbruik dan zelfs op tot 25% van ons stroomverbruik (dus als jij slaapt, blijft je huis wakker …). Als je een beetje moeite doet om telkens op de aan-uitknop van apparaten te drukken of als je een meervoudig stopcontact met schakelaar installeert, dan kan je 80 tot 100 €/jaar besparen, afhankelijk van het aantal apparaten dat je gewoonlijk in waakstand laat staan. En zo beweeg je ook nog eens een beetje!

5. Vul je koelkast met lege dozen

Het verbruik van een koelkast met een C-label kost je ongeveer 90 € per jaar, bij een A koelkast is dat maar 50 € per jaar. Maar een grotendeels lege koelkast verbruikt altijd meer, ongeacht het label. Hoe je dat oplost? Vul je koelkast op met lege plastic dozen of waterflessen.

En je diepvries dan? Denk eraan dat een dun laagje ijsafzetting van 3 mm het verbruik al met 30% tot 40% doet stijgen! Ontdek hier hoe je je diepvries in topconditie houdt door hem regelmatig te ontdooien in 6 stappen.