Wat kan een plotse stijging van je energieverbruik veroorzaken?

Je elektriciteitsverbruik is flink gestegen, waardoor je plots moet bij betalen op je jaarafrekening. Daar moet een reden voor zijn, maar welke?
Paul D.
10/10/2021 |

Net nu je dacht dat je energieverbruik perfect onder controle was, merk je dat het aantal verbruikte kWh op je jaarlijkse energiefactuur flink gestegen is. Hoe kan dat? Een hoger of zelfs te hoog elektriciteitsverbruik kan allerlei oorzaken hebben. Sommige liggen minder voor de hand, maar dat betekent niet dat we ze uit het oog mogen verliezen.

Welke klassieke oorzaken voor een hoger elektriciteitsverbruik?

Je gezin breidt uit, je vergroot je woning, je voegt een zwembad toe, je installeert een airco of je koopt een elektrische auto … Dit zijn enkele “normale”, logische en te verwachten oorzaken van een hogere energierekening. Niets om je over te verbazen dus. Maar wat als je de stijging van je verbruik niet logisch kunt verklaren?

Waarom is je verbruik zo hoog?

Misschien…

1. Sluimerverbruik

We kunnen het niet genoeg herhalen: er komen steeds meer toestellen die je nooit helemaal uitschakelt en die in stand-by blijven staan. Dit sluimerverbruik stijgt dan ook van jaar tot jaar. Volgens onderzoek zouden wij allemaal bijna een vijftigtal van dergelijke verborgen energieverslinders in huis hebben: onze tv, decoder, wifi-router, computer, smartphonelader, lader van een elektrische tandenborstel enz. Ze slorpen meer kWh op dan we denken. 1 watt in sluimerstand kost je 2€ per jaar. Het totale sluimerverbruik kan op die manier jaarlijks tot 100€ oplopen en soms nog veel meer.

Wat doe je eraan? Ontdek hier hoe je het sluimerverbruik van je elektrische toestellen beperkt.

2. Wifi-repeaters

Overal in huis over wifi beschikken is tegenwoordig echt geen luxe. Met of zonder tieners in huis … Dus worden er links en rechts repeaters geïnstalleerd om het wifisignaal te versterken. Maar wist je dat dit apparaatje, dat dag en nacht functioneert, flink wat stroom verbruikt? Een gemiddelde repeater heeft een vermogen van 72 watt (je hebt er van 50 watt, maar ook van 80 watt!). Jaarlijks verbruikt één zo’n apparaatje 630 kWh en dat kost je ongeveer 145 €. En vaak staan er meerdere in een woning …

Onze tip? Schakel de wifi-repeater(s) ’s nachts uit of als er niemand thuis is (behalve wanneer bijvoorbeeld je alarmsysteem of verwarming het signaal zouden nodig hebben). Je moet er dus telkens even aan denken, maar het levert je wel een mooie besparing op je gemiddelde elektriciteitsverbruik op. Deze tip geldt trouwens ook voor alle niet-onmisbare elektrische apparaten. Dus misschien kun je de wifi niet uitschakelen, maar af en toe wel de repeaters!

3. Defecte omvormer van je zonnepanelen

Zonder omvormer valt de elektriciteitsproductie van je zonnepanelen stil. Het probleem is, dat je een defect aan je omvormer vaak niet meteen opmerkt. Geef toe: dit is geen toestel dat je elke dag controleert. Het kan dus enkele dagen duren vóór je het probleem opmerkt. En dan is het toestel nog niet hersteld of vervangen. Op die manier verlies je gemakkelijk honderden of zelfs duizenden kWh aan productie en verbruik je dus meer. Je verlies kan gemakkelijk oplopen tot honderden euro’s!

Onze suggestie? Meet de productie van je zonnepanelen regelmatig met één van deze 4 oplossingen.

4. Gamers in huis

Het zou wel eens kunnen dat Minecraft, Fortnite en co. de boosdoeners zijn die je energieverbruik de hoogte in jagen. Wij hebben het even uitgerekend. Stel dat je 2 tieners hebt die elk gemiddeld 4 uur per dag gamen. Hun spelcomputer verbruikt op een jaar 144,2 kWh (de tijd dat ze gamen en het sluimerverbruik als het toestel stand-by is). Voeg daar nog het verbruik van je tv-scherm aan toe: 244,8 kWh (berekend op dezelfde manier). In totaal kom je aan 389 kWh of 90 €.

Ons advies? Beperk de tijd dat je kinderen mogen gamen en vraag of ze het toestel na gebruik volledig willen uitschakelen om sluimerverbruik te vermijden. Geen eenvoudige opdracht!

5. Gevelverlichting

Je hebt lang getwijfeld, maar nu is het zover: je gevelverlichting is geïnstalleerd. En ’s avonds is het inderdaad een mooi zicht om je gasten te verwelkomen. Of om dieven in de waan te brengen dat je thuis bent. Maar het verbruik mag je niet onderschatten, zelfs niet als je energiezuinige ledverlichting hebt gekozen. Op een jaar verbruikt je leuke verlichting gemakkelijk 400 kWh en daarmee kom je in de buurt van 100€. Misschien ben je van plan om nog wat lampen toe te voegen, rond Halloween of Kerstmis … En onze redenering gaat natuurlijk ook op voor je tuinverlichting.

Hoe los je dit op? Gebruik bij voorkeur lampen die gekoppeld zijn aan een bewegingssensor. Oogt misschien iets minder mooi, maar je vrienden in stijl ontvangen kan nog altijd en het is vooral minder duur. Om je huis te beveiligen bestaan er andere oplossingen. En installeer in je tuin lampen op zonne-energie!

Andere energievreters

Er kunnen nog veel andere redenen zijn waarom je elektriciteitsverbruik plots snel stijgt. Wij denken aan:

  • een elektrische boiler ingesteld op de maximumtemperatuur die maandenlang zo functioneert;
  • een diepvriezer die al in tijden niet meer is ontdooid;
  • een extra koelkast die je in de zomer in de kelder hebt ingeschakeld en die in de winter leeg staat te draaien;
  • de kleine elektrische radiator die je als bijverwarming in je badkamer gebruikt;
  • meer mensen permanent in huis door de lockdown, telewerken, verandering van job, …;
  • je verhuizing naar een grotere woning;

Hoe meet je hoeveel elektriciteit je verbruikt?

Het totale huishoudelijke elektriciteitsverbruik in België bedraagt 18 848 GWh. Het gemiddelde verbruik van één gezin is dan gemakkelijk te berekenen: 3500 kWh.

Het is mogelijk om zelf je stroomverbruik op te volgen. Dat helpt je om op tijd te reageren als er iets zou mislopen of gewoon om in je dagelijks leven verspilling te vermijden. Wij tonen je graag hoe je je elektriciteitsverbruik op allerlei manieren kunt meten en controleren.

Voer ook deze test uit: “Leef jij energiezuinig of energieverslindend?” Je weet dan meteen waar je aan toe bent.

Hoe je energiefactuur verlagen?

Wil je minder elektriciteit verbruiken? Lees dan onze 6 verrassende tips of volg onze 5 adviezen voor een zorgeloze, energiezuinige winter.

En om onprettige verrassingen te vermijden controleer je beter af en toe of je maandelijkse voorschot nog overeenstemt met je werkelijke verbruik. Dat kan heel eenvoudig in je klantenzone.