Een waterlekdetector voorkomt waterschade in huis

Een slimme waterlekdetector met internetverbinding waarschuwt je via een app als er in je woning een waterlek ontstaat. Wij hebben voor jou de lekdetector van Fibaro en boxx van ENGIE getest. Lees hier meer …
Sébastien V.
22/11/2019 |

Denk jij ook dat een lekdetector overbodig is?

Volgens Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeringsondernemingen, noteren verzekeraars gemiddeld 120 000 gevallen van waterschade in Belgische woningen per jaar. Gemiddelde kosten per schadegeval: 2000 €, zonder de franchise voor grote lekken!

Maar het hoeft zover niet te komen, want je wilt echt niet een van deze 5 gevallen van waterschade bij je thuis meemaken. Gelukkig bestaan er nu slimme waterlekdetectors die de bewoners waarschuwen zodra ze ook maar het minste lek opmerken. Ze sturen daarvoor een berichtje naar je smartphone.

Installeer een detector op risicoplekken

Volgens een studie ontstaat 30% van alle lekken in de keuken. Breng dus een lekdetector aan op de plekken met het grootste risico, zoals onder de spoelbak of de vaatwasser, in de buurt van water- en verwarmingsleidingen, in de kelder, het washok of aan het elektrische schakelbord, waar de minste waterinsijpeling aanzienlijke schade kan veroorzaken. Zodra de sensor water detecteert, verstuurt de lekdetector, bijvoorbeeld de Fibaro, een waarschuwing naar je smartphone.

boxx daarentegen maakt gebruik van een andere technologie om waterlekken op te sporen. Hij houdt je gewoontes op het vlak van waterverbruik bij en gaat dag na dag op zoek naar verschillen. Wanneer boxx een mogelijk lek – groot of klein – detecteert, waarschuwt het toestel je per e-mail en sms. Het is zelfs niet nodig om het toestel te installeren in de kamers met water. En aan eentje heb je genoeg, wat uiteraard ook een troef is.

Praktisch in een tweede verblijf

Een lekdetector is duidelijk heel nuttig in de hoofdwoning, maar misschien nog meer in een tweede verblijf waar we veel minder vaak komen en dat soms weken achtereen leeg staat. Trouwens, er zijn nog andere slimme apparaten voor je tweede verblijf.

Onze favorieten: boxx en de Fibaro-lekdetector

Slimme thermostaat boxx

boxx controleert je waterverbruik en spoort ook eventuele lekken op. Maar boxx is veel meer dan dat! Het is ook een slimme thermostaat. Dat betekent dat je je verwarming op elk moment op afstand kunt regelen met je smartphone. Met boxx kan je daarnaast ook je elektriciteits- en gasverbruik opvolgen en onder controle houden. boxx maakt deel uit van het UP-pakket van ENGIE, dat bovendien groene energie en een hersteldienst omvat.

De voordelen van boxx:

> 1 enkel apparaat voor verschillende functies

> dagelijkse analyse in realtime van je waterverbruik

> waarschuwing per sms en e-mail in geval van een lek

> onderscheid tussen kleine en grote lekken

> hulp van een professional is inbegrepen om het lek te herstellen als je het UP-pakket neemt (tot 650 € aan herstellingskosten inbegrepen)

Prijs: 298 € + 6,50 €/maand als je alleen boxx koopt. Kies je voor UP, dat bestaat uit boxx, groene energie en een hersteldienst, dan is er al een pakket vanaf 20,49 €/maand. Bereken de prijs in functie van je noden.

Lekdetector Fibaro

De Fibaro-lekdetector (de Flood Sensor) functioneert alleen maar als hij verbonden is met het Home Center Lite (een klein toestelletje dat de informatie centraliseert die wordt doorgestuurd door je slimme producten beheert de interactie ertussen en informeert je in realtime). Gebruik je nog andere slimme sensoren, van een ander merk? Geen probleem, ook die kun je aan het Fibaro Home Center koppelen, op voorwaarde dat ze functioneren met het “Z-Wave”-protocol.

De voordelen van de Flood Sensor

> Hij is gemakkelijk te installeren: je hoeft er alleen maar de batterijtjes in te stoppen (die 2,5 jaar meegaan!) en het toestelletje te koppelen aan het Home Center. Wij waren er op 5 minuutjes mee klaar.

> Hij is compact: het apparaatje past in het kleinste hoekje. En het ziet er leuk en heel “design” uit!

> Hij reageert snel: zodra de eerste waterdruppel bij de Flood Sensor geraakt, wordt er al een melding verstuurd per sms. Je kunt het toestelletje ook laten rinkelen, want het heeft een ingebouwd alarm. Bij een lek begint er ook een ledlampje te knipperen.

> Hij heeft pootjes!: met zijn goudkleurige telescopische pootjes positioneer je het toestelletje op een oneffen bodem. Er zijn weinig concurrenten die daarin slagen.

De prijs

De 45 € op 50five voor de Flood Sensor (69,99 € voor de versie die compatibel is met Apple HomeKit) + 259 € voor het Home Center Lite

Conclusie

Wij waren in de wolken over de efficiëntie van deze 2 lekdetectors en het gemak waarmee je ze gebruikt. Verder konden wij geen minpunten bedenken. Of misschien toch eentje: de Fibaro werkt alleen in combinatie met het Home Center. Wat boxx betreft, moet je nagaan of de detector compatibel is met je watermeter.