Wat te doen bij een waterlek?

Een waterlek kan ook jou overkomen. Om paniek te vermijden, hebben we alvast enkele goede reflexen op een rijtje gezet. Van zodra de eerste druppels of plassen verschijnen moet je deze meteen toepassen, kwestie van grote schade te voorkomen.
Sébastien V.
02/04/2019 |

Als je met een waterlek zit, kan je maar beter voorbereid zijn om snel in actie te schieten. Door snel de juiste reflexen te hebben, vermijd je niet alleen heel wat schade, maar ook een aanzienlijke stijging van je waterfactuur.

Reflex nr. 1: de watertoevoer afsluiten

Bij het kleinste vermoeden en zodra de eerste waterstraaltjes opduiken, sluit je eerst en vooral de algemene watertoevoer aan de meter af. Dat is drastisch, maar wel doeltreffend. Zorg er wel voor dat de watermeter van je woning makkelijk toegankelijk blijft, dat je de klep weet zitten en dat je weet in welke richting je deze kan dichtdraaien. Woon je in een appartement? Dan kan je de toevoer ofwel in je appartement zelf ofwel in de bijgebouwen vinden.

Reflex nr. 2: het lek opsporen

Er zit maar één ding op: een algemene inspectie van de installatie. Begin met alles wat zichtbaar is te controleren: de kranen, de watertoevoer, de uiteinden en de dichtingen. Vergeet ook niet een kijkje te nemen in het washok om de watertoevoer van de wasmachine te controleren. Omdat die vaak achter de machine zit, kan net daar een goed verstopt lek zitten. Hetzelfde geldt voor de afwasmachine.

Meer weten? Lees dan ons artikel “Hoe een waterlek opsporen”. Ook daar geven we je enkele goede reflexen mee.

Reflex nr. 3: het lek dichten

Gaat het om een klein probleem, dan kan je als je een beetje handig bent en gewapend met een goed gevulde gereedschapskoffer uiteraard proberen om het lek zelf te repareren.

Wie dat niet ziet zitten, doet er goed aan een expert in te schakelen. Zorg er dan wel voor dat je een geschikte hersteller vindt.

Reflex nr. 4: schade voorkomen

Wie al eens waterschade gehad heeft, wil dat meestal niet nog eens meemaken. De oplossing? Preventie. Daarom geven we je 8 tips om komaf te maken met waterschade. Goed om weten: de slimme thermostaat boxx van ENGIE detecteert ook waterlekken. Hij leert onze gewoontes op het vlak van waterverbruik aan en gaat dag na dag op zoek naar verschillen. Detecteert hij een eventueel lek – klein of groot – dan word je via e-mail en sms verwittigd.

UP VLOG Sander: herstellingen zijn inbegrepen
play-fwd