Een energiequiz (vervolg) om alles te weten te komen over energiebesparingen?

Iedereen weet welk woord kinderen het meest gebruiken: 'waarom'! En gelijk hebben ze, want niets is zo leuk als te weten komen waarom iets zus of zo gebeurt. Die gezonde nieuwsgierigheid helpt ons onder meer om ons bewust te worden van de manier waarop we omgaan met energie.
Isabelle V.
19/08/2022 |

Nu je weet waar energie vandaan komt, hoe ze tot bij je thuis geraakt en waarom 'groene' energie ook echt telt, kun je eens nagaan of je je energie wel correct verbruikt. Het is immers meer dan ooit nodig om onze energiebronnen goed te gebruiken en verspilling te vermijden. Nieuwe gewoonten en enkele milieuvriendelijke handelingen zijn cruciaal om elektriciteit en gas te besparen. En dat is niet alleen goed voor je portefeuille, maar ook voor onze planeet. Overtuig dus zeker ook je vrienden en familie! Wat antwoord jij als je kinderen vragen waarom ze moeten besparen?

1. Waarom moet ik het licht uitdoen als ik mijn kamer verlaat?

Om geen elektriciteit te verspillen, want net als een aantal andere essentiële energiebronnen is elektriciteit niet 'oneindig'. We gebruiken steeds meer hernieuwbare energie om elektriciteit te maken, maar we zijn er nog niet! Want ook aan 'groene' energie zitten beperkingen. 

Je kunt dat zelf zien: de zon schijnt niet de hele tijd en soms is er geen wind. Met andere woorden? De productie van groene energie kan dus sterk schommelen. Daarom noemen we dit 'intermitterende' energiebronnen. En dus moeten we verspilling zo veel mogelijk vermijden! 

Om verspilling zo veel mogelijk te vermijden, moeten we leren om energie beter te gebruiken. Dat is mogelijk als we: 

  • beseffen welke van onze gewoonten onnodig energie verbruiken en ons gedrag aanpassen,
  • ons energieverbruik beter spreiden over de dag om verbruikspieken te vermijden, zodat iedereen altijd de energie kan ontvangen die hij of zij nodig heeft.

Het gaat om kleine, eenvoudige aanpassingen aan je gewoonten, maar die wel een groot verschil maken voor de planeet – en je portefeuille! Denk aan beter je verwarming regelen, het licht uitdoen waar het niet hoeft te branden of je apparaten in waakstand helemaal uitschakelen

Met dergelijke kleine, milieuvriendelijke ingrepen vermijd je energieverspilling, heb je een positieve impact op het milieu en kun je flink besparen op je energiefactuur. Dus: winst op alle fronten! We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om aan onze kinderen een betere wereld na te laten! Dat noemen we energiezuinigheid. 

Wil je weten wat kinderen erover zeggen? Hun antwoorden zie je in dit filmpje. Spontaniteit gegarandeerd!

Energie ons dagelijks leven: Waarom het licht uitdoen als ik de kamer verlaat?
play-fwd

2. Wat kun je elke dag doen om je koolstofvoetafdruk te verkleinen en minder te betalen voor je energie?

Wil je in actie komen en milieuvriendelijker gaan leven en consumeren? Dan is er goed nieuws: er zijn veel kleine, alledaagse dingen die je kunt doen en die positief zijn voor het milieu én voor je bankrekening.

Enkele voorbeelden:

  • Doe systematisch het licht uit als je een kamer verlaat.
  • Vervang je gloeilampen door ledlampen die vijf keer minder elektriciteit verbruiken.
  • Regel je verwarming per kamer, bijvoorbeeld op 19 °C als je in de woonkamer bent en op 15 °C als je gaat slapen of afwezig bent. 
  • Zet je thermostaat 1 °C lager, doe een trui aan en kruip ’s avonds gezellig onder een warm dekentje. Zo bespaar je tot 7% op je gasfactuur.
  • Schakel toestellen in waakstand helemaal uit. Want ook in stand-by verbruiken ze heimelijk stroom. Hoe je dat eenvoudig oplost? Gebruik stekkerdozen met een schakelaar!
  • Verlucht je huis gedurende een tiental minuutjes, twee tot drie keer per dag.
  • Neem een kortere douche, dan heb je minder energie nodig om het water op te warmen. 
  • Stel je wasmachine in op een lagere temperatuur (30°) en laat het wasgoed in de zon drogen in plaats van in de droogkast.
  • Ontdooi je diepvries zodat hij minder verbruikt!
  • Richt je woning opnieuw in om energie te besparen.
  • ...

Er zijn dus zo veel kleine dingen die je kunt doen om je energieverbruik te verminderen, zo veel kleine gewoonten die je eenvoudig kunt aanpassen. En het goede voorbeeld geven, werkt aanstekelijk! Wedden dat je kinderen en je gezin graag meteen zullen meedoen? Waarom organiseer je bijvoorbeeld geen wedstrijdje tussen je kinderen: wie kan de kortste douche nemen? Of wie doet elke week de meeste kilometers te voet of met de fiets?

Klaar om die kleine, dagelijkse inspanningen te leveren die zo'n grote impact hebben op de planeet? Zo word je vanaf nu zelf ook een speler in de energietransitie! We hebben nog heel veel andere eenvoudige én doeltreffende ideeën, niet alleen om de impact van de energieverslinders in je woning te beperken, maar ook om zelf meer te verbruiken als je thuis zonnepanelen hebt, de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren en je verwarmingsfactuur volgende winter te verlagen of minder water te verbruiken in de douche. Wedden dat het ons lukt? Ga de uitdaging aan met het hele gezin!

Wil je weten wat kinderen erover zeggen? Hun antwoorden zie je in dit filmpje. Spontaniteit gegarandeerd!

Energie in ons dagelijks leven: Wat kan je doen om je koolstofvoetafdruk te verkleinen?
play-fwd