6 manieren om je kinderen op een leuke manier energie te leren besparen

Het is de laatste tijd niet eenvoudig om je kinderen de hele dag door bezig te houden ... Waarom koppel je het nuttige niet aan het aangename en leer je ze niet op een leuke manier energie te besparen in huis? Enkele tips om de tijd te verdrijven.
Daphné C.
19/03/2020 |
6 manieren om je kinderen op een leuke manier energie te leren besparen

Thuis opgesloten zitten is niet meteen een lolletje. Niet voor de ouders, maar zeker niet voor de kinderen! Als ze zich na die twee werkblaadjes rekenen of taal, dat leesboekje en een gezelschapsspel toch gaan vervelen, hebben wij enkele ideetjes om op een leuke manier energie te besparen...

Douchedisco

Om de dag goed te beginnen of af te sluiten gaat er niets boven een douchedisco! Het is niet omdat we thuis moeten blijven, dat we ons niet meer moeten wassen. ;-) Neem liever een douche dan een bad, want zo verbruik je de helft minder water (60 liter tegenover 120). Als je douche ten minste niet langer duurt dan 4 tot 5 minuten. Om er zeker van te zijn dat niemand die tijd overschrijdt, kiest iedereen een lievelingsliedje. Wie onder de douche staat, zingt luidkeels mee en zodra het liedje afgelopen is, gaat de kraan dicht!

Energietestjes

Vooruit, labojas aan, veiligheidsbril op: de woonkamer wordt een laboratorium! Niets leuker dan wat wetenschappelijke experimentjes doen ... Inspiratie nodig? Een batterij maken van een citroen, een voorwerp optillen met alleen de kracht van wind, achterhalen wat zwaarder is: warm of koud water, en onderzoeken wat sneller gaat: 1 liter water aan de kook brengen in de microgolfoven of op het gasvuur. Op het internet vind je tal van video’s en tutorials om die experimentjes thuis uit te voeren. Verbazing en fun gegarandeerd!

Op zoek naar toestellen in stand-by

In iedere huis staan 15 tot 50 toestellen die nooit helemaal uitgeschakeld worden. Hun slaapverbruik is verantwoordelijk voor 80 tot 100 € per jaar op de elektriciteitsfactuur.

Op zoek dus naar die boosdoeners! Een ideaal klusje voor je kinderen. Kamer per kamer kammen ze uit op zoek naar zoveel mogelijk sluipverbruikers. En daarbij mogen ze enkel hun ogen gebruiken. Laat ze ook een lijst opstellen met energieverliezen. Wie de meeste toestellen in stand-by vindt, wint! Kroon je kinderen daarna tot officiële sluipverbruikbewakers. Dat betekent dat ze geregeld moeten controleren dat alle toestellen uitgeschakeld zijn wanneer niemand ze nodig heeft.

We spelen energiememory of een plooispelletje

Bij Leefmilieu Brussel kun je terecht voor interessante en leuke leermiddelen over het thema energie, zowel in het Nederlands als in het Frans. Voor kinderen van 3 tot 8 jaar is er bijvoorbeeld een leuk memoryspel dat je kan afprinten en uitknippen. De kinderen moeten dan de juiste energiecombinaties bij elkaar zoeken (een goede gewoonte bij een slechte gewoonte). Er is ook een ‘plooispel’-versie met goede gewoontes rond verschillende thema’s. Voor de groteren zijn er ook lesboekjes beschikbaar. Dat alles vind je hier.

Eén uur per dag Mary Poppins

Nee, niet de film, of toch niet meteen. We spelen zelf Mary Poppins! Eén uurtje per dag ben jij Mary Poppins en laat je de kinderen als een wervelwind door het huishouden razen om luidkeels Supercalifragilisticexpialidocious! zingend allerlei tovertaakjes uit te voeren (het zijn tovertaken, omdat ze energiebesparingen opleveren zonder dat je het verwacht). Een voorbeeld?

Maandag: stof afnemen van de radiatoren. En daarbij leg je uit dat de warmte zich op die manier beter kan verspreiden. En dat je dus bespaart!

Dinsdag: ijs uit de diepvries doen verdwijnen. Niet door met onze vingers te knippen zoals Mary Poppins, maar toch bijna! Resultaat: met elke 3 mm minder ijs bespaar je 15% energie!

Woensdag: kroning van de koning of koningin van het sorteren en recycleren! Dat kan bijvoorbeeld door een quiz om te bepalen wie de beste afvalscheider is. De melkbus: pmd of niet? Glazen bokalen: afwassen of niet? De juiste antwoorden vind je in dit artikel over Sorteren: hoe moet het en hoe moet het niet

Donderdag: waswedstrijd! De kinderen helpen bij de was. En ze moeten meteen ook hun rekenkunsten wat oefenen: als wassen op 40 °C 0,7 kWh verbruikt en op 30 °C maar 0,4 kWh, wat is dan het percentage dat je bespaart als je wast op 30 °C? Denk er daarbij wel om dat je altijd minstens 10 minuten lang op 60 °C moet wassen om bacteriën en virussen te doden die in de stof zouden kunnen zitten.

Wil je nog een stapje verder gaan? Richt dan een wasmiddelfabriek op. Op het internet vind je ontelbaar veel recepten om zelf wasmiddel te maken. Er zijn er zelfs die koude as gebruiken om wasmiddel mee te maken. Het proberen waard.

Vrijdag: verwarmingsinitiatie! Hoe stel je een radiator af ? Op welk cijfer moet de thermostaatkraan in iedere kamer staan? En waar komen die cijfers precies mee overeen? Een kleine tutorial voor je thermostaatkraan, met afbeeldingen én een video.

De Olympische Milieuspelen

De bedoeling is om in de loop van de dag zoveel mogelijk dingen te doen die energie besparen. Maak een blad met de namen van alle gezinsleden.

Enkele ideetjes: de kraan niet laten lopen tijdens het tandenpoetsen, de tuindeur sluiten wanneer de kinderen buiten gaan spelen (om de warmte niet te laten ontsnappen), de thermostaatkraan in de slaapkamer overdag wat lager draaien, een extra trui aantrekken in plaats van de verwarming hoger te draaien, het afval in de juiste vuilnisbak gooien, grote broer eraan herinneren om een deksel op de kookpot te zetten ...

Maar er zijn ook strafpunten: wie het licht achter zich vergeet uit te doen, moet bijvoorbeeld een rondje rond de tafel springen op één been, 10 seconden kousen als handschoenen dragen, een grap vertellen tijdens het leegmaken van de afwasmachine, de volgende maaltijd de hele tijd met een accent praten, en ga zo maar door.

Bij iedere goede milieudaad krijg je een punt. Vlak voor bedtijd worden de prijzen uitgereikt. Vergeet geen beloning voor de winnaar van de dag en een troostprijs voor de andere deelnemers.

Het leukste van dit alles is dat iedereen in real time kan zien van wat een kleine daad oplevert. Hoe? Dankzij boxx: op het scherm kun je je verbruik van gas, elektriciteit en water  mooi opvolgen in euro per uur, per dag, per week, per maand en per jaar. Zo worden al die opdrachten en uitdagingen nog net ietsje spannender. Nog geen boxx? Hier zie je enkele andere manieren om je water- en energieverbruik op te volgen die al even leuk zijn om met de kinderen te doen!