Slaapt jouw huis ook als jij slaapt ?

We denken misschien dat onze apparaten ’s nachts slapen en dat ons huis dus ’s nachts weinig tot niets verbruikt. We hebben een lijst opgesteld met “nachtelijke energieverspillers”.
Paul D.
30/10/2017 |

Het is 23 uur. Je zet de tv uit met de afstandsbediening en je legt je smartphone aan de laadkabel. Je poetst je tanden, zet je elektrische tandenborstel terug op de houder, doet het licht uit en glijdt onder de dekens. Jij gaat slapen, maar je huis blijft wakker…

De grootste nachtverbruiker: de verwarming

De verwarming is verreweg de grootste energieverbruiker in huis: 55%. Het zal niemand verbazen dat dit ook de nummer één nachtverbruiker is … En we zijn koukleumen, dus we doen er niets aan!

Voor een goede nachtrust is een koele kamer het beste. Het advies is 16°C tot maximaal 18°C. Bij een hogere temperatuur kan het lichaam minder goed afkoelen en slaap je moeilijker in. Maar velen onder ons vinden dat 19°C het minimum is om behaaglijk onder de dekens te liggen… We hebben getest en wat blijkt: als je de thermostaat 1 graad lager zet, bespaar je 7% op je verwarmingskosten! Stel je voor dat je van 20°C naar 16°C gaat… Bedenk ook dat een slecht ingestelde verwarming jaarlijks wel 10% tot 15% meer verbruikt.

Verbruiksverdict: Bespaar gem. 150 tot 200 euro per jaar met een beter ingestelde verwarming

Ook je boiler staat niet stil…

Of je boiler nu op elektriciteit of gas werkt of deel uitmaakt van de ketel, de boiler is per definitie een energieverslinder. Een elektrische boiler kan wel 14 kWh/nacht verbruiken! Dat kan 400 tot 700 euro per jaar kosten, afhankelijk of je een vast tarief of een piek- en dalurentarief hebt! “Dankzij een slimme thermostaat konden we vaststellen dat onze elektrische boiler verkeerd was ingesteld”, vertelt Christophe, gehuwd, 2 kinderen. “Hij kwam om 21 uur in actie, terwijl het dalurentarief in Brussel pas om 22 uur begint.” Wanneer je kiest voor een boilermodel dat de temperatuur regelt (en die ´s nachts verlaagt), kun je bij een goede programmering wel 10% tot 25% besparen. En als je er ruimte voor hebt, is een zonneboiler met noodvoorziening nog beter.

Verbruiksverdict: Bespaar gem. 25 tot 65 euro per jaar met een model met temperatuurregeling

Koelkast en vriezer

Behalve als je voor een apparaat met energieklasse A++ kiest, is het helaas moeilijk het nachtelijk verbruik van deze apparaten te verlagen. Wel kun je ervoor zorgen dat de koelkast een temperatuur van 5°C heeft. Dat is koud genoeg en elke graad kouder betekent 5% meer energieverbruik. Voor de vriezer geldt hetzelfde: -18°C is goed, kouder hoeft niet. Een klasse C koel-vriescombinatie van 200 l verbruikt 400 kWh/jaar, dat is ca. 70 euro. Een identiek apparaat van klasse A+ verbruikt twee keer minder.

Verbruiksverdict: Dit verbruik is constant en daar ontkom je dus niet aan.

Apparaten in waakstand

Je denkt er misschien niet bij na, maar veel apparaten verbruiken constant elektriciteit. We hebben het over apparaten die op stand-by staan: de decoder, de tv, de computer, de wifirouter, de printer, de hifi-installatie, de lader van je smartphone, het antimuggentoestel, het nachtlampje van je kinderen… Elk huishouden heeft tussen 15 en 50 van die apparaten! De waakstand is goed voor maar liefst 7% tot 18% van je energieverbruik (nodeloos verbruik) en maakt ’s nachts wel 25% van het verbruik uit. Dat is 30% meer dan 10 jaar geleden! Ons advies om dit verbruik terug te dringen: apparaten na gebruik uit het stopcontact halen of investeren in stekkerdozen met een schakelaar die je voor het slapengaan uitzet.

Verbruiksverdict: Bespaar gemiddeld 80 tot 100 euro per jaar, afhankelijk van het aantal apparaten!