Verminder je energieverbruik en verhoog je comfort. Voor elk budget

Je comfort verbeteren en tegelijk besparen op je energiefactuur: het kán! Wij onderzochten wat je kunt realiseren met 3 budgetten voor werken die de energie-efficiëntie en de EPC-score van je woning boosten.
Paul D.
08/09/2020 |

Met een budget tot 500 euro

Zelfs met een beperkt budget is het mogelijk om je energie-efficiëntie te verbeteren, aan comfort te winnen en energie te besparen.

Isoleer goedkoop

Voer budgetvriendelijke isolatiewerken zelf uit: isolatiestrips aanbrengen rond je vensters kost amper een paar tientallen euro’s maar je bespaart er tot 15% mee op je verwarmingsfactuur. Idem voor je warmwaterleidingen: plaats isolatieschalen rond de buizen of wikkel er stroken isolatiewol rond om warmteverlies te voorkomen.

Ook isolatiefolie achter je radiatoren kleven is eenvoudig maar effectief. Of houd de warmte binnen met een tochthond. Je vindt er al een voor minder dan 10€, of maak zelf je gepersonaliseerd exemplaar.

Analyseer je energieverbruik

Om je energiefacturen te drukken, moet je weten hoeveel je verbruikt en wanneer. Er zijn verschillende hulpmiddelen om je energieverbruik te meten, zoals boxx. Met deze slimme thermostaat kan je je energieverbruik in real time volgen: op elk uur, elke dag, week of maand. boxx vertelt je of je meer of minder hebt verbruikt dan voorzien. Besparen doe je nu eenmaal door een beter inzicht te krijgen in je energieverbruik.

Vervang je halogeenlampen door ledlampen

Halogeenlampen verbruiken 4 tot 5 keer meer dan ledlampen en hun levensduur is bovendien 10 keer korter! Volg onze tips om de juiste ledlamp te kiezen.

Met een budget tot 5000 euro

Met dit budget kun je nog meer doen om te besparen. Een paar ideeën:

Vervang je oude cv-ketel

Verwarmingsketels ouder dan 15 jaar zijn een pak minder performant, hun rendement is lager én je loopt het risico om op elk moment (letterlijk) in de kou te staan. Je oude cv-ketel vervangen door een nieuwe condensatieketel (de nieuwe norm) levert een energiebesparing tot 30% op. De investering verdient zich bovendien relatief snel terug: +/- 10 jaar.

De prijs van zo’n nieuwe cv-ketel? Reken gemiddeld op 4500 € voor een gascondensatieketel en op zo’n 6500 € voor een stookolieketel. Afhankelijk van waar je woont, kun je genieten van premies voor gasketels en andere zuinige en milieuvriendelijke verwarmingssystemen. Ga dus zeker op zoek naar informatie. Sommige netbeheerders geven je ook een premie wanneer je van mazout overschakelt op aardgas.

Om te besparen op je energiefactuur, moet je eerst weten hoeveel je verbruikt en wanneer.

Verbeter je dakisolatie

Een slim idee, zeker omdat de normen voor dakisolatie vooral in Vlaanderen strenger zijn geworden. Bovendien is 20 tot 30% van het warmteverlies te wijten aan een slecht geïsoleerd dak.

Ook in Brussel staat dakisolatie bovenaan de agenda. De isolatiepremies zijn er dan ook erg interessant.

Ook Wallonië kent subsidies toe. Het basisbedrag hangt af van het aantal kWh dat door de isolatiewerken bespaard kan worden. Hoe beter het dak geïsoleerd wordt, hoe hoger de premie. De berekening van de bespaarde kWh wordt vermeld in het auditrapport dat aan de premie-aanvraag voorafgaat. Meer info over de isolatiepremies in Wallonië vind je hier.

Hoeveel deze isolatiewerken kosten? Met ENGIE isoleer je je dak al vanaf 1500€ (zonder premie).

Isoleer spouwmuren

Spouwmuurisolatie is een van de slimste investeringen, want niet minder dan 25% van de warmte in huis ontsnapt via de buitenmuren. Eén tot twee dagen volstaan om isolatie aan te brengen tussen de binnen- en buitenmuren, en alles gebeurt via de buitenkant. Reken op een budget van ongeveer 2500€. Een relatief kleine investering waarmee je elk jaar verschillende honderden euro’s bespaart. Bovendien geeft de overheid premies voor spouwmuurisolatie.

Met een budget tussen 5000 en 10 000 euro

Goed om weten: een standaard installatie met 14 zonnepanelen, voldoende om het jaarverbruik van een gemiddeld Belgisch gezin (4000 kWh) te compenseren, kost gemiddeld 5500 €. De investering betaalt zichzelf afhankelijk van het gewest waarin je woont terug in 4 tot 8 jaar en je bespaart er gedurende 25 tot 30 jaar heel wat geld mee!

Om maximaal energie te besparen deelt onze energie-expert Paul nog 3 onmisbare tips met je.