Wanneer je verwarmingsketel vervangen?

Onze cv-ketel vervangen doen we vaak pas wanneer de oude definitief de geest geeft. Toch doe je er soms goed aan om niet zo lang te wachten. Zo kan je je verwarmingsketel best vervangen als een van deze 5 voorbeelden voor jou van toepassing is.
Paul D.
13/02/2019 |

Wanneer je verwarmingsketel vervangen? Velen onder ons zouden zeggen: “als hij niet meer werkt!” Onterecht! Wachten tot je verwarmingsketel het begeeft, is geen goed idee. Vooral niet voor je portemonnee! Wanneer moet je je verwarmingsketel dan wel vervangen? In de 5 onderstaande gevallen wordt vervanging van je cv-ketel warm aanbevolen …

1. Je verwarmingsketel is meer dan 15 jaar oud

De leeftijd van je cv-ketel vormt de belangrijkste factor om hem al dan niet te vervangen. En wel om verschillende redenen:

➢ Oudere toestellen zijn in de eerste plaats zelden – of nooit – hoogrendementsketels. Gevolg: ze verbruiken tot 30% meer!

➢ Een oude cv-ketel – of het nu een gasketel of een stookolieketel is en hij al dan niet atmosferisch is – heeft het ook moeilijker om te voldoen aan de steeds drastischere milieuvereisten. Bovendien moeten al deze ketels strenge verluchtingsnormen respecteren. De verwarmingstechnicus die je verplichte ketelonderhoud doet, controleert dat en kan beslissen dat je cv-ketel niet voldoet als de stookplaats niet genoeg verlucht wordt!

➢ Bij het laatste onderhoud heeft je verwarmingstechnicus je verwittigd dat je geen wisselstukken meer zult vinden in geval van panne. En dat is ook zo!

2. Het rendement van je verwarmingsketel gaat erop achteruit

Heb je de indruk dat je verwarming tijd nodig heeft om op gang te komen? Verwarmen je radiatoren niet zoals het hoort? Zakt het rendement van je verwarmingsketel onder de 88%, of zelfs al onder de 90%, dan moet je hem vervangen door een nieuwe. Condensatieketels bieden momenteel de beste energieopbrengst – van 100 tot 109% – en verlagen tegelijkertijd het brandstofverbruik tot 30% in vergelijking met een traditioneel verwarmingssysteem.

En hoe hoger het rendement, hoe meer je bespaart op energie. Hoe weet je hoeveel het rendement van je cv-ketel bedraagt? Dat staat op het attest dat je na je verplichte periodieke onderhoud van je verwarmingstechnicus ontvangt.

3. Je energiefactuur stijgt

Verbruik je elk jaar een beetje meer brandstof? Hoewel je voordien toekwam met 2000 liter stookolie of 2000 m³ aardgas is dat nu niet meer het geval? Of blijft je verbruik hetzelfde terwijl de winters minder streng zijn en dus om minder energie vragen? Dan zou het best kunnen dat er problemen zijn met je ketel of dat hij zelfs stuk is. Vraag het na bij je verwarmingstechnicus. Misschien is het moment om je cv-ketel te vervangen wel aangebroken. We hebben trouwens het rendement en de terugverdientijd van een nieuwe cv-ketel berekend.

4. Je verwarmingsketel heeft vaak panne

Kreeg je de voorbije maanden/jaren te maken met een van de volgende problemen?

– Je cv-ketel werkte plots niet meer.
– Er gingen onderdelen stuk.
– Hij startte niet meer op.
– Hij verwarmde niet tot op de gevraagde temperatuur.
– Hij leverde geen warm sanitair water meer of enkel lauw water.
– Hij lekte.
– Hij reageerde niet meer op de commando’s van de thermostaat.

Als de problemen met de verwarming zich blijven voordoen en hoge kosten met zich meebrengen – meer dan 500€ na 10 jaar – is vervanging vaak de beste oplossing.

5. Je energiebehoeften zijn veranderd

Ben je van plan om je woning te renoveren? Heb je de isolatie van je huis verbeterd? Is je gezin uitgebreid? Of heeft een van je kinderen net het huis verlaten? Al deze gebeurtenissen kunnen een verstoord evenwicht veroorzaken tussen het vermogen van je cv-ketel en je verbruik. Zo kan je verwarmingsketel te krachtig geworden zijn of integendeel niet krachtig genoeg meer zijn. En dan dringt een nieuwe configuratie zich op.

Hoeveel kost een nieuwe verwarmingsketel?

De prijs van een nieuwe verwarmingsketel hangt af van je energiebehoeften en de eigenschappen van je woning. Gemiddeld moet je voor een gascondensatieketel voor een woning van 100 m² tot 200 m² rekenen op een kostprijs tussen de 4000 € en 8000 € (installatie inbegrepen). Vul een paar vragen in en krijg een prijsinschatting voor je nieuwe gasketel.
Voor een stookoliecondensatieketel beginnen de prijzen vanaf 7000 € (installatie inbegrepen).

Een dure investering zeg je? Nochtans is een nieuwe cv-ketel snel terugverdiend. Het is bovendien mogelijk om een energiepremie te krijgen, vooral als je van stookolie overstapt naar aardgas voor je verwarming.