7 soorten isolatie voor je dak en verloren zolderruimte

Dankzij de isolatie van het dak is het mogelijk om het warmteverlies van een gebouw met 30% te verminderen. Het isoleren van je zolder vals plafond zorgt voor een hoger thermisch comfort, zowel in de zomer als in de winter.
Paul D.
23/07/2021 |

Hoe begin je aan de isolatie van je dak? : zolder, dak, vals plafond? Welke materialen gebruiken voor je hellend of plat dak?

Het dak of van de zoldervloer isoleren?

Het dak of de zoldervloer isoleren zijn deze twee evenwaardige oplossingen, maar zijn ze ook doeltreffend? Technisch gesproken is het eenvoudiger om de zoldervloer te isoleren. Onze tips:

– Indien je je zolder niet gebruikt en deze niet verwarmd wordt, kan je de vloer isoleren met cellulose, glas- of rotswol, of met polyurethaanpanelen of -schuim;
– Indien je zolder wel verwarmd wordt:

    • Isoleer het hellend dak met rollen glas- of rotswol tussen de dakbalken; wanneer de dakbalken niet dik genoeg zijn, kan je dit vervolledigen met panelen in polyurethaan.
    • In geval van een plat dak raden wij je aan panelen van geëxtrudeerd polystyreen (XPS) te gebruiken.

Vraag je je ook af hoe je de muren van je huis kan isoleren? Daarvoor zijn er meerdere mogelijkheden:
De muren isoleren van buitenaf
De muren isoleren van binnenuit
De spouwmuren isoleren

Welke dakisolatie kiezen?

De keuze van materialen is zeer belangrijk, of je nu een bestaand dak wil isoleren of een dak gewoonweg wil vernieuwen. De lambdawaarde (warmtegeleidingsvermogen van een materiaal – hoe lager de lambda is, hoe meer het materiaal isolerend is) zal de isolatiecapaciteit van het materiaal aangeven. De synthetische materialen zijn dikwijls goedkoper maar moeilijker om aan te brengen. De natuurlijke isolatiematerialen bieden een ecologische garantie. Op isolatiemateriaal moet verplicht een etiket kleven met informatie over het thermisch rendement. Dat label bevestigt dat het materiaal in overeenstemming is met de Europese richtlijn inzake bouwproducten.

Wat is de beste isolatie voor je dak?

1. Isolatie van de zolder met glaswol

Glaswol wordt gemaakt door recuperatieglas te smelten, te centrifugeren en te blazen tot er een matras van vervlochten glasvezels ontstaat die de lucht gevangen houdt. Glaswol is een natuurlijk isolatieproduct. Het is verkrijgbaar onder de vorm van rollen of vlokken om te blazen.

Voordelen: glaswol beperkt de geluidsoverdracht via de lucht of door schokken, is onontvlambaar, rot niet, is goed te manipuleren en gemakkelijk te plaatsen.

Nadelen: glaswol is erg irriterend, ook al werd er op dit punt al vooruitgang geboekt. Bij het plaatsen is het aan te raden een masker en handschoenen te dragen. Een extra dampscherm is noodzakelijk om het vochtgehalte binnenshuis te regelen.

Prijs van glaswol per m² plaatsing niet inbegrepen*: reken tussen de 12 en 15 € voor isolatie met een dikte van 20 cm.

Goed om weten: de EPC-reglementering in Wallonië vereist een maximale U-waarde van 0,24 W/m2K voor het dak, d.w.z. isolatie van minstens 20 cm minerale wol met een lambda-coëfficiënt van 0,035 W/mk. In Brussel moet de R-waarde groter zijn dan of gelijk aan 4 m2K/W, d.w.z. een laag minerale wol van 14 cm. In Vlaanderen zijn de normen voor dakisolatie in 2020 gewijzigd. Wat er veranderd is, lees je in ons artikel.

2. Isolatie van de zolder met rotswol

Rotswol of steenwol wordt gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente. De steenmassa wordt gesmolten en vervolgens geslingerd tot draden. Zo ontstaat er een soort deken dat de lucht vasthoudt.

Je kan hiermee je dak eenvoudig isoleren want rotswol is verkrijgbaar in rollen of panelen en het product is op dezelfde manier aan te brengen als glaswol.

Voordelen: goede thermische isolatie en betere geluidsisolatie dan glaswol, doordringbaar voor waterdamp en onontvlambaar.

Nadelen: dezelfde als glaswol.

Prijs van rotswol op rol per m², plaatsing niet inbegrepen*: afhankelijk van de dikte gemiddeld 5 tot 12 €.

3. Dakisolatie met minerale inblaaswol

De blaastechniek wordt gebruikt voor de isolatie van verloren zolderruimten in nieuwbouwwoningen of te renoveren huizen. Een inblaasmachine blaast de minerale wol snel, homogeen en efficiënt over de hele oppervlakte en tussen de spanten van de verloren zolderruimte.

Het is mogelijk zelf een machine te huren om je dak te isoleren met minerale wol, al wordt dit werk meestal uitgevoerd door vakmensen die over een inblaasmachine beschikken.

Voordelen: omdat de minerale wol mooi homogeen wordt ingeblazen, ontstaan er geen koudebruggen en is de isolatie van zeer hoge kwaliteit. De isolatievlokken vullen alle kieren en gaten die met isolatiedekens op rol moeilijk te bereiken zijn. Zo zou je bv het dak van een garage kunnen isoleren dat slecht toegankelijk is.

Nadelen: het is een duur product en je hebt een speciale machine nodig om het product te blazen. Niet bruikbaar voor open, bewoonbare ruimten, want de vlokken vullen alles op.

Prijs: hangt in grote mate af van de werken die nodig zijn om de vlokken in de voorziene ruimte te blazen (opvullen van gaten, aanbrengen van platen, plaatsing van een zwevende vloer). Reken gemiddeld op 20-30€/m² om spouwmuren te isoleren (plaatsing door een vakman en materiaal inbegrepen). Vraag ons een gratis offerte om een idee te krijgen van het nodige budget.

4. Cellulosewatten voor de isolatie van verloren zolderruimtes

Het isolatiemateriaal cellulosewatten ontstaat door de recyclage van krantenpapier en wordt steeds meer op prijs gesteld bij milieuvriendelijk bouwen. Isolatie met cellulosewatten is perfect voor een smalle zolderruimte; cellulosewatten zijn verkrijgbaar in bulk, als panelen en in rollen en vult zeer goed holle ruimten en kieren op.

Voordelen: milieuvriendelijk materiaal met een lange levensduur, een zeer goede thermische inertie en een zeer goede akoestische isolatie.

Nadelen: iets meer ontvlambaar dan andere isolatieproducten. Maar het is wel brandvertragend, want als cellulose in contact komt met vlammen, wordt het bedekt met een laagje koolstof, dat de brand- en warmteverspreiding afremt.

Prijs per m², plaatsing niet inbegrepen*: afhankelijk van de dikte tussen 10 en 15 €.

5. Polyurethaan (PUR), een doeltreffende dakisolatie

Polyurethaan vertoont een cellenstructuur waarin een gas zit opgesloten dat beter isoleert dan lucht. Polyurethaanpanelen zijn geschikt voor buiten en voor de isolatie van dekvloeren. Het wordt ook als schuim in holten ingespoten om een dak of zolder tochtvrij te maken.

Voordelen: goede thermische en akoestische isolatiecapaciteit, hoge mechanische weerstand, goed bestand tegen vocht

Nadelen: synthetisch materiaal, kan toxisch zijn bij brand.

Prijs van polyurethaan per m², plaatsing inbegrepen: reken voor het schuim op 20-25€/m², plaatsing inbegrepen. Om de waterdichtheid van het geheel te waarborgen moet het absoluut door een vakman geplaatst worden.

6. Geëxpandeerd polystyreen (EPS) voor de isolatie van zolders

Geëxpandeerd polystyreen wordt gemaakt op basis van ruwe aardolie. Tijdens het fabricageproces wordt een groot aantal kogeltjes onderling verbonden door compressie in vormen, waardoor het materiaal droge lucht ingesloten houdt. Dit product is ideaal voor de isolatie van de zolder of het onderdak indien je voldoende ruimte hebt om het te plaatsen, want het bestaat enkel in de vorm van panelen.

Voordelen: goede isolatiecapaciteit, waterdicht, zeer licht materiaal, hoge mechanische weerstand, gemakkelijk te bewerken en voordelige prijs.

Nadelen: synthetisch materiaal, ontvlambaar, kwetsbaar, toxische uitwasemingen na verloop van tijd en bij brand.

Prijs van geëxpandeerd polystyreen , plaatsing inbegrepen*: ca. 35€/m².

7. Geëxtrudeerd polystyreen ( XPS)

Ook geëxtrudeerd polystyreen wordt op basis van ruwe aardolie gemaakt. Het heeft een hogere kwaliteit dan geëxpandeerd polystyreen en is verkrijgbaar als panelen.

Voordelen: isoleert beter dan geëxpandeerd polystyreen, waterdicht, is zeer licht en heeft een hoge mechanische weerstand, is gemakkelijk te verwerken.

Nadelen: duurder dan geëxpandeerd polystyreen. Niet echt milieuvriendelijk …

Prijs van geëxtrudeerd polystyreen per m², plaatsing inbegrepen*: vanaf 50€/m². 

De meest gestelde vragen van internetgebruikers over dakisolatie

Welke isolatie voor  een zinken of een leien dak?

De isolatie van een zinken of leien dak verschilt niet van die voor andere daktypes. Het probleem is vooral de beschikbare ruimte onder het dak en niet het materiaal van de dakbedekking.

Daarom raden wij aan het hoofdstuk over de isolatie van dak of zoldervloer te bekijken.

Hoe je dak isoleren?

1. De diepte van de balken verhogen om meer ruimte te hebben voor het plaatsen van de isolatie
2. Het isolatiemateriaal plaatsen door gebruik te maken van rollen of spijkerflensdekens
3. Nakijken of er een onderdak is. Het scherm van het onderdak, indien er een is, is bevestigd tussen de balken en de panlatten die de dakbedekking dragen (pannen, leien, enz.). De eerste rol van het onderdak is de waterdichtheid van de zolder te garanderen wanneer er iets misloopt met de dakbedekking (wegvliegen of breken van onderdelen van de bedekking, infiltraties te wijten aan mos, enz.) Indien er geen onderdak aanwezig is, kan je best overwegen om een soort waterdichtheidsmembraan aan te brengen alvorens de isolatie te plaatsen.
4. Indien nodig de isolatiebekleding aanbrengen (meestal gipsen platen van het type Gyproc of een houten bekleding).

Hoe pak je de isolatie van een onderdak aan?

Of je nu beschikt over een soepel of rigide onderdak, het aanbrengen van isolatie is noodzakelijk en is gelijkaardig aan de traditionele plaatsingen die hierboven beschreven werden.

Indien je echter geen onderdak hebt en de pannen/leien dus direct zichtbaar zijn, heb je nog de mogelijkheid de zoldervloer of de verloren zolder te isoleren. Je kan ook altijd nog een onderdak laten aanbrengen, maar dat is duurder. Hiervoor moeten immers de pannen en daklatten verwijderd worden. Wanneer je alleen een betere isolatie wil, zal deze inverstering niet rendabel zijn.

Welk zijn de beschikbare premies voor dakisolatie?

We hebben de premies in de verschillende gewesten voor jou op een rijtje gezet:

Wil je nog meer weten over de isolatie van je huis ?
Download onze complete gids over de isolatie van je huis.

*Alle prijzen zijn richtprijzen en kunnen schommelen naargelang het merk, de dikte, enz.