Hoe financier je je nieuwe verwarmingsketel?

In een nieuwe ketel investeren, doe je meestal omdat hij het begeven heeft of om je energiefactuur te verlagen en tegelijkertijd je comfort te vergroten. We sommen 5 oplossingen op om je cv-ketel te betalen.
Paul D.
12/02/2021 |

Je oude verwarmingsketel vervangen of een nieuwe cv-ketel kopen wanneer je aan het bouwen of renoveren bent, brengt heel wat vragen met zich mee: welke fouten kan ik best vermijden wanneer ik een cv-ketel kies?welk merk kopen?; en vooral hoe ga ik mijn aankoop betalen?

Hoeveel kost een verwarmingsketel?

Om te bepalen hoe je je ketel best kan financieren, moet je natuurlijk weten hoeveel die je zal kosten.

De prijs hangt af van verschillende factoren: het vermogen, het brandstoftype, het model... Gemiddeld moet je – met de installatie inbegrepen – toch rekenen op:

Afhankelijk van je budget, zijn er verschillende opties om je verwarmingsketel te betalen.

1. Je verwarmingsketel contant betalen

Je betaalt ‘cash’ en in één keer, omdat je het geld ervoor hebt en omdat het een goede investering is. Zeker nu een spaarboekje amper 0,11% interest per jaar oplevert, wat niet eens genoeg is om de inflatie te compenseren.

Je verdient de aankoop van een cv-ketel bovendien vrij snel terug. Met een gascondensatieketel, bijvoorbeeld, bespaar je tot 30% energie in vergelijking met een klassieke verwarmingsketel, goed voor zo’n 450€ per jaar. Je kan de ketel ook al na +/-10 jaar terugverdiend hebben.

2. Je cv-ketel gespreid betalen

Dit is een flexibele financieringsoplossing met een voordelige interestvoet (maar opgelet: ‘geld lenen, kost ook geld’!). Bij deze betalingsmogelijkheid hoef je het volledige aankoopbedrag niet in één keer neer te tellen.

Je kan ervoor kiezen om een deel cash te betalen en het resterende saldo in verschillende stortingen te betalen of je kan de volledige som lenen en maandelijks terugbetalen.

Bij ENGIE kan je je nieuwe verwarmingsketel gespreid betalen met 0% extra kosten!

3. Je ketel gedeeltelijk betalen met ecocheques

Voortaan kan je producten en diensten die energie besparen – en dus ook bepaalde condensatieketelsbetalen met ecocheques. Kwestie van meteen gebruik te maken van dit extralegale voordeel dat je misschien wel van je werkgever krijgt. Let wel, nog niet alle installateurs aanvaarden ecocheques.

Je kan ecocheques ook gebruiken voor isolatiemateriaal, waterbespaarders, regenwaterputten of elke technologie die groene energie produceert (zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler…).

4. Je verwarmingsketel huren voor je er eigenaar van wordt

Af en toe worden er al formules voor leasing op lange termijn toegepast voor cv-ketels, maar het blijven voorlopig uitzonderingen. Tegen een maandelijkse huurprijs van enkele tientallen euro’s kan je gebruikmaken van een nieuwe verwarmingsketel en vaak ook van de inbegrepen dienstverlening (onderhoud, pechbijstand, monitoring...). Na afloop van het contract – meestal 10 jaar – kan je eigenaar worden van je verwarmingstoestel.

Goed om weten: deze financieringsformule is vaak voorbehouden voor gasketels. Verwarming op stookolie, pellets, hout of elektriciteit komt hiervoor dus niet in aanmerking.

5. Een gewestelijke lening aanvragen

De gewesten hebben leningen uitgewerkt om gezinnen met een bescheiden inkomen te helpen om energie te besparen.

Vergeet tot slot niet dat er premies bestaan voor verwarmingsinstallaties. En dat is toch altijd welkom, niet?

Koop jij binnenkort een nieuwe verwarmingsketel? Lees dan onze gratis gids: Welk verwarmingssysteem kiezen?.