Hoe financier je je nieuwe verwarmingsketel?

In een nieuwe ketel investeren, doe je meestal omdat hij het begeven heeft of om je energiefactuur te verlagen en tegelijkertijd je comfort te vergroten. We sommen 4 oplossingen op om je cv-ketel te betalen.
Paul D.
10/02/2023 |

Je oude verwarmingsketel vervangen of een nieuwe cv-ketel kopen wanneer je aan het bouwen of renoveren bent, brengt heel wat vragen met zich mee: welke fouten kan ik best vermijden wanneer ik een cv-ketel kies?welk merk kopen?; en vooral hoe ga ik mijn aankoop betalen?

Hoeveel kost een verwarmingsketel?

Om te bepalen hoe je je ketel best kan financieren, moet je natuurlijk weten hoeveel die je zal kosten.

De prijs hangt af van verschillende factoren: het vermogen, het brandstoftype, het model... Gemiddeld moet je – met de installatie inbegrepen – toch rekenen op:

  • 3500€ tot 5500€ voor het vervangen van een oude gasketel door een gascondensatieketel;
  • 6500€ tot 9000€ voor het vervangen van je mazoutketel door een gascondensatieketel;
  • 7000€ tot 9000€ voor een klassieke mazoutketel;
  • 8000€ tot 11000€ voor een condensatieketel op stookolie.

Afhankelijk van je budget, zijn er verschillende opties om je verwarmingsketel te betalen.

1. Waarom is het een goede investering?

Wanneer je een nieuwe verwarmingsketel koopt, kun je die uiteraard ‘cash’ betalen in één keer als je het geld ervoor hebt. Een nieuwe verwarmingsketel is immers een goede investering. In de eerste plaats omdat spaarboekjes nog maar 1% interest per jaar opleveren, niet eens genoeg om de inflatie te compenseren.

Kies je voor een nieuwe cv-ketel, zelfs als je oude nog werkt maar wel verouderd is of vaak defect is, dan bespaar je bovendien tot 30% energie, goed voor zo’n +/- 550€ per jaar. De nieuwe gascondensatieketels zijn immers veel performanter dan de oude modellen of de systemen op stookolie.

Weet ook dat je de aankoop van een cv-ketel vrij snel terugverdient, zelfs al in enkele jaren … Lees ook zeker ons artikel over de oplossingen voor verwarming en sanitair warm water die het meest opbrengen per gewest.

 

 

2. Je cv-ketel gespreid of in verschillende stortingen betalen

Door je ketel te financieren (maar 'Let op, geld lenen kost ook geld.') hoef je je energietransitie niet uit te stellen. Je vervangt je ketel en verbruikt minder vanaf dag een.

Je kan kiezen voor een gedeeltelijke financiering waarbij je slechts een beperkt gedeelte financiert, en het overige bedrag in een keer betaalt. Je kan het bedrag ook volledig financieren. Je betaalt in beide gevallen het bedrag dat je financiert terug op maandelijkse basis.

Bij ENGIE kan je je nieuwe verwarmingsketel gespreid betalen aan 0% JKP*. Zo kan je je investering op maandelijkse basis terugbetalen en zo bespaar je onmiddellijk op je verbruik.

3. Je verwarmingsketel huren voor je er eigenaar van wordt

Af en toe worden er al formules voor leasing op lange termijn toegepast voor cv-ketels, maar het blijven voorlopig uitzonderingen. Tegen een maandelijkse huurprijs van enkele tientallen euro’s kan je gebruikmaken van een nieuwe verwarmingsketel en vaak ook van de inbegrepen dienstverlening (onderhoud, pechbijstand, monitoring...). Na afloop van het contract – meestal 10 jaar – kan je eigenaar worden van je verwarmingstoestel.

Goed om weten: deze financieringsformule is vaak voorbehouden voor gasketels. Verwarming op stookolie, pellets, hout of elektriciteit komt hiervoor dus niet in aanmerking.

4. Een gewestelijke lening aanvragen

De gewesten hebben leningen uitgewerkt om gezinnen met een bescheiden inkomen te helpen om energie te besparen.

Vergeet tot slot niet dat er premies bestaan voor verwarmingsinstallaties. En dat is toch altijd welkom, niet?

Koop jij binnenkort een nieuwe verwarmingsketel? Lees dan onze gratis gids: Welk verwarmingssysteem kiezen?.