7 klusjes die je beter niet langer uitstelt, of anders voel je het aan je factuur

Om dagelijks energie en water te besparen, stel je bepaalde taken beter niet uit. Dat uitstelgedrag kan namelijk een invloed hebben op het energieverbruik van je woning en dus ook op je energie- en waterfacturen.
Sébastien V.
19/11/2018 |

1. Een kraan die lekt: 20 €/jaar

Eén druppel warm water per seconde van een kraan die een maand lang lekt, betekent een verspilling van 800 liter water die nodeloos werd verwarmd. En een kraan die lekt, kan je tot 20 €/jaar aan sluipverbruik kosten. Snel herstellen is dus de boodschap. Met UP van ENGIE, word je via een notificatie op je smartphone op de hoogte gebracht van een mogelijk lek! En we komen de lek bovendien zo snel mogelijk herstellen, op onze kosten (binnen de grenzen van het vastgestelde budget).

Deze 7 bespaartips helpen je om je waterverbruik te verminderen.

2. Een niet-ontdooide diepvriezer: 15 €/jaar

Een taak die we maar al te graag uitstellen: de diepvriezer ontdooien ☺! Nochtans is 3 mm ijs voldoende om het verbruik van je diepvriezer met 15% te doen stijgen. Dat komt neer op minstens 10 tot 15 €. Volg deze 6 stappen om je diepvriezer te ontdooien. De winter is hier de ideale periode voor. Maar we raden aan dat je dit 2 tot 3 keer per jaar doet. De ideale temperatuur voor je diepvriezer is -18 °C. Elke extra graad kost je 5% meer energie! Nog een laatste bespaartip voor wanneer je een nieuw toestel aankoopt: kies een A+ en anti-frostmodel, zo hoef je nooit meer te ontdooien.

3. Een toilet dat blijft lopen: 750 €/jaar

Wie heeft het nog nooit meegemaakt, een toilet dat maar blijft en blijft lopen? Wat je ook probeert met de dobber, niets blijkt te helpen. Of het werkt wel, maar 2 dagen later sta je terug bij af.

Deze problemen zijn meestal gelinkt aan een probleem met de klep onderaan in het reservoir, een defect van de dobber of een versleten afdichting tussen de wasbak en het reservoir. Wacht niet te lang om dit te herstellen. Een dergelijk lek kan zorgen voor een overconsumptie van 25 liter per uur, dat is 219 m³ per jaar! Wat je bijna 750 € per jaar kan kosten! Dacht je dat het niet zo erg zou zijn? Hier vind je 6 andere mythes over waterverbruik.
Met de overeenkomst UP van ENGIE komt een expert je weerbarstige lekken herstellen, dat zit inbegrepen in je contract!

4. Vasthouden aan je oude huishoudtoestellen: +20%

We hebben de neiging onze oude huishoudtoestellen zo lang mogelijk te gebruiken. Wel ja, waarom zouden we ze vervangen als ze nog werken… ? Omwille van het feit dat de oudste toestellen enorm veel verbruiken! Stel de aankoop van een nieuwe afwasmachine of wasmachine niet langer uit. Geef de voorkeur aan huishoudtoestellen met een A+++ energielabel en bespaar 20% tot 50% aan energie in vergelijking met een A+ model. En dankzij de UP-overeenkomst genieten je nieuwe toestellen van een garantieverlenging: 3 jaar bovenop de garantie van de leverancier! Bovendien laat UP je ook weten hoe efficiënt je toestel functioneert. Is het niet efficiënt, dan weet UP je te vertellen waarom en hoe je de situatie kan verhelpen.

5. Een oude thermostaat gebruiken: +10%

Wist je dat je oude thermostaat je handenvol geld kan kosten? Omdat je thermostaat oud is, omdat je hem niet nauwkeurig genoeg instelt of omdat hij niet slim functioneert. Met een slimme thermostaat, zoals boxx, kun je tot 10% energie besparen. En je hebt meer zicht op je energieverbruik (elektriciteit, gas, water, productie van zonne-energie).

6. Oude halogeen- of gloeilampen niet door ledlampen vervangen: +90%

Halogeenlampen mogen sinds 1 september 2018 niet meer worden verkocht in Europa (behalve capsule halogeenlampen (G9) en lineaire halogeenlampen (R7s)). Maar ook al worden consumenten nog niet verplicht ze onmiddellijk te vervangen, waarom nog wachten? Plaats overal in huis ledlampen! Ze verbruiken 4 tot 5 keer minder dan halogeenlampen en hebben een levensduur van 40 000 uur, tegenover 2 000 uur voor halogeenlampen en 8 000 uur voor voordelige compacte fluorescentielampen. Een ledlamp is op één jaar tijd winstgevend en is op termijn 6,3 keer goedkoper dan een halogeenlamp.

7. Radiatoren vergeten te onderhouden: +10 %

Je radiatoren onderhouden, dat is hun levensduur verlengen, prestaties verbeteren, energie besparen, geluidsoverlast en het risico op lekken verminderen.

Door je radiatoren regelmatig af te stoffen, voorkom je oververhitting en vieze geurtjes. Door de lucht uit de leidingen te verwijderen, dus door je radiatoren te ontluchten, laat je ze efficiënter verwarmen. Doe dit minstens twee keer per jaar.

Warmteweerkaatsend materiaal aanbrengen achter een radiator die voor een slecht geïsoleerde muur staat, komt overeen met een energiebesparing van 30%.

Kortom: maak je dus niet langer zorgen over die klusjes en herstellingen en stel ze niet meer uit. Dankzij je all-inclusief UP-pakket word je proactief op de hoogte gebracht over ongebruikelijke consumptie. En als er dan toch een probleem is, word je snel geholpen. Dat is mee inbegrepen in het contract!