Voor een ontspannende vakantie hoef je echt niet ver te reizen!

Een zomervakantie zonder vliegtuigreis of vele uren in de auto zitten, kan dat? Absoluut, want lokaal toerisme heeft heel veel te bieden. Bestemmingen dicht bij huis zijn trouwens goed voor je bankrekening én het milieu. Wil je het er eens op wagen?
Suzanne M.
12/05/2023 |

Bijna iedereen kijkt uit naar de zomervakantie, om er alleen, met z’n tweetjes of het hele gezin op uit te trekken. Maar waarom zou je naar het andere eind van de wereld reizen als er in onze omgeving zoveel prachtige plekken op ontdekking wachten? Veel Belgen delen blijkbaar die mening, als je weet dat Frankrijk en … ons eigen land nog altijd onze favoriete vakantiebestemmingen zijn. De kust blijft een must, gevolgd door de Ardennen en enkele steden in ons land. Want zelfs als je denkt dat je hier alles gezien hebt, blijven er genoeg verrassende pareltjes over.

Wil je je eigen streek (her)ontdekken, door Nederland zwerven, Noord-Frankrijk verkennen, Luxemburg bezoeken of het westen van Duitsland uitkammen? Met onze tips moet dat zeker lukken!

Waarom kiezen voor een dichtbijvakantie?

Er zijn heel wat goede redenen om het niet te ver te zoeken voor je vakantie:

 • Milieuvriendelijker

We beseffen steeds meer hoe groot de voetafdruk is die we op de planeet achterlaten, ook als toerist. Wereldwijd zouden al onze reizen zelfs 8% van de totale uitstoot van broeikasgassen veroorzaken. Dan maar thuisblijven? Dat hoeft nu natuurlijk ook weer niet! Er zijn immers heel wat duurzamere reisformules denkbaar. Zo is met het vliegtuig reizen geen goed idee, want de koolstofuitstoot van de luchtvaart weegt zwaar door: niet minder dan 4% van de klimaatopwarming is eraan toe te schrijven. In Frankrijk verbiedt de “loi Climat” trouwens binnenkort om een binnenlandse vlucht te nemen als een treinreis van minder dan 2,5 uur ook mogelijk is om je bestemming te bereiken.

 • Voordeliger

Een reisdoel dat niet al te ver van je woonplaats ligt, helpt je ook om je vakantiebudget beter in de hand te houden. Tijdens de schoolvakanties kan de prijs van vliegtuigtickets immers flink oplopen en de kosten van een verre autoreis mag je niet onderschatten (benzine, tolgeld langs de snelwegen, enz.). Als je het niet te ver zoekt, kun je in de zomermaanden zelfs verschillende kortere uitstappen of citytrips maken.

 • Comfortabeler

Waarom zou je urenlang in een krappe vliegtuigstoel doorbrengen, eindeloos aanschuiven in een overvolle vertrekhal of files op drukke vakantiewegen trotseren? Het kan immers ook anders! Kortere trajecten veroorzaken minder stress en zijn makkelijker te organiseren, zeker als je kinderen hebt. Je vermijdt de grote drukte en komt niet in één of andere toeristenfuik terecht. En van een hittegolf of zonneslag heb je (meestal) geen last!

 • Solidair

Dichtbijtoerisme is ook een uitstekende manier om de lokale handel en economie te steunen.

Waar naartoe in België?

Alle leuke of interessante plekken opsommen is onbegonnen werk. De 11 miljoen buitenlandse toeristen die elk jaar ons land als bestemming kiezen, weten waarom!

 • De Belgische kust blijft een must

Zee, strand, lekker luieren in de zon en genieten van onze mooie badplaatsen, het kan er allemaal. Van het natuurgebied in de Westhoek tot de legendarische strandcabines van Knokke-Heist, zonder het Belle Epoque-sfeertje van De Haan, de vuurtoren van Nieuwpoort of het casino van Oostende te vergeten. En de kusttram brengt je in een oogwenk van badplaats tot badplaats.

 • Herademen in de Ardennen

Liefhebbers van weidse vergezichten weten hoe magisch de Belgische Ardennen zijn! De fauna en flora ontdekken, wandelen, fietsen, flaneren door dorpjes: de “groene long” van België blijft bekoren. De vallei van de Ninglinspo, de bossen rond Bouillon, Dinant en Durbuy, het natuurpark van Furfooz: te veel om op te noemen. En de gastronomie lokt!

 • Steden die de hele wereld ons benijdt

Gent, Brugge en Brussel, Antwerpen en Luik combineren historische schatten met een bruisend heden. Ook als je er al eens geweest bent, blijven er nog zoveel plaatsen te verkennen, musea te bezoeken of dingen om te doen.

 • Kastelentocht

België wordt terecht “kastelenland” genoemd. Je vindt er meer dan 3 000 van op ons grondgebied, keuze genoeg! Het kasteel van Beloeil bij Bergen is het Belgische Versailles. Ook het kasteel van Ooidonk en het Gravensteen in Gent of het schitterende domein Alden Biesen in Limburg zijn een bezoek zeker waard.

 • De verrassende Lommelse Sahara

Je leest het goed: in ons land vind je een woestijn(tje)! Het natuurgebied van 193 hectare fijn zand en duinen ligt in de gemeente Lommel en het geniet Natura 2000-bescherming. Centraal liggen helderblauwe meertjes, omringd door geurende naald- en loofbossen.

 • Limburg fietsparadijs

Zowel fietsfanaten als zondagsfietsers kunnen zich uitleven op de talrijke Limburgse fietspaden. In Bosland fiets je zelfs door de boomkruinen of “over” het water! Even uitrusten doe je langs de statige Maas, in het gezellige Hasselt of in het land van de 1001 vijvers (De Wijers).

Over de grens, maar nog altijd dichtbij?

Buurland Duitsland

Veel landschappen in het westen van Duitsland zijn adembenemend mooi en makkelijk te verkennen met de auto of trein. Denk aan het prachtige Nationaal Park Eifel, waar je als wandelaar of fietser over 240 km bewegwijzerde paden beschikt. Op minder dan 2 uur rijden van Brussel zit je volop in de wilde natuur, in een jong vulkanisch gebergte met een ongerept woud en talrijke zeldzame diersoorten.

Bezoek ook legendarische Duitse steden als Aken, met zijn schitterende kathedraal. Dit kuuroord op slechts een flinke boogscheut van de grens is een pareltje. Keulen is zo’n andere niet te missen stad, op nauwelijks 2 uur met de trein van Brussel. Dit ongelooflijke cultuurcentrum aan de Rijn is een bezoek meer dan waard voor zijn kathedraal, musea, de Belgische wijk, een park van 40 hectare en vele andere attracties. Nog geen 10 kilometer van de stad ligt het pretpark Phantasialand, waar jong en oud zich een hele dag kunnen uitleven.

Nederland, voor natuur en cultuur

Onze noorderburen gaan zorgzaam om met hun rijke geschiedenis en verrassend uitgestrekte natuurgebieden. Ideaal om te ontdekken tijdens een (verlengd) weekend of zelfs meerdere vakantieweken.

 • Fascinerende steden.

Zo is Rotterdam een te weinig bekende, boeiende havenstad, waar je heel snel geraakt. Perfect te combineren met het chique en voorname Den Haag. Wat verder naar het noorden ligt het altijd bruisende, charmante en sfeervolle Amsterdam. Bloemenstad Haarlem is beslist een omweg waard en aan de kust nodigt Zandvoort je uit op het strand, in de duinen en de prachtige natuurgebieden.

 • Grillige kustlijn.

Na een autorit van minder dan een halve dag zit je al aan de Friese eilanden, die als een parelsnoer in de Waddenzee liggen. Wandel of fiets door de ongerepte, zanderige landschappen en geniet van de heerlijke rust. Veel dichterbij ligt Cadzand, evengoed een aangename badplaats om te ontspannen in Zeeland. Je menu bestaat er uit verse vis, mosselen, molens en fietstochten.

 • Op safari in onze achtertuin?

Het verbluffende nationaal park De Hoge Veluwe (op nauwelijks 3 uur rijden) biedt je niet minder dan 5 400 hectare aan afwisselende landschappen: wouden, heidevelden, stuifduinen, vijvers en meren. Talloze dieren leven er in het wild, waaronder het edelhert. Verken niet minder dan 40 km aan fietspaden, maak mooie wandelingen of bewonder in het Kröller-Müller museum unieke schilderijen van Vincent Van Gogh.

Bezoek de “kaasvallei” en volg deze gastronomische route door het groene hart van Nederland. Tussen Rotterdam en Utrecht, in de streek rond Gouda, proef je de beroemde “Hollandse kaas”, bezoek je boerderijen met ambachtelijke kaasproductie en verken je pittoreske stadjes als Woerden … en natuurlijk ook Gouda!

Het veelzijdige Frankrijk

Uiteraard wagen we ons niet aan een volledige opsomming van al het moois dat in Frankrijk te zien is. We doen maar een greep uit het waardevolle erfgoed en de vele natuurlijke rijkdommen.

 • Snel bereikbare steden.

Op minder dan 4 uur met de trein ben je al in Rijsel en Parijs, Straatsburg en zelfs Lyon. En het hoeft niet altijd Parijs te zijn! Elke stad heeft een eigen sfeer en karakter en talrijke bezienswaardigheden die een bezoek de moeite waard maken. Nog dichterbij ligt Valenciennes, wegens zijn vele indrukwekkende monumenten soms het Athene van het noorden genoemd.

 • Champagne!

Opnieuw een dichtbijstreek om een fantastische vakantie in door te brengen. Volg bijvoorbeeld op je eigen tempo de toeristische Champagneroute dwars door de wijngaarden, van kelder tot kelder. De kernstad van de streek is Reims, dat trots zijn rijke geschiedenis toont, onder andere in de prachtige kathedraal.

 • Onderweg naar Parijs …

Veel landgenoten doorkruisen het departement Oise op weg naar het zuiden, maar heb je er ook al eens halt gehouden? Moet je zeker doen, want je treft er 128 000 hectare aan wouden aan, het bos van Compiègne, het bloemendorp Gerberoy, het kasteel en domein van Chantilly en het kasteel van Pierrefonds.

 • Langs de Opaalkust.

Heel wat Belgen hebben al de weg gevonden naar deze charmante, 100 kilometer lange kuststrook in Noord-Frankrijk. Namen als Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez, Wimereux en Le Touquet doen dromen van wandelingen langs de kust of in het groene achterland, gastronomie, watersporten, enz.

 • De baai van de Somme is één van de mooiste ter wereld, op gelijke hoogte met die van San Francisco of Halong. Deze prachtige streek op minder dan 4 uur rijden van België heeft veel te bieden: de krijtrotsen van Ault, het natuurpark en vogelparadijs Marquenterre, het dorp Saint-Valéry-sur-Somme, enz.

En Luxemburg?

Dichtbij maakt misschien onbemind, maar Luxemburg-Stad behoort wel tot het UNESCO-werelderfgoed! Het Groothertogdom telt bovendien vele andere interessante vakantiebestemmingen:

 • Het Natuurpark Haute-Sûre met een meer van liefst 380 hectare! Nodigt uit om te wandelen, te fietsen of met een bootje te verkennen. De prachtige landschappen zijn ideaal om nieuwe energie te tanken.
   
 • “Luxemburgs Klein-Zwitserland”. Deze pittige omschrijving geldt voor de streek van het Mullerthal. De diepe dalen, indrukwekkende rotspartijen, watervallen, romantische kastelen en pittoreske dorpen staan garant voor een schitterende vakantie.

Klaar om “anders” te gaan reizen?

Je merkt dat er 1001 goede redenen zijn voor een dichtbijvakantie. Om er even helemaal tussenuit te zijn, je batterijen op te laden en prachtige plekken te ontdekken hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld. Je reist bovendien relaxter als je het traject naar je bestemming als een stuk van je vakantie bekijkt.

 • Als je met de auto reist, zou je bijvoorbeeld een circuit kunnen uitstippelen, met een beperkt aantal kilometers per dag. Je hoeft je nergens voor te haasten en geniet dubbel van wat je onderweg ziet. Is het je eerste trip met een elektrische auto? Kinderspel, zoals je leest in dit artikel.
 • Een nieuwe trend in vakantieland: de “treintrots”, een gevoel van trots als je met de trein reist en dus het tegenovergestelde van “vliegschaamte”. Internationale treinreizen zitten inderdaad in de lift en 62% van de Belgen zou bereid zijn om de trein in plaats van het vliegtuig te nemen. Wist je dat de NMBS meer dan 800 bestemmingen aanbiedt op minder dan 6 uur van Brussel, met maximaal één overstap? De laatste jaren mag ook de nachttrein zich verheugen in een hernieuwde belangstelling: meer mensen kiezen voor zo’n “bed op wielen”.
   
 • Fietsen in alle vrijheid. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk fietsen is, met z’n tweetjes, een groepje vrienden of zelfs het hele gezin. Je geniet zoveel meer van de landschappen en plekken waar je voorbijkomt! In Vlaanderen volg je het netwerk van fietsknooppunten en in Wallonië is de fiets heer en meester op de 1 400 km aan fietspaden van de RAVeL. Anderzijds combineert Eurovelo niet minder dan 17 fietsroutes over duizenden kilometers in een Europees netwerk.

Geniet van je vakantie!