9 tips om milieuvriendelijk te feesten met een creatieve en duurzame kerstversiering

Een kerstboom tot tegen het plafond, kleurrijke slingers, rare kerstballen … Elke kerstversiering heb je al eens geprobeerd, de gekste eerst. En dit jaar? Pak het eens heel anders aan, voor een originele en duurzame Kerst!
Daphné
Daphné C.
23/11/2021 |
Een duurzame en creatieve kerstversiering

1. Recycleer je oude decoratie

Vintage is populair, dus wat houdt je tegen om je garage, kelder of zolder af te speuren naar decoratiespullen van de vorige jaren? Je komt beslist bij allerlei vergeten schatten uit. Maar passen die wel bij elkaar en bij je interieur? Waag het erop en combineer uiteenlopende kerstballen en kleuren, kitscherige figuurtjes en heel diverse lampjes. Slaag jij erin om je woning in kerstsfeer te brengen zonder één cent uit te geven? En ben je altijd dezelfde decoratie beu? Organiseer dan een ruilbeurs met familie of vrienden…

2. Geef het onverwachte een kans

Heb je nog een paar stukken tekort om je kerstversiering helemaal af te maken? Ga eens rondneuzen op rommelmarkten en in tweedehandswinkels. Soms vind je er schatten voor geen geld om jouw woning deze winter origineel en feestelijk aan te kleden.

3. Koop duurzaam en fair

Als je toch nieuwe decoratiestukken koopt, geef dan voorrang aan kwaliteit, zodat ze meer dan één jaar meegaan. Ga bij voorkeur naar winkels en vaklui in je buurt en kijk uit naar duurzame, lokale versiering in natuurlijke materialen (hout, glas, hennep, jute, rotan, enz.). Koop voor de lange termijn.

4. Steek de handen uit de mouwen

Op YouTube is er absoluut geen gebrek aan filmpjes om zelf je kerstversiering in elkaar te knutselen. Wollen kousen die je aan de open haard hangt, kronen van papier en touw, stoffen slingers, een echte “valse” kerstboom van dennenappels of een stuk van een oude houten pallet, sterren van kaneelstokjes of ijzerdraad die je aan de kerstboom hangt, enz. En samen knutselen met het hele gezin is dubbel zo leuk!

5. Geef je creativiteit de vrije teugel (bis)

Omdat je met homemade letterlijk alle kanten uitkan, nog deze tip: gebruik alledaagse voorwerpen eens op een originele manier om je woning te versieren. Maak kerstballen van oude bokalen of lantaarns van conservenblikjes … Beschilder eieren, gebruik Lego voor je kerststal, kapstokken of badmintonpluimpjes voor in de kerstboom, enz. Nog meer inspiratie nodig? Kijk dan naar de natuur, met dennentakjes, houten schijfjes en hulstblaadjes voor je feesttafel.

6. Een milieuvriendelijke kerstboom van bij ons

Neem ruim de tijd om een kerstboom te kiezen: hij moet uit België komen, voorzien zijn van een ecolabel en er mag geen “valse sneeuw” op zitten. Waarom zou je geen kerstboom huren? Die is duurzaam en voordelig. Of ga zelf aan de slag, met een boom die je van een oud pallet maakt, van een grote kamerplant of een stapel boeken in de vorm van een piramide. Koop vooral geen plastic kerstboom, want het is een fabeltje dat die milieuvriendelijk zou zijn! Er zitten bovendien vaak allerlei ongewenste producten in of op.

7. Ga voor energiezuinige lichtslingers

Eigenlijk is je keuze snel gemaakt: koop ledlampjes en je zit altijd goed. Ze gaan veel langer mee et verbruiken aanzienlijk minder energie. Als je in huis alleen maar ledlampen gebruikt, bespaar je tot 85% op je verlichtingsrekening. Kerstmis kan best heel feestelijk en tegelijk voordelig worden, als je maar geen lampjes op batterijen gebruikt. De slimme Philips Hue-producten zijn ideale en sfeervolle ledlampen voor de feestperiode.

8. Kies het juiste moment

Lichtslingers die de hele dag hangen te knipperen, daar heeft niemand iets aan (ook al zijn het ledlampjes). Verspil geen energie en schakel je ledverlichting alleen ‘s avonds in! Denk er ook aan om alle stekkers uit te trekken, ook al heb je de hele kerstinstallatie uitgeschakeld.

9. De juiste kerstverlichting op de juiste plaats

Als je graag buiten lichtslingers aanbrengt, moet je zeker overwegen om slingers op zonne-energie te installeren. Hoewel de zon in de winter minder vaak en minder fel schijnt, is het daglicht vaak voldoende om bij valavond een feërieke sfeer te scheppen. En het kost je niets! Binnen gaat er niets boven de gezelligheid van kaarsen, maar kies wel milieuvriendelijke, natuurlijke exemplaren, bijvoorbeeld op basis van soja of bijenwas.

Bonus: “té” is nooit goed!

Elk jaar meer, beter en groter is ook voor Kerstmis vaak de leuze. Durf jij het over een andere boeg te gooien? Dit jaar vermijden we overconsumptie, gaan we voor kleiner en gezelliger, met dingen die duurzaam zijn, die we recupereren of zelf maken.