Creatieve activiteiten voor een energiezuinige kerstvakantie

Heb je inspiratie nodig om het hele gezin bezig te houden tijdens de kerstvakantie? Wij hebben voor jou enkele artistieke, ludieke en soms zelfs energiebesparende activiteiten getest én goedgekeurd. Aan de slag dus ...
Suzanne M.
08/11/2021 |

In de vakantie zoeken we vaak iets om te doen. Of iets om de kinderen bezig te houden. Toegegeven, door het coronavirus zijn de mogelijkheden dit jaar iets meer beperkt. Geen kerstmarkten, shows, speelpartijtjes met vriendjes, ... Maar dat mag de pret niet bederven! Het betekent geenszins dat we de hele tijd in de zetel moeten hangen (hoewel dat af en toe ook eens deugd kan doen 😉). We zochten en vonden enkele leuke ideetjes ...

1. Maak zelf een kerstlied

Traditionele kerstliederen of Mariah Carey en haar legendarische All I Want For Christmas is You beluisteren: het is en blijft een van onze favoriete kersttradities.

https://www.youtube.com/watch?v=yXQViqx6GMY

Maar waarom niet je eigen kerstlied maken? Geen nood, daar hoef je geen muzikaal genie voor te zijn. Je kiest gewoon een melodie van een bestaand liedje en verzint je eigen tekst erop. En op kerstavond brengt elk gezinslid zijn of haar kerstliedje. Dolle pret gegarandeerd. Je kan je optreden ook filmen met je smartphone en versturen naar de personen (grootouders, ooms, tantes, ...) met wie je dit jaar niet samen kerst kan vieren. Perfect om hun moraal weer op te krikken en een glimlach op hun gezicht te toveren!

2. Challenge: koken zonder gas of elektriciteit

Dat is leuk en je bespaart er tegelijkertijd enkele kWh mee. Onze oven en kookplaat zijn twee geduchte energieverslinders in huis. Daag je kinderen en partner dus uit: hoe kunnen we ons avondmaal bereiden zonder gas of elektriciteit? Alleen al erover nadenken houdt hen al enkele minuten bezig.

Want het kan wel degelijk, zelfs zonder te kiezen voor een kerstbarbecue of een koude maaltijd (slaatje, broodje, taboulé, wrap). Inspiratie nodig? Dit zijn alvast 2 leuke ideetjes:

Koken met kaarsjes en een schotelverwarmer

Inderdaad, het vraagt tijd ... Maar het is vakantie, toch? Die kaarsjes branden 4 uur lang. Reken op 1 uur om een gerecht of water op te warmen en 2 uur voor het heel warm is. Heb je geen rechaud of schotelverwarmer? Dan maak je er toch zelf eentje! Zo blijf je nog langer bezig.

Ga alvast op zoek naar een ovenbestendige schotel of kom. Leg er 6 rechaudkaarsjes op, een bakrooster erbovenop en klaar is kees!

Organiseer een fondue-avond

Vleesfondue of beter nog: kaasfondue! Lekker! Je hebt enkel een fonduestel nodig met een kleine methanolbrander eronder. En belangrijker nog: spreek op voorhand af dat wie een stuk brood in de gesmolten kaas laat vallen, tol moet betalen 😂.

3. Word echte origamikampioenen

Doe net als de bekende Belgische designer Charles Kaisin en waag jezelf aan origami! We hebben voor jou een kleine tutorial in elkaar gestoken om te vouwen als een pro:

https://www.youtube.com/watch?v=aU4u4lgLXVE&feature=youtu.be

4. Ontdooi samen je diepvries

Het is niet meteen de leukste activiteit, maar het is er wel het perfecte seizoen voor en – belangrijker nog – het helpt je heel wat energie te besparen. En de kinderen? Die helpen gewoon mee. Ze vinden het vast geweldig om grote stukken ijs naar beneden te laten vallen.

Wist je trouwens dat als iedereen zijn diepvriezer zou ontdooien, het equivalent van het verbruik van 44 232 gezinnen bespaard zou kunnen worden? Dat is ongeveer de productie van 31 windmolens van 2 MW. Indrukwekkend, niet? Je diepvries ontdooien levert jou bovendien een besparing op van 15% op je elektriciteitsfactuur.

Ontdek hier hoe je in 6 stappen makkelijk je diepvries kunt ontdooien.

5. Maak 100% gerecycleerde lantaarns

Geen eindejaarsfeesten zonder lichtjes. Waarom dan geen grote sprong voorwaarts maken om een familie vol positieve energie en een ’zero waste’-gezin te worden door je eigen lantaarns en lichtgevende voorwerpen in elkaar te knutselen? Bokalen, flessen, conservenblikken, yoghurtpotjes, wasknijpers en eierschalen kan je perfect gebruiken om een feeëriek lichtspel te creëren. Online vind je tal van DIY-ideetjes. We hebben alvast onze favorieten geselecteerd om je op weg te helpen.

6. Leer je kinderen energie besparen

We hadden het er al over in het begin van de eerste lockdown, maar de kerstvakantie is misschien wel het uitgelezen moment om je kinderen verder op te voeden tot milieuvriendelijke burgers. De kraan dichtdraaien, het licht uitdoen, afval sorteren, ... Hier vind je 6 manieren om je kinderen op een leuke manier energie te leren besparen.

We wensen je heel veel plezier samen en vooral fijne feestdagen!