Creatieve activiteiten voor een energiezuinige kerstvakantie

Heerlijk, die eindejaarsfeesten! Een magische tijd boordevol gezinsmomentjes … Maar welke activiteiten ga je dit jaar ‘verzinnen’? Dit zijn alvast enkele creatieve, ludieke, maar energiezuinige ideetjes. Getest en goedgekeurd! Waar wacht je nog op?
Suzanne M.
24/11/2023 |

In de vakantie zoeken we vaak iets om te doen. Of iets om de kinderen bezig te houden. Zeker tijdens de eindejaarsperiode! Niets mag dan ook de pret bederven, want je kan je op duizend-en-een manieren amuseren en toch zuinig zijn (onder andere met energie). Klaar voor enkele onvergetelijke familiemomentjes?

1. Maak zelf een kerstlied

Traditionele kerstliederen of Mariah Carey en haar legendarische All I Want For Christmas is You beluisteren: het is en blijft een van onze favoriete kersttradities. Zullen we? Music, maestro!

Traditionele kerstliederen of Mariah Carey en haar legendarische All I Want For Christmas is You beluisteren: het is en blijft een van onze favoriete kersttradities. Zullen we? Music, maestro!

Maar waarom niet je eigen kerstlied maken? Geen nood, daar hoef je geen muzikaal genie voor te zijn. Je kiest gewoon een melodie van een bestaand liedje en verzint je eigen tekst erop. En op kerstavond brengt elk gezinslid zijn of haar kerstliedje ten berde. Dolle pret gegarandeerd. Je kan je optreden ook filmen met je smartphone en versturen naar de personen die er niet bij kunnen zijn (grootouders, ooms, tantes, ...).

Kan je nog een beetje inspiratie gebruiken? Duik dan in de oerklassiekers van de kerstsongs, zoals het prachtige Last Christmas van Wham!

2. Challenge: koken zonder gas of elektriciteit

Dat is leuk en je bespaart er tegelijkertijd enkele kWh mee. Onze oven en kookplaat zijn twee geduchte energieverslinders in huis. Daag je kinderen en partner dus uit: hoe kunnen we ons avondmaal bereiden zonder gas of elektriciteit? Alleen al erover nadenken houdt hen even bezig. Onmogelijk zeg je?

Verre van, want het kan wel degelijk en je komt er bijzonder origineel mee uit de hoek (nog een leuke anekdote om na de feestdagen te vertellen op kantoor). Het kan zelfs zonder een kerstbarbecue of een koude maaltijd (slaatje, broodje, taboulé, wrap) te voorzien. Inspiratie nodig? Dit zijn alvast twee leuke ideetjes:

Koken met kaarsjes en een schotelverwarmer

Inderdaad, het vraagt tijd ... Maar het is vakantie, toch? Die kaarsjes branden 4 uur lang. Reken op 1 uur om een gerecht of water op te warmen en 2 uur voor het heel warm is. Heb je geen rechaud of schotelverwarmer? Dan maak je er toch zelf eentje! Zo blijf je nog langer bezig.

Ga alvast op zoek naar een ovenbestendige schotel of kom. Leg er 6 rechaudkaarsjes op, een bakrooster erbovenop en klaar is kees!

Organiseer een fondue-avond

Vleesfondue of beter nog: kaasfondue! Lekker! Je hebt enkel een fonduestel nodig met een kleine methanolbrander eronder. En belangrijker nog: spreek op voorhand af dat wie een stuk brood in de gesmolten kaas laat vallen, tol moet betalen. Bedenk op voorhand wat deze pechvogel moet doen ter compensatie (meteen nog een idee om je op een leuke manier bezig te houden!

3. Knutsel erop los: geef ‘afval’ een tweede leven

Iets creëren met je handen laat steeds een diepe indruk en onvergetelijke herinneringen achter. Iets bedenken, vormgeven, uitknippen of kleuren: wedden dat niet alleen de kleintjes, maar ook de volwassenen er uren plezier aan beleven? Kwestie van de geneugten van het knutselen te herontdekken …

Organiseer daarom een creatieve workshop om bijvoorbeeld kleine kerstcadeautjes te maken met minstens één stuk ‘afval’. Maak kerstballen van een plastic fles, een engel van een yoghurtpotje, een kerstman van een rolletje toiletpapier of een rendier van kurken stoppen voor tegen de muur. Er zijn wel duizenden van deze knutselideetjes, dus laat je volledig gaan en vooral … have fun!

4. Ontdooi samen je diepvries

Toegegeven, het lijkt niet meteen een leuke en creatieve activiteit, maar met de juiste instelling is het dat wel … Het is er bovendien echt het perfecte seizoen voor en het helpt je heel wat energie te besparen. De kinderen ‘moeten’ uiteraard gewoon meedoen: ze vinden het vast geweldig om grote stukken ijs naar beneden te laten vallen.

Wist je trouwens dat als iedereen zijn diepvriezer zou ontdooien, het equivalent van het verbruik van 44 232 gezinnen bespaard zou kunnen worden? Dat is ongeveer de productie van 31 windmolens van 2 MW. Indrukwekkend, niet? Je diepvries ontdooien levert jou bovendien een besparing op van 15% op je elektriciteitsfactuur.

Ontdek hier hoe je in 6 stappen makkelijk je diepvries kunt ontdooien.

5. Maak 100% gerecycleerde lantaarns

Geen eindejaarsfeesten zonder lichtjes. Waarom dan geen grote sprong voorwaarts maken om een familie vol positieve energie en een ’zero waste’-gezin te worden door je eigen lantaarns en lichtgevende voorwerpen in elkaar te knutselen? Bokalen, flessen, conservenblikken, yoghurtpotjes, wasknijpers en eierschalen kan je perfect gebruiken om een feeëriek lichtspel te creëren. Online vind je tal van DIY-ideetjes. We hebben alvast onze favorieten geselecteerd om je op weg te helpen.

6. Leer breien door zelf een trui te maken

Wat is er leuker dan samen met je kinderen iets nieuws te leren? Breien bijvoorbeeld! Deze fantastische activiteit wordt ook weleens de ‘nieuwe yoga’ genoemd en kan al vanaf 7 of 8 jaar. Je maakt niet alleen helemaal eigenhandig een kledingstuk of een accessoire, het geeft ook je zelfvertrouwen en zelfwaardering een heuse boost. Het is dan ook goed voor de ontwikkeling van kinderen, hun geduld en hun concentratievermogen. Let wel, breien kan verslavend zijn!

Je kan aan de slag gaan met een beginnerssetje voor de allerkleinsten, bijvoorbeeld bij We Are Knitters. Zie het niet meteen te groots en brei eerst elk je eigen kerstsok of muts. Wedden dat iedereen dan volgend jaar helemaal klaar is voor de legendarische kersttrui?

7. Leer je kinderen energie besparen

In de winter blijven we vaker thuis en zeker de kerstvakantie is de periode bij uitstek om het samen lekker knus te maken. Het is dan ook het uitgelezen moment om plezier te maken, maar ook om iets bij te leren. Zo heb je misschien wel meer tijd om je kinderen verder op te voeden tot milieuvriendelijke burgers. De kraan dichtdraaien, het licht uitdoen, afval sorteren of zelfs het ‘juiste’ wasprogramma instellen. In ons artikel vind je 6 manieren om je kinderen op een leuke manier energie te leren besparen.

Welke activiteiten je ook kiest, vergeet niet te genieten van wat het allerbelangrijkste is: samen zijn in een gezellige sfeer.

We wensen je alvast heel veel mooie familiemomenten en fijne feestdagen!