Hoe spoor je een verlies van elektriciteit in je woning op?

Vaak is een elektriciteitslek de oorzaak van een hoger verbruik. Om je energiefactuur onder controle te houden moet je de plaats van het stroomverlies lokaliseren. Maar hoe vind je een elektriciteitslek? We tonen je hoe je dat stap voor stap aanpakt.
Paul D.
28/03/2022 |

Je energieverbruik schiet de hoogte in en het bedrag op je elektriciteitsfactuur is abnormaal hoog. Je vraagt je af waar al die kWh aan elektriciteit naartoe zijn …

Een elektriciteitslek opsporen is geen gemakkelijke zaak. Net zoals bij een waterlek beseffen velen onder ons niet hoeveel stroom er weglekt in onze woningen! Tot de jaarlijkse eindafrekening in de bus valt …

Hoe vind je een stroomverlies en krijg je opnieuw controle over je elektriciteitsverbruik? Deze oplossingen zetten je op het juiste spoor …

1. Ga na welke apparaten ongemerkt stroom verbruiken

Elektriciteit verdampt niet … Als je meter draait, kan dat alleen maar betekenen dat ergens in je woning één of meer toestellen stroom verbruiken. Welke zouden dat kunnen zijn?

– Een lader die “werkloos” in het stopcontact zit (Is hij warm? Hij verbruikt elektriciteit!)
– Toestellen in sluimerstand
– Een nachtlampje dat blijft branden
– De digitale klok van je oven, je wekkerradio, …
– Een aquarium (pomp, weerstand, lamp)
– Een oude koelkast in de kelder
– Een aangevroren diepvries (3 mm ijs = 15% meer verbruik).
– De dimmer van een halogeenlamp
– De tv-decoder in stand-by, dus niet helemaal uitgeschakeld
– Een nieuw zwembad (iedereen denkt aan het waterverbruik, maar vaak wordt het elektriciteitsverbruik onderschat…)
– Een warmtepomp
– Enz.

Wij helpen je om de energieverslinders in je woning op te sporen en je verbruik te verminderen.

2. Hou je meter in het oog

Schrijf regelmatig de meterstand op en vergelijk. Je merkt dan of het verbruik toeneemt en in welke periode dat gebeurt. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van je meerverbruik en zie je de verschillen van maand tot maand of van jaar tot jaar. Je vermoedens worden dan al dan niet bevestigd. Dit is een vervelende klus, die je een hele tijd moet volhouden. Gelukkig bestaan er tools om je energieverbruik makkelijk te meten.

3. Nauwkeuriger meten

Met een energiemeter of, nog beter, met een slimme stekker meet je het exacte elektriciteitsverbruik van om het even welk toestel. Je merkt het meteen als een toestel te veel verbruikt. Heb je twijfels over die grote vintage koelkast in de garage? Sluit ze aan op een slimme stekker en na één week heb je een perfect beeld van het verbruik. Wist je dat elke watt die je permanent verbruikt, je +/- 4 € kost op jaarbasis? De rekening is dus snel gemaakt!

4. Tijd voor actie: oplossingen om energie te besparen

Er bestaan heel wat hardnekkige mythes over energie. Toch is het absoluut mogelijk om de “weglekkende” elektriciteit in je woning met enkele eenvoudige ingrepen drastisch te beperken:
– Gebruik stekkerdozen om sluipverbruik te vermijden en bespaar tot 300€ per jaar op je elektriciteitsfactuur.
– Vergeet niet om de lader van je laptop steeds uit het stopcontact te halen na gebruik. Idem voor je tablet of vaste pc.
– Vervang oude huishoudtoestellen door een recenter model dat 20 tot 50% minder energie verbruikt.
Ontdooi regelmatig je diepvries.
– Stel je wasmachine of elektrische boiler zo in dat ze enkel werken tijdens de daluren.

Ontdek hier nog 5 andere tips voor een lagere energiefactuur.