Minder CO2 dankzij deze 4 tips van Moenia

De 24-jarige Moenia Ladhib beschrijft zichzelf als een klimaatoptimiste. Deze studente, maar ook oprichtster van een zero plastic e-shop, geeft 4 tips aan al wie zich – net als zij – wil engageren voor een meer koolstofneutrale toekomst.
Suzanne M.
22/01/2021 |

Moenia is ervan overtuigd dat “elk gebaar voor onze planeet, hoe klein ook, een positieve impact heeft en kan leiden tot CO2-neutraliteit“. Het is volgens haar een must om optimistisch te zijn. “Er is al genoeg pessimisme in de wereld. En hoe kan je nu iemand inspireren en overtuigen zonder optimisme?” 

Allemaal samen voor minder CO2

Het idee om iets met duurzame ontwikkeling te gaan doen, viel Moenia 3 jaar geleden te binnen. Toen ze op vakantie was in Tunesië, verwondde ze zich ernstig door op een stuk plastic te trappen dat door de zee naar het strand was gevoerd. Het betekende een heuse ommekeer. Het meisje begon zich te documenteren, las alles wat ze kon en besloot dat het genoeg geweest was. “Voordien geloofde ik in al mijn naïviteit dat de bescherming van het milieu voorbehouden was aan doorgewinterde milieuactivisten. Maar wij allemaal samen kunnen het verschil maken”, benadrukt ze.

Beetje bij beetje veranderde de studente bedrijfsbeheer haar gewoontes. Ze werd vegetariër, verminderde haar gebruik van wegwerpplastic en richtte uiteindelijk haar eigen online shop Ecossentials op, waar ze enkel zero plastic, duurzame, lokale, recycleerbare of composteerbare producten verkoopt (schoonheidsproducten, keukengerei, chocolade, decoratie, kantoorbenodigdheden, ...).

“Ik probeer ze allemaal uit”, verzekert Moenia ons. “Ik verkoop niets waarvan ik niet overtuigd ben. Deed ik dat wel, dan zou ik de overtuiging van de consumenten dat duurzame oplossingen van slechte kwaliteit zijn, alleen maar versterken. Het feit dat ik ze verkoop is mijn eigen kwaliteitslabel (lacht)”.   

Haar duurzame tips

Een eigen webshop oprichten gaat je wellicht iets te ver, maar welke duurzaamheidstips heeft Moenia voor al wie een eerste stap wil zetten in de richting van een meer CO2-neutrale toekomst?

1. Heb meer aandacht voor je afval

“Waaruit bestaat je afval voornamelijk? Neem je afval grondig onder de loep om de impact ervan beter te begrijpen, maar ook om het beter te sorteren. Ikzelf gebruikte bijvoorbeeld veel plastic flessen en wegwerpscheermesjes. Daarom zocht ik uit hoe ik die kon vervangen. Welke andere oplossingen mogelijk waren. Zo gebruik ik nu een shampoobar in plaats van shampoo in flessen. En ik ben ook overgestapt naar een veiligheidsscheermes.” 

2. Verwijder alle overbodige en al afgehandelde e-mails

“Elektronisch afval of e-waste heeft een enorme ecologische voetafdruk. Er is namelijk veel energie nodig om al die mails op te slaan in datacenters. Ik vermijd ook te zware bijlagen en voeg enkel geadresseerden toe die rechtstreeks betrokken zijn bij mijn bericht.” 

3. Vermijd apps die verbruik aanmoedigen

“Download liever apps die tips geven om duurzaam te verbruiken, zoals Too Good To Go, een app die voedselverspilling tegengaat, of een app die je helpt om je CO2-uitstoot te berekenen en/of te analyseren, zoals Greenly of Mobile Carbonalyser.

4. Voel je niet schuldig

“Het is niet de bedoeling om van de ene dag op de andere een onberispelijke actieve consument te worden. Ik probeer plastic uiteraard zoveel mogelijk te vermijden, maar als ik in de supermarkt een product wil kopen dat enkel in plastic wordt verpakt, koop ik het zonder er een drama van te maken. Het belangrijkste is dat je jezelf informeert om zo bewuste keuzes te kunnen maken.” 

Moenia geeft ook toe dat ze ondanks de goede gewoontes die ze de voorbije drie jaar heeft aangenomen, nog een lange weg te gaan heeft. “Ik ben momenteel erg geïnteresseerd in het verbruik van duurzaam water en in groene energie. Twee aspecten die ik tot nu toe buiten beschouwing heb gelaten. Het thema energie boeit me enorm, dus ik verzamel zoveel mogelijk informatie. Ik zou op dat vlak enkele kleine zaken moeten veranderen bij mij thuis, maar aangezien ik nog bij mijn ouders woon, beslis ik daar niet alleen over (lacht). Maar als ik alleen ga wonen, weet ik meteen wat de beste opties zijn!” 

Wil je net als Moenia een groenere en duurzamere toekomst nastreven? Lees dan onze 8 goede voornemens voor een CO2-neutraal leven en zet hier je eerste stappen ...

Luister naar #ikgelooferin met Moenia Ladhib