8 goede voornemens voor een CO2-neutraal leven

Elke Belg stoot jaarlijks gemiddeld 10 ton CO2 uit. Het doel? Deze uitstoot tegen 2030 halveren. En als we nu al eens zouden starten om meer klimaatneutraal te leven dankzij deze 8 goede voornemens?
Suzanne M.
10/09/2024 |

CO2-neutraliteit nastreven,onze gewoontes veranderen om meer ecologisch te leven en op die manier bijdragen tot de Europese doelstelling om in 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden? Dat is pas een leuke (en ambitieuze) wens! Waarom wachten met goede voornemens tot 31 december als het ook nu kan? ENGIE engageert zich op verschillende manieren om aan een koolstofneutrale toekomst te bouwen.

En als we het nu eens samen deden om de impact nog te vergroten? Ben jij er klaar voor? Maak dan je keuze uit onze lijst met groene voornemens. Maar eerst ons geheugen even opfrissen...

Wat betekent klimaatneutraal zijn?

De klimaatverandering treft de hele wereld. Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad, zoals aanbevolen wordt door de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC), is het van cruciaal belang om tegen 2050 CO2-neutraliteit te bereiken.

De definitie van CO2-neutraal? Het gaat om een evenwicht tussen de CO2-uitstoot en de absorptie van koolstof uit de atmosfeer door de koolstofputten (planten, bodem, oceanen). Om tot een netto nuluitstoot te komen, moet alle uitstoot van broeikasgassen overal ter wereld gecompenseerd worden door CO₂-afvang. 

Het hoofddoel – naast compensatie – is echter zoveel mogelijk CO2-uitstoot vermijden. En wel op de volgende manieren...

1. Graag traag

Als we met de wagen 20 km/u trager zouden rijden op de nationale wegen met twee rijstroken of op de autosnelwegen en 10 km/u trager op de rest van het wegennet, zou de uitstoot van broeikasgassen volgens een studie van het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) met 10% dalen. Maar ook je brandstofkosten zouden hierdoor 15% lager liggen! Kortom, het zou een dubbele besparing opleveren: voor het klimaat en voor je portemonnee.

Het zou nog beter zijn als je van wagen verandert voor een elektrische auto kiezen of het voortaan zelfs helemaal zonder auto doen en het openbaar vervoer en/of de elektrische fiets nemen.

2. Eet minder vlees

Climatic Change legt in een rapport uit dat de overstap van een dieet rijk aan vlees (meer dan 100 g per dag) naar een vegetarisch dieet onze jaarlijkse voetafdruk verkleint met bijna 1.200 kg CO2 per persoon, ofwel het equivalent van meer dan 10.000 km met de wagen.

We verwachten uiteraard niet dat je van de ene dag op de andere vlees definitief van het menu schrapt, maar het aantal grammen per maaltijd verminderen en een of twee keer per week vegetarisch eten is al een stap in de goede richting.

3. Verstuur minder e-mails en vermijd grote bijlagen

Elk uur worden er wereldwijd 12 miljard e-mails verstuurd. Qua elektriciteitsverbruik komt dat overeen met de productie van 18 kerncentrales gedurende 1 uur! Wist je bijvoorbeeld dat een e-mail zonder bijlage 4 g CO2 genereert? Voeg je een foto of een document van 1 MB toe, dan komt dat overeen met een autoritje van 500 meter. Stuur daarom enkel e-mails als het echt nodig is en verstuur ze bovendien uitsluitend naar de mensen die je echt wilt bereiken.

Verander daarnaast ook van zoekmachine. Heel wat zoekmachines, zoals Ecosia, compenseren namelijk de CO2-uitstoot van hun servers. Denk er tot slot ook aan om de URL’s van sites die je regelmatig bezoekt, bij je favorieten te zetten. Zo vermijd je een nieuwe zoekopdracht die elektriciteit verbruikt, want iets opzoeken op Google genereert maar liefst 7g CO2! 

4. Doe aan co-renting

De koolstofbalans van iemand die alleen woont, is tot twee keer hoger dan die van een gezin van drie. Dat is niet meer dan logisch: als je met meerdere samenwoont, deel je de verwarming en het elektriciteitsverbruik. Zo is het bijvoorbeeld ook beter om een groot appartement te delen in plaats van in een woning met 4 gevels te wonen. De oplossing bij uitstek? Compacte huizen.

5. Je huis beter isoleren en verwarmen

Om minder energie te verbruiken en dus je impact op het klimaat te verkleinen, is woningisolatie van groot belang. Nog te veel woningen en appartementen in België zijn niet goed genoeg geïsoleerd. Dankzij dakisolatie bijvoorbeeld kan je 35% warmteverlies vermijden! Je kan zelfs rekenen op gewestelijke premies om de werken te financieren. 

6. Kies voor een groen energiecontract

Ook dat is een van de acties die de grootste impact hebben als je je voetafdruk wilt verkleinen. Wie dat zegt? Niet wij, maar Environmental Research Letters. Je kan op die manier zelfs meer dan 1,3 ton per jaar besparen! Want inderdaad, bij ENGIE is de groene energie van je contract groen, hernieuwbaar en lokaal geproduceerd.

7. Word een gezin boordevol positieve energie

Volgens sommigen heeft de vervanging van je traditionele gloeilampen door leds weinig effect op de vermindering van de CO2-uitstoot (acht keer minder dan vlees van je menu schrappen). Anderen zeggen dan weer dat de tv volledig uitzetten in plaats van in stand-by te laten staan amper 106 g CO2 per jaar zou schelen. Maar vele kleintjes maken een groot verschil. 

En omdat elk gebaar telt, trakteren we je op 7 tips om een familie vol positieve energie te worden en op onze 5 tips om een ‘zero waste’-gezin te worden.

8. Zorg voor CO2-compensatie

Aan de hand van CO2- of koolstofcompensatie doen we iets terug voor de hoeveelheid broeikasgassen die we niet op een afdoende manier kunnen verminderen of vermijden. Hoe kan je aan CO2-compensatie doen? Door ecologische en maatschappelijke projecten te steunen. Het komt erop neer dat je een bepaald bedrag betaalt om projecten te financieren waardoor evenveel CO2 kan bespaard worden als de hoeveelheid uitgestoten CO2. Beter dan niets, toch?

Verder kunnen we je nog aanraden om zonnepanelen te installeren om je eigen energie te produceren of om je oude mazoutketel te vervangen door een gasketel.

Ben je supergemotiveerd en wil je nog meer tips om meteen aan de slag te gaan? Ontdek dan onze ideale ‘duurzame’ dag en bespaar.