Je verwarming heel de winter lang in topvorm

Je verwarmingsketel die het laat afweten op de koudste dagen: gezellig is anders. Met deze slimme tips voorkom je pannes en zit je deze winter niet in de kou.
Paul D.
13/09/2020 |

Een defect aan je verwarmingsketel, en dus aan je centrale verwarming, kan uiteenlopende oorzaken hebben: bvb. een ketel die te lang heeft stilgestaan, ouder is dan 15 jaar,… Wie zijn ketel degelijk onderhoudt en de voorbodes van een panne herkent, voorkomt heel wat ellende én garandeert een optimaal rendement van zijn verwarmingssysteem.

Laat de verwarmingsketel nakijken

Het onderhoud van je verwarmingsketel is een absolute must. En wie slim is, wacht niet tot het volop winter is en alle verwarmingstechnici volgeboekt zijn.

> Gasketels moeten in Wallonië om de 3 jaar worden gecontroleerd. In Vlaanderen en Brussel moeten ze om de 2 jaar worden gecontroleerd.

> Stookolieketels moeten in de 3 gewesten elk jaar worden gecontroleerd.

> Ketels op hout, pellets, biomassa en steenkool moeten ook elk jaar worden gecontroleerd. Dat is logisch omdat het om vaste brandstoffen gaat. Ook hier geldt de regel voor de drie gewesten.

Met een goed onderhouden verwarmingsketel voorkom je pannes en ben je zeker van optimale prestaties. Meer nog, hij helpt je de gevaren van koolstofmonoxide te vermijden. Is je ketel ouder dan 15 jaar, dan is het waarschijnlijk in je voordeel om een nieuwe ketel aan te schaffen.

Stel de temperatuur van je warmwaterboiler juist in

“Veel mensen verhogen de temperatuur van hun boiler in de winter naar 70°C”, betreurt Paul De Vylder, energie-expert bij ENGIE. « Onterecht», meent hij. « Een boilertemperatuur van 60° is ruim voldoende. Meer zelfs, bij een lagere temperatuur is er minder kalkaanslag en gaat je boiler langer mee. Met minder risico op een panne.»

Anderzijds is een temperatuur lager dan 60°C ook af te raden, omdat kiemen en bacteriën niet gedood worden.

Controleer de druk van de ketel

De waterdruk in je verwarmingsketel moet altijd optimaal zijn: ergens tussen 1 en 2 bar.

« De wijzer van de manometer op je ketel moet zich altijd in de groene zone bevinden», adviseert Paul. Een te hoge druk beschadigt je verwarmingsinstallatie. Is de druk te laag, dan zal je verwarming minder goed werken.

Opgelet : Bij bepaalde installaties zie je dan weer een vast rood wijzertje (dat de installateur kan afstellen) dat aangeeft onder welke druklimiet je niet mag zakken. Dat is dus niet de druk die je moet halen, maar wel de minimumdruk van de installatie die je moet respecteren!

Ontlucht de radiatoren

Na een lange tijd niet te worden gebruikt, kan er lucht in je radiatoren blijven zitten. Het gevolg? Ze gaan lawaai maken en verwarmen niet overal even goed. Deze video toont hoe je te werk gaat.

Eenmaal ontlucht, moet je de radiatoren ook afstoffen. Een eenvoudige klus die echter vaak wordt vergeten. Zo kan de warmte zich in de ruimte verspreiden zonder te blijven ‘vastzitten’.

Pas de thermostaat en thermostatische kranen aan

Controleer of de programmering van je thermostaat nog up-to-date is. Het heeft geen zin om de verwarming op 21 °C in te stellen als er niemand thuis is. Volg onze 5 tips om je thermostaat tot in de puntjes in te stellen.

Vergeet ook zeker de thermostatische kranen niet. De voeler regelt het warmtedebiet dat door de radiatoren circuleert. Stand 1 komt in het algemeen overeen met 15 °C, stand 2 met 17 °C, stand 3 met 19 tot 20 °C en stand 4 met 22 °C. Let echter goed op dat de kleppen in de ruimte waar de thermostaat zich bevindt, altijd maximaal openstaan. Als je deze kleppen op 3 zet (19-20 °C), en de omgevingsthermostaat staat op 21 °C ingesteld, dan zal de verwarmingsketel constant blijven draaien om deze temperatuur proberen te behalen.

Houd het mazoutpeil in de gaten

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar een courante oorzaak van panne aan mazoutketels is… een lege tank. Twijfel je aan de juistheid van de meter, dan is er nog altijd de oude truc met de peilstok.

Laat je ketel het, ondanks deze voorzorgen, toch afweten? Probeer dan deze eerstehulpmaatregelen voor je de loodgieter belt. En vergeet niet: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe makkelijker te verwarmen.

Onthoud in ieder geval dat er preventiemaatregelen bestaan om herstellingskosten te verlagen.