Je verwarmingsketel doet het niet? Eerste hulp bij panne

Je radiatoren verwarmen niet meer, de temperatuur is abnormaal laag, er is geen warm water meer… Is je verwarmingsketel defect? Alvorens een loodgieter of verwarmingstechnicus te bellen en geld uit te geven voor een spoedherstelling, kan je eerst zelf een aantal dingen nakijken.
Paul
Paul D.
12/09/2022 |
eerste hulp_ EHBP_hertelling_verwarmingsketel_verwarming

Het gebeurt soms dat slechts een kleinigheid de oorzaak is van een defecte verwarmingsketel en dat je het euvel perfect zelf kan verhelpen zonder een beroep te doen op een vakman. Een woordje uitleg…

Een panne veroorzaakt door de thermostaat

Controleer eerst de thermostaat: is hij juist ingesteld? “Indien je thermostaat op nachtmodus staat, dan kan het in de woonkamer logischerwijs ook geen 22 °C zijn om 14 uur! Kijk dus na welk symbool er op je thermostaat staat, dat een signaal zendt naar je verwarmingsketel” dat is het advies van Bruno Vander Maelen, Product Specialist bij ENGIE. Hou ook altijd rekening met de geprogrammeerde uren op je thermostaat. Nog een hint: controleer of de evt aanwezige batterijen van de thermostaat niet aan vervanging toe zijn. Heb je hulp nodig? Ontdek onze 5 tips om je thermostaat perfect af te stellen.

De ontsteking van de defecte verwarmingsketel nakijken

“Wat je eerst moet nakijken is de elektrische voeding van de verwarmingsketel; is deze niet afgesloten of op veiligheidsmodus ingesteld?” aldus Bruno Vander Maelen. Misschien is de stekker uitgetrokken, is er een zekering gesprongen of zijn er kabels beschadigd… Er zijn veel zaken die een stroompanne of een veiligheidsmodus kunnen veroorzaken, met als gevolg dat het toestel geen elektrische voeding heeft en dus niet meer werkt.

De waterdruk in het verwarmingscircuit controleren

waterdruk_verwarmingsketel_lek_meter

Veel verwarmingsketels staan in de zomermaanden uit of in zomermodus. Wanneer ze in de herfst opnieuw worden opgestart, kunnen er soms enkele problemen opduiken. Onze specialist vestigt er de aandacht op dat “Een lek of een ander probleem kan zorgen voor een daling van de waterdruk (minder dan 1 bar) waardoor de ketel in veiligheidsmodus komt te staan.”

Controleer dus de druk op de manometer voor een ideaal rendement van je verwarmingsketel. Geeft het pijltje minder dan 1 bar aan? Dat betekent dat de druk te laag is: voeg dan water toe (tussen 1 en 2 bar naargelang van de hoogte van het huis) en start de ketel opnieuw op.

Inspectie van het waakvlammetje van de verwarmingsketel

Veel oude ketels zijn uitgerust met een waakvlam, een klein vlammetje dat altijd moet blijven branden. “Gaat het vlammetje uit, dan reageert de ketel op geen enkel signaal van de verwarming”, verzekert Bruno Vander Maelen. “Hoe je het weer aan krijgt? Druk de knop van het gasblok in en zet hem in waakvlampositie. Druk tegelijkertijd op de ontstekingsknop. Als dat niet werkt, probeer dan met een lucifer. Als de vlam blijft, houd de knop van het gasblok dan gedurende 20 seconden ingedrukt en laat hem vervolgens zachtjes los. Draai de knop van het gasblok eventueel naar vlampositie. De verwarmingsketel zou meteen weer moeten werken.”

Controle van de brandstofreserve

Deze tip geldt natuurlijk alleen als je een verwarmingsketel op stookolie, pellets, hout of propaangas (tank) hebt. Bij een aardgasketel word je immers voortdurend bevoorraad door het net. Alles hangt dus af van je verwarmingssysteem.

Een goede raad: wacht nooit tot je stookolietank volledig leeg is. Doe je dat wel, dan zou het kunnen dat je pomp het bezinksel van de bodem van je tank opzuigt, waardoor de leidingen verstopt kunnen raken.

Heb je een aardgasketel, controleer dan toch even of de gastoevoer openstaat en of de netbeheerder de aanvoer niet onderbroken heeft. Dat kan je doen door bijvoorbeeld je gasfornuis aan te steken, als je er eentje hebt.

De defecte verwarmingsketel resetten

Om je centrale verwarming weer op te starten is het noodzakelijk om de instellingen te resetten, in functie van de richtlijnen samengevat in de handleiding van de verwarmingsketel. Dat doe je door enkele malen op de “resetknop” te drukken.

De temperaturen van de thermostatische kranen en van de thermostaat instellen.

De juiste regelingen van de thermostatische kranen

Heb je een kamerthermostaat en thermostatische kranen in dezelfde ruimte? Dan moet de temperatuur van de kranen hoger ingesteld zijn dan die van de thermostaat. Staat een thermostaat op 21 °C en de kraan op 18 °C (2 tot 2,5) dan zal de radiator tot 18 °C verwarmen, terwijl de thermostaat wel 21 °C aangeeft. Let dus op de juiste regelingen! In dit artikel leggen we je uit op welke temperaturen je je kranen moet instellen.

Zijn ze geblokkeerd? Lees hier hoe je een thermostatische kraan in 4 stappen deblokkeert.

De radiatoren ontluchten

Ontlucht de radiatoren 2 keer per jaar: je verwarming zal veel efficiënter werken!
Na een zekere tijd is het soms ook noodzakelijk vuil en kalk te laten verwijderen uit de buizen van je centrale verwarming. Daarvoor doe je best beroep op een gespecialiseerde vakman.

De foutcode lezen

Het gebeurt soms dat je verwarmingsketel je de reden van het defect meedeelt via een foutcode. Kijk in de handleiding die je gekregen hebt bij aankoop van het toestel wat de betekenis ervan is. Indien je niet in staat bent de panne zelf op te lossen of indien het probleem blijft bestaan ondanks je tussenkomst, kan je de foutcode best meedelen aan de hersteller wanneer je met hem contact opneemt.

Op het eerste gezicht geen oplossing?

Is je verwarmingsketel nog steeds defect ondanks het opnieuw opstarten en enkele elementaire controles? Heb je nog steeds geen warm water? Denk je dat het eerder een intern probleem is (brander, condensator, circulatiepomp, enz.). Doe dan een beroep op de loodgieter of verwarmingstechnicus of op de pechdienst voor defecte verwarming van ENGIE als je een onderhoudscontract hebt afgesloten voor de verwarmingsketel . Onze specialisten helpen je binnen de 24 uur en zeven dagen per week uit de nood. De beste manier om defecten te vermijden, is wel nog altijd een regelmatig onderhoud van je verwarmingstoestellen!

De vraag van onze internetgebruikers

Wie moet ik bellen wanneer mijn verwarmingsketel defect is? En wie moet de herstelling of de vervanging van de verwarmingsketel betalen? Huurder of eigenaar?

Indien je mede-eigenaar bent en het een gemeenschappelijke verwarmingsketel betreft, doe dan een beroep op je syndicus die waarschijnlijk een onderhouds- en herstellingscontract heeft en die al het nodige zal doen. De prijs van de herstelling zal doorgefactureerd worden van de mede-eigenaars.

Wanneer elk appartement afzonderlijk verwarmd wordt via een privé-verwarmingssysteem of indien je eigenaar bent van een huis, dan is het aan jou om contact op te nemen met een erkend vakman en om zijn tussenkomst te bekostigen.

Ben je huurder? Breng dan eerst de eigenaar op de hoogte, behalve indien hij niet bereikbaar is en het vrij dringend is (strenge koude, oververwarming, twijfel betreffende koolstofmonoxyde, enz.). Als huurder zal jij enkel de kleine herstellingen moeten betalen. Het is daarentegen de eigenaar die eventuele vervanging of belangrijke herstellingswerken van de verwarmingsketel ten laste zal moeten nemen. Dat geldt echter alleen indien je het onderhoud van de verwarmingsketel (op jouw kosten) hebt laten uitvoeren, zoals wettelijk voorzien.

Last but not least, als je verwarmingsketel het te vaak niet doet of niet hersteld kan worden, is het tijd om hem te vervangen. Wist je dat je tot 30% kunt besparen op je energieverbruik met een nieuwe gasketel? ENGIE kan daarvoor zorgen!