Verwarming: schakel in 3 stappen over van stookolie op aardgas

Met deze tips schakel je in 3 stappen over van stookolie naar een systeem op aardgas. Je woning verwarmen met aardgas is inderdaad voordeliger, milieuvriendelijker en dus aantrekkelijker.

03/03/2017 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

1. Sluit je woning aan op het aardgasnet

Ligt er al een gasleiding in je straat? Dat verneem je snel als je de vraag stelt aan de distributienetbeheerder van jouw gemeente.

Ook als het niet mogelijk is om je woning op het aardgasnet aan te sluiten, hoef je niet alle hoop op te geven om je woning met gas te verwarmen. Want je kunt ook propaan in een tank opslaan. Maar dit is dan weliswaar geen aardgas.

Wanneer je een offerte vraagt, denk eraan om je behoeften te vermelden. De installateur kan ook de aansluiting op het net in zijn offerte voorzien en de contacten verzekeren met de netbeheerder.

2. Verwijder de stookolietank

 

Een stookolietank definitief buiten gebruik stellen is wettelijk geregeld. Het werk zelf dien je door een erkende vakman te laten uitvoeren. De installateur van je nieuwe ketel helpt je van je oude tank af of vraagt dit aan een gespecialiseerd bedrijf. Die zorgt er in elk geval voor dat je lege stookolietank wordt verwijderd. Dit gaat in drie stappen:

> leegmaken, reinigen, ontgassen;
> verwijderen van het afval;
> afvoeren van de tank.

Als de tank om een of andere reden niet kan worden weggehaald, wordt ze inert gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld door ze op te vullen met zand. Voor een tank in de openlucht (gemakkelijk weg te halen) kost de hele procedure iets meer dan 1000 €. Bij een ingegraven tank (of eentje die niet kan worden weggehaald) lopen de kosten soms op tot 2000 €. Sommige gemeenten geven in beide gevallen een premie. Vraag inlichtingen aan je gemeente of raadpleeg onze online tool om na te gaan welke subsidies voor jou van toepassing zijn!

Nog een laatste tip: hou zorgvuldig de documenten bij waaruit blijkt dat je stookolietank definitief buiten gebruik gesteld is.

3. Kies je nieuwe ketel

 

Er zijn allerlei soorten ketels, met grote onderlinge verschillen. Het voornaamste onderscheid heeft te maken met het rendement. Hoe hoger het rendement, hoe minder energie de ketel verbruikt om een bepaalde hoeveelheid warmte te produceren. Dus ook hoe lager je energiefactuur achteraf zal zijn.

Soorten cv-ketels

Er zijn 3 soorten ketels: zonder label, hoogrendementsketels en condensatieketels. In meer dan 80% van de gevallen wordt er bij een nieuwe installatie gekozen voor een condensatieketel. Die is iets duurder in aankoop dan een hoogrendementsketel, maar door de energiebesparingen heb je het verschil snel terugverdiend.

Denk ook aan je sanitair warm water

Als je je ketel vervangt, mag je niet vergeten dat je ook sanitair warm water nodig hebt. Misschien heb je hiervoor al een installatie? Combineer ze eventueel met je nieuwe ketel.

De leidingen en radiatoren

De leidingen en radiatoren van je oude stookolie-installatie kan je gewoon blijven gebruiken. Alleen moet er misschien een speciale buis in de schoorsteen worden aangebracht om de verbrandingsgassen goed af te voeren.

Wens je hulp bij de vervanging van je ketel?

 

ENGIE heeft de nodige ervaring en expertise in huis om dit type verwarmingsketel en verwarmingssysteem te plaatsen: aarzel dus niet om een offerte aan te vragen.

Ontdek wat Elke zelf zegt over de vervanging van haar ketel op stookolie door een aardgasketel.

Vervanging en installatie van een nieuwe aardgasketel met ENGIE

Benieuwd naar hoe een efficiënt en zuinig verwarmingssysteem in mekaar zit? Raadpleeg dan zeker ons speciaal gids over verwarming!

Lees ook