5 belangrijke lenteklusjes in huis

Naast de traditionele grote schoonmaak, is de lente ook het ideale moment voor een aantal andere klusjes die vaak vergeten worden, maar absoluut nuttig zijn.
Daphné C.
15/03/2021 |
Nuttige lenteklussen
play-fwd

1. Breng meer lucht en licht in huis

Wil je een frisse lentebries door je woning laten waaien? Ga dan voor een extra dosis natuurlijk licht in elke kamer. Of je dan meteen extra ramen moet gaan kappen? Niet per se, tenzij je dat echt wilt uiteraard. Maar gelukkig kan je ook op andere eenvoudigere manieren meer zonnestralen binnenlaten.

Voorbeelden? Zorg voor zoveel mogelijk witte muren. Een likje witte verf brengt een pak meer licht in huis. Ook extra spiegels – als ze juist geplaatst zijn –, doen wonderen. Ze weerkaatsten het licht over de hele ruimte. Nog meer tips voor licht in je woning lees je hier.

Ook de ramen regelmatig openzetten en je woning verluchten is belangrijk om die eerste zonnestralen "binnen te lokken". Zelfs als het buiten nog een beetje fris is, aldus onze energie-expert Paul …

Wat ook helpt om de lucht in huis te zuiveren, is stof afnemen op plaatsen waar we dat al eens vergeten: de verluchtingsroosters van het automatische ventilatiesysteem, onder en achter de koelkast, je (vast)tapijt, … En niet te vergeten, het stof van de radiatoren!

De lente is ook het perfecte moment om je huis opnieuw in te richten. Meer nog, zo kan je zelfs energie besparen.

2. Installeer een waterzuinig sproeisysteem voor de tuin

Wie lente zegt, zegt tuin. Of je nu houdt van een moestuin of een bloemenborder, één ding is belangrijk in elke tuin: zorg voor voldoende water. Met een doeltreffend sproeisysteem krijgt je tuin op elk moment de optimale dosis water. Je tuin druppel per druppel gieten zorgt voor een optimale absorptie en is ook het meest waterzuinig. Lees ons artikel “Maak je eigen druppelslang” en ontdek hoe makkelijk dat gaat. Je vindt er ook 5 tips om minder te gieten en je waterverbruik duurzaam te verminderen.

Het voorjaar is ook het moment bij uitstek om je grasmaaier boven te halen. Denk aan een jaarlijks onderhoud voor je grasmachine als je een model hebt dat op benzine rijdt. Overweeg je om een robotmaaier te kopen? Deze 7 criteria om de juiste robotmaaier te kiezen kunnen je helpen bij je keuze.

En waarom niet nadenken over nieuwe tuinverlichting? Er zijn vandaag immers slimme oplossingen (al dan niet op zonne-energie) die weinig of zelfs geen energie verbruiken. 

Ook je bloembakken mogen stilaan weer buiten en je kan al de eerste lentebloembollen planten: hyacinten, narcissen, tulpen, … Maar ook met kruiden die niet bang zijn van de kou, zoals tijm, rozemarijn, bieslook, … kan je alvast aan de slag.

3. Controleer je rookmelders

Je kunt maar beter zeker dat zijn dat je rookmelders goed functioneren. Je kijkt ze best regelmatig na, maar ook een kleine schoonmaakbeurt op tijd en stond is een aanrader. Verwijder het stof in de detectiekamer van het toestel, controleer of de batterijen nog werken en voer een test uit. 

Rookmelders zijn verplicht. Ze redden dan ook elk jaar tientallen levens: je neemt ze dus maar best serieus. De brandweercommandant van de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp beantwoordt 5 essentiële vragen over rookmelders.

4. Neem een kijk naar de buitenkant van je huis

 

De lente is het perfecte moment om de gevel en het dak op te knappen en je zonnepanelen te controleren!

De gevel

Je gevel heeft het zwaar in de winter. In de lente doe je best een check-up van je buitenmuren: zijn er geen scheuren en zijn de voegen nog waterdicht?

Zijn je buitenmuren aan een nieuw laagje verf toe, dan is het voorjaar daarvoor het geschikte moment want de temperatuur is nog niet te hoog. Geef je ramen, houtwerk en vliegenramen een grondige poetsbeurt en smeer scharnieren en sloten.

Het dak

Na de winter je dak controleren, is een absolute must. Net als in de dakgoten en regenpijpen stapelt het vuil er zich op. Misschien zijn er wel dakpannen verschoven of is je dakisolatie aan een opknapbeurt toe. We hebben voor jou alvast 5 onderdelen van je dak die je zeker moet controleren op een rijtje gezet.

De zonnepanelen

Hoewel zonnepanelen het hele jaar door elektriciteit produceren, hebben de seizoenen toch een invloed op hun rendement. Een groot onderhoud hebben ze na de winter niet nodig, maar je doet er toch goed aan om het stof van de luchtinlaten van de omvormer te halen. Controleer meteen ook de weergave, de batterij, of de kabels nog stevig vastzitten en of de verbindingen geen tekenen van corrosie vertonen. Wat de zonnepanelen zelf betreft, die zijn vandaag vaak zelfreinigend. Is dat bij jou toch niet het geval, controleer dan of ze echt vuil zijn en laat ze indien nodig reinigen door een gespecialiseerde firma.

5. Vergeet je verwarmingsketel niet

In de lente mag de verwarming stilaan een graadje lager. Aan onze verwarmingsketel denken we dan vaak niet meer. Nochtans is het, na maandenlang op volle toeren te hebben gedraaid, het ideale moment voor een jaarlijks onderhoud. Er zijn bovendien 4 goede redenen voor een onderhoud van je verwarmingsketel. Heb je een onderhoudscontract voor je ketel bij ENGIE, dan wordt de onderhoudsbeurt automatisch voor jou geregeld.

Met de zachtere lentetemperaturen kan je er ook stilaan aan gaan denken om je verwarmingsketel om te schakelen naar de zomermodus, als dat niet vanzelf gebeurt tenminste.

Je doet er ten slotte ook goed aan andere kleine karweitjes niet langer uit te stellen, anders zou de eindfactuur weleens kunnen oplopen! Er zijn trouwens minstens 7 van die kleine werkjes …

Tijd om aan de slag te gaan, dus.