Het productieoverschot van je zonnepanelen opslaan? Dat kan, met de thuisbatterij Tesla Powerwall. Wij hebben het rendement alsook het ROI van de Powerwall batterij van Tesla berekend.

Zelf elektriciteit produceren met zonnepanelen blijft rendabel, in welk gewest je ook woont. Maar het kan nog beter: door zonne-energie op te slaan om die later te gebruiken. Het is voortaan mogelijk dankzij thuisbatterijen zoals de Tesla Powerwall.

Waarom een batterij voor je huis?

Er zijn zeker nadelen, maar de voordelen van een thuisbatterij voor je huis zijn talrijk :

1. Eigen verbruik van je elektrische productie via zonne- en windenergie
2. Kan voorzien worden als reserve bij stroomonderbreking
3. Vermindering van het prosumententarief (kosten om elektriciteit in het netwerk te injecteren)
4. Rendement van de installatie

Is de thuisbatterij rendabel?

Een Tesla Powerwall en een zonnepaneel

Om deze vraag te beantwoorden, hebben we de Tesla Powerwall getest. Met de thuisbatterij kan je je eigen verbruik – de energieproductie die je zelf thuis verbruikt – optimaliseren. Gemiddeld zelfs van 30 % tot 70 of 80 %. Maar veel hangt af van het feit of je in Brussel, Vlaanderen of Wallonië woont …

In Brussel wordt het in de toekomst interessant om een thuisbatterij aan te schaffen. Momenteel is de vergoeding voor injectie en afname gelijk. Hier zal verandering in komen: je zal minder vergoed worden voor injectie. Dat maakt het interessant om zelf meer van je opgewekte stroom te verbruiken. De thuisbatterij wordt dan de ideale oplossing om je elektriciteit op te slaan.

In Wallonië en Vlaanderen is het voordeel minder groot, aangezien de terugdraaiende meter in beide gewesten de mogelijkheid biedt om productie en consumptie doorheen het jaar te compenseren. In Vlaanderen heb je, door toevoeging van een bidirectionele meter, met een thuisbatterij wel de mogelijkheid om uit het prosumententarief te stappen. De wetgeving hieromtrent evolueert voortdurend en afhankelijk hiervan zal de thuisbatterij wel of niet een grotere rol gaan spelen in beide regio’s.

Onze mening: de thuisbatterij wordt geleidelijk aan een interessante investering voor eigenaars van zonnepanelen. Houd wel steeds rekening met je specifieke noden en de wetgeving in je regio.

Biedt een thuisbatterij onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet?

Dat is wat veel eigenaars van zonnepanelen zouden willen. Vandaag helpen zonnepanelen je al om voor ongeveer 30 % onafhankelijk te zijn van het net. Installeer je een thuisbatterij, dan kan dit percentage stijgen tot 80 % op jaarbasis! Van oktober tot maart zal je echter nog steeds energie van het net moeten halen.

Onze mening: een volledig ecologisch alternatief voor het elektriciteitsnet biedt de thuisbatterij niet. Ze laat ons echter wel toe beter gebruik te maken van periodieke energiebronnen zodat we meer afstand kunnen nemen van het net.

Biedt de batterij elektriciteit bij een stroompanne van het net?

Een thuisbatterij kan beschouwd worden als een noodoplossing. Ze kan de energievoorziening overnemen, zodat je verlichting, je verwarming en de belangrijkste huishoudtoestellen blijven werken. In dat geval moet een specifieke omvormer “grid forming” geïnstalleerd worden. Voor de kenners: hij moet zelf in staat zijn een sinusvormige spanning van 50Hz te creëren. Dit moet vermijden dat het personeel, dat tussenkomt op het netwerk in geval van black out, in gevaar komt. Zij zouden immers elektrische kabels kunnen aanraken die a priori zonder stroom zijn, maar die in werkelijkheid gevoed worden door zonne-energie of lokale batterijen. Behalve de installatie van de omvormer, moet het elektrische schakelbord aangepast worden, om een secundair schakelbord te verkrijgen dat kan tussenkomen in geval van een stroomonderbreking.

Vooral in landelijke gebieden, die vaker te kampen hebben met stroomonderbrekingen, is dit interessant. Het is ook een stil en milieuvriendelijk alternatief voor een huisgenerator op stookolie of benzine. Maar vooraleer je je batterij aankoopt, overweeg je best of het extra comfort de investering wel waard is …

Wat kost een thuisbatterij Powerwall?

In Europa kost een Tesla Powerwall tussen de 7000€ en 8000€ (batterij en installatie omvormer inbegrepen). En dat is heel wat goedkoper dan vergelijkbare technologieën op de markt! De fabrikant biedt bovendien 10 jaar garantie. Het gaat om een batterij van 6,4 kWh die 250 tot 300 laad- en ontlaadcycli per jaar aankan (dus ongeveer één per dag). Het aantal laadcycli is trouwens een van de 5 criteria waarmee men rekening moet houden bij de aankoop van een batterij.

Vergelijking en alternatieven voor Powerwall

De voorbije jaren hebben een aantal nieuwelingen hun intrede gedaan op de markt van de thuisbatterijen. Het is echter zeer moeilijk de batterijen te vergelijken omwille van het feit dat ze allemaal een verschillende levensduur hebben, gevarieerde energiedensiteit en variaties in de diepte van het ontladen. In onze gids voor thuisbatterijen vergelijken we 3 van de meest gangbare modellen: Tesla Powerwall 2, SonnenBatterie eco en LG-Chem.

De Powerwall modellen

Er bestaan meerdere Powerwall modellen van Tesla.

• Powerwall 1: dit is de eerste versie die op de markt kwam in 2015, ze wordt niet meer nieuw te koop aangeboden.
Powerwall 2: dit is de huidige versie die in Europa gecommercialiseerd wordt sinds 2018.
• Powerwall 3: deze zal wellicht begin 2019 beschikbaar zijn in de Angelsaksische landen.

Ontdek ook onze volledige gratis gids: “Een thuisbatterij installeren bij je thuis”. Neem naar hartenlust door om zelf je oordeel te vellen …

 

Facebook Comments