Wat is de ideale hellingshoek van een dak voor zonnepanelen?

De hellingshoek van je dak kan het rendement van je zonnepanelen beïnvloeden. Wat is de ideale helling? En installeer je beter geen zonnepanelen als je dak een beetje steiler of juist minder steil helt?
Paul D.
20/08/2020 |

Talrijke factoren beïnvloeden de efficiëntie en energieproductie van zonnepanelen. Behalve de mate waarin het dak op het zuiden is gericht, speelt ook de helling een grote rol.

De ideale oriëntatie voor zonnepanelen

Vóór we het over de hellingshoek hebben, kijken we eerst even naar de oriëntatie van het dak. Je panelen produceren optimaal als je dak pal naar het zuiden is gericht. Bij een meer zuidoostelijke of zuidwestelijke oriëntatie blijft het rendement vrijwel intact: je verliest hoogstens 4 tot 5%. Is je dak naar het oosten of het westen gericht? Dan zakt de opbrengst van je panelen met zo’n 10 tot 15%, maar zelfs dan haal je nog altijd voldoende rendement! Zeker als je enkele panelen toevoegt om het verlies te compenseren, zodat de energieproductie op hetzelfde niveau blijft. Alleen een dak op het noorden is echt te vermijden.

De ideale helling voor zonnepanelen

Het gaat hier over de hoek die je schuin dak maakt ten opzichte van een horizontale lijn. Bij een plat dak telt de hellingshoek van de panelen die op hun rails zijn bevestigd.

36 graden is de ideale hoek als je panelen op een plat dak laat installeren. Bij een hellend dak is een hoek tussen 30 en 35 graden perfect om maximaal te profiteren van de zonnestralen. Maar ook bij een hoek van 15 tot 55 graden haal je nog ruim voldoende energieproductie.

Alleen op heel steile daken, met een hoek van meer dan 65 graden, is het geen goed idee om zonnepanelen te installeren. De meeste daken in België hebben een hellingshoek van 30 tot 50 graden. Bij een hoek van minder dan 5 graden spreken we over een plat dak.

Waarom is de dakhelling zo belangrijk voor de productie van zonnepanelen? Voor een maximale jaaropbrengst van je panelen is het essentieel dat in de maanden met de minste zonneschijn (de wintermaanden) de zonnestralen ’s middags onder een hoek van ongeveer 90 graden op de panelen invallen. Het tijdstip waarop de zon haar hoogste punt aan de hemel bereikt, wordt de “zonnetijd” genoemd. En in de winter staat de zon lager boven de horizon dan in de zomer.

Welke minimale oppervlakte moet een dak hebben voor zonnepanelen?

Een plat dak biedt de beste garantie op een maximaal rendement. De reden is eenvoudig: op een plat dak bepaal je zelf de hellingshoek. Maar vergeet daarbij niet dat ook de dakoppervlakte belangrijk is.

  • Een plat dak moet minimaal 15 tot 20 m² groot zijn, zodat het plaats biedt aan minstens 8 panelen. Die zijn nodig om te voorzien in de elektriciteitsbehoeften van een gezin.
  • Bij een hellend dak bedraagt de minimale dakoppervlakte 14 tot 24 m² voor een volwaardige installatie.

Liggen er op je dak pannen, schaliën of roofing? Heb je een groendak? Is het geschikt voor zonnepanelen? Controleer het aan de hand van onze checklist zonnepanelen. En ontdek de 4 voordelen die je geniet