Zonnepanelen en thuisbatterijen: hoeveel bedragen de premies in Vlaanderen?

Ben je (binnenkort) de trotse bezitter van zonnepanelen in Vlaanderen? Op welke nieuwe installatiepremies heb je dan recht en welk tariefsysteem geldt voor jou? Concrete bedragen, gevolgen: een overzicht!
Paul D.
23/01/2023 |

In dit artikel zoomen we in op alles wat je moet weten over de “zonnepremies” - zowel voor de zonnepanelen als batterijen - in Vlaanderen en op de gevolgen van het injectietarief voor eigenaars van zonnepanelen.

De nieuwe Vlaamse zonnepremie

Voor wie?

Alleen voor personen met een woning die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2014.

Nieuwbouw komt dus niet in aanmerking voor deze premie (maar kan wel gebruikmaken van andere steunmaatregelen, zoals een vermindering met 50% of zelfs 100% op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar als de woning voldoet aan de BEN-normen.

Hoeveel bedraagt de zonnepremie?

Maximaal 750€ (in 2023) en nooit meer dan 40% van de totale kostprijs van de installatie. De exacte berekening gebeurt als volgt: je ontvangt 150€/kWp tot 4 kWp. Als de installatie een hoger vermogen kan leveren, ontvang je 75€/kWp die je meer produceert, tot aan het plafond van 6 kWp. Voor het vermogen boven 6 kWp ontvang je niets meer.

Bijvoorbeeld: als je het equivalent van 5,74 kWp installeert (of14 panelen) krijg je een premie van (4*150€) + (1,74*75€) = 730€.

Hou ook hier rekening mee: het premiebedrag daalt in 2023 en in 2024 (zie tabel hieronder).  De overheid wil daarmee een bubbel zoals bij de groenestroomcertificaten vermijden. Wacht dus niet om een offerte aan te vragen!

Overzicht van de zonnepremies in Vlaanderen van 2022 tot 2024

 

2022*               

2023*

2024*

Tot 4 kWp

300 €/kWp

150 €/kWp

75 €/kWp

Meer dan 4 kWp en minder dan 6 kWp

+150 €/extra kWp

+75 €/ extra kWp

+37,50 €/ extra kWp

Meer dan 6 kWp

-

-

-

 

*En max. 40% van de totale prijs van de installatie. Als je het sociaal tarief geniet, stijgt de premie met 20%.

Het injectietarief

Principe en gevolgen

In 2021 betekende een “nieuw” tariefsysteem in Vlaanderen het definitieve einde van het principe van de vooruitdraaiende teller voor alle (huidige en nieuwe) prosumenten als je stroom van het elektriciteitsnet afneemt en van de terugdraaiende teller als je de overtollige stroom van je zonnepanelen (die je dus niet zelf verbruikt) op het net injecteert.

Je vindt hier meer info over het einde van de terugdraaiende teller en de gevolgen daarvan.

In het nieuwe systeem wordt de elektriciteit die eigenaars van zonnepanelen op het net injecteren, gevaloriseerd. Dat betekent dat je een bedrag ontvangt voor de elektriciteit die je panelen opwekken en die je op dat ogenblik niet verbruikt (en dus injecteert op het net). Dit bedrag is het “injectietarief”.

Omdat het grootste deel van je elektriciteitsprijsdie je betaalt voor je afname bestaat uit distributie- en transportkosten en belastingen (gemiddeld 65% van je totale elektriciteitskost), brengt 1 geïnjecteerde kWh je in euro minder “op” dan wat het je meestal kost om 1 kWh van het net af te nemen.

De vergoeding voor elke kWh die je injecteert omvat immers niet de distributie- en transportkosten en belastingen (en dat geldt voor alle elektriciteitsleveranciers). Het verschil tussen je verbruik en je injectie zie je op je jaarlijkse eindafrekening.

Gevolg? Als je vooral ’s avonds of ’s nachts stroom verbruikt (en dus weinig zelfverbruik hebt) dan daalt de rentabiliteit van je zonnepanelen door deze tariefwijziging.

We raden je daarom aan om de elektriciteit die je zelf produceert zoveel mogelijk onmiddellijk te verbruiken of op te slaan in een thuisbatterij (die in Vlaanderen rendabel is) om de hoeveelheid afgenomen en geïnjecteerde elektriciteit van het net te beperken.

Dankzij de nieuwe installatiepremie blijft de rentabiliteit van je toekomstige zonnepanelen toch rond 5 jaar schommelen. Dat is trouwens meteen ook de reden waarom Vlaanderen de premie heeft ingevoerd.

Premie + injectietarief: hoe je investering maximaliseren?

Hoeveel bespaar je als je beslist om zonnepanelen te installeren in Vlaanderen?

De installatie zal je minder kosten, omdat je een premie ontvangt. Je mag rekenen op 1576€ voor een gemiddelde installatie van 14 panelen en 2118€ met een thuisbatterij. 

Het wordt nog interessanter als je je zelfverbruik opdrijft (meer dan de gebruikelijke 30% die een gemiddelde consument realiseert met zijn zonnepaneleninstallatie). Zoveel mogelijk verbruiken op het moment dat je zonnepanelen stroom produceren, is dus de boodschap. Alle energie die je zelf verbruikt is immers energie die je niet van het net moet afnemen en waarvoor je dus niets hoeft te betalen.

Hoe kun je je zelfverbruik vergroten? Door deze 5 tips toe te passen om je zelfverbruik te vergroten als je zonnepanelen hebt bijvoorbeeld.

We zeiden het al: je ontvangt ook een bedrag (het zogeheten injectietarief) voor de kWh die je in het net injecteert. Neem een kijkje op deze pagina voor meer informatie over dit tarief. Vergis je echter niet: je ontvangt inderdaad een vergoeding voor de volumes die je niet nodig hebt, maar dat is niet genoeg om de aankoop van extra zonnepanelen te compenseren. Baseer je voor de omvang van je zonnepaneleninstallatie liever op je werkelijke elektriciteitsverbruik. 

Investeren in zonnepanelen biedt dus nog steeds heel wat voordelen. Ben jij klaar om zonnepanelen te installeren op je dak en zo bij te dragen tot een CO2-neutrale toekomst terwijl je flink wat bespaart?  Vraag dan vrijblijvend een gratis offerte aan.