Zonnepanelen en thuisbatterijen: welke premies in Vlaanderen?

Ben je (binnenkort) de trotse bezitter van zonnepanelen in Vlaanderen? Op welke nieuwe installatiepremies heb je dan recht en welk tariefsysteem geldt voor jou? Concrete bedragen, gevolgen: een overzicht!
Paul D.
04/04/2022 |

We zoomen in op alles wat je moet weten over de “zonnepremies” - zowel voor de panelen als de batterijen - in Vlaanderen en op de gevolgen van het injectietarief voor eigenaars van zonnepanelen.

De nieuwe Vlaamse zonnepremie

Voor wie?

Alleen personen met een gebouw dat al vóór 1 januari 2014 aangesloten was op het distributienet van Fluvius.

Nieuwbouw komt dus niet in aanmerking voor deze premie (maar kan wel gebruik maken van andere steunmaatregelen, zoals een vermindering van 50% of zelfs 100% op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar als de woning voldoet aan de BEN-normen; E-peil van maximaal 30 of 20).

Hoeveel bedraagt de zonnepremie?

Maximaal 1500€ en nooit meer dan 40% van de totale kostprijs van de installatie. De exacte berekening gebeurt als volgt: je ontvangt 300 €/kWp tot 4 kWp. Als de installatie een hoger vermogen kan leveren, ontvang je 150 € per kWp die je meer produceert, tot aan het plafond van 6 kWp. Voor het vermogen boven 6 kWp ontvang je niets meer.

Bijvoorbeeld: als je het equivalent van 5,25 kWp installeert – ofwel 14 panelen – krijg je een premie van (4*300€) + (1,25*150€) = 1388 €.

Hou ook hier rekening mee: het premiebedrag zou vervolgens jaarlijks moeten dalen tot in 2024 (zie ook de tabel hieronder), maar blijft identiek in 2021 en 2022 en zal uiteindelijk slechts in 2023 met de helft verminderen. De overheid wil daarmee een bubbel zoals bij de groenestroomcertificaten vermijden. Wacht dus niet om een offerte aan te vragen!

Overzicht van de zonnepremies in Vlaanderen tussen 2021 en 2024

  2021* 2022* 2023* 2024*

Tot 4 kWp

300€/kWp 300€/kWp 150€/kWp

75€/kWp

Meer dan 4 kWp en

minder dan 6 kWp

+150€/extra kWp  +150€/extra kWp +75€/extra kWp

+37,5€/extra kWp

Meer dan 6 kWp

  - - -

*En max. 40% van de totale prijs van de installatie. Als u het sociaal tarief geniet, stijgt de premie met 20%.

Het  systeem met injectietarief

Het principe en de gevolgen van het injectietarief

Sinds 2001 betekent een “nieuw” tariefsysteem in Vlaanderen het definitieve einde van het principe van de vooruitdraaiende meter voor alle (huidige en nieuwe) prosumenten als je stroom van het elektriciteitsnet afneemt en van de terugdraaiende meter als je de overtollige stroom van je zonnepanelen (die je dus niet zelf verbruikt) in het net injecteert.

Je vindt hier alle vaak gestelde vragen over het einde van de terugdraaiende meter en de gevolgen daarvan.

In het nieuwe systeem wordt de elektriciteit die eigenaars van zonnepanelen op het net injecteren, gevaloriseerd. Dat betekent dat je een bedrag ontvangt voor de elektriciteit die je panelen opwekken en die je op dat ogenblik niet verbruikt (en dus injecteert op het net). Dit bedrag is het “injectietarief”.

Maar omdat het grootste deel van de prijs die je gewoonlijk betaalt voor je elektriciteit bestaat uit distributie- en transportkosten en belastingen (gemiddeld 65% van je totale elektriciteitskosten), brengt 1 geïnjecteerde kWh je in euro minder “op” dan wat het je meestal kost om 1 kWh van het net af te nemen.

De voorziene vergoeding voor elke kWh die je injecteert omvat die distributie- en transportkosten en belastingen immers niet (en dat geldt voor alle elektriciteitsleveranciers. Het verschil tussen je verbruik en je injectie zie je op je jaarlijkse eindafrekeningsfactuur.

Gevolg? Als je vooral ’s avonds of ’s nachts stroom verbruikt (en je dus weinig zelfverbruik hebt) dan daalt de rentabiliteit van je zonnepanelen door deze tariefwijziging.

We raden je daarom aan om de elektriciteit die je zelf produceert zoveel mogelijk onmiddellijk te verbruiken of op te slaan in een thuisbatterij (die in Vlaanderen rendabel is) om de hoeveelheid afgenomen en geïnjecteerde elektriciteit van het net te beperken.

Maar dankzij de nieuwe installatiepremie blijft de rentabiliteit van je toekomstige zonnepanelen toch rond 5 jaar schommelen. Dat is trouwens meteen ook de reden waarom Vlaanderen de premie heeft ingevoerd.

Voor installaties van vóór 2021 die nog geen rendement van 5% hebben bereikt, zal er ook een eenmalige financiële compensatie worden ingevoerd, die overeenstemt met deze premie. De compensatie komt er na het afschaffen van de terugdraaiende meter. Prosumenten dienen ze vóór 1 juli 2029 aan te vragen.

Premie + injectietarief: hoe je investering maximaliseren?

Hoeveel bespaar je als je beslist om in 2021 en 2022 zonnepanelen te installeren in Vlaanderen?

De installatie zal je al minder kosten, omdat je de nieuwe premie ontvangt. Je zal iets meer dan 785€ besparen voor een gemiddelde installatie van 14 panelen en 1200 € met een thuisbatterij. Bekijk zeker ook even onze rentabiliteitsberekening voor een gezin van 4 personen.

Het wordt nog interessanter als je je zelfverbruik opdrijft (meer dan de gebruikelijke 30% die een gemiddelde consument realiseert met zijn zonnepaneleninstallatie). Zoveel mogelijk verbruiken op het moment dat je zonnepanelen stroom produceren, is dus de boodschap. Alle energie die je zelf verbruikt is immers energie die je niet van het net moet afnemen en waarvoor je dus niets hoeft te betalen.

Hoe kun je je zelfverbruik vergroten? Door deze 5 tips toe te passen om je zelfverbruik te vergroten als je zonnepanelen hebt bijvoorbeeld.

We zeiden het al: je ontvangt ook een­ bedrag (het zogeheten injectietarief) voor de kWh die je op het net injecteert. Dit tarief wordt momenteel op gemiddeld 0,08€/kWh geschat (op basis van de waarnemingen bij verscheidene leveranciers). Vergis je echter niet: je ontvangt inderdaad een vergoeding voor de volumes die je niet nodig hebt, maar dat is niet genoeg om de aankoop van extra zonnepanelen te compenseren. Baseer je voor de omvang van je zonnepaneleninstallatie liever op je werkelijke elektriciteitsverbruik.

Investeren in zonnepanelen biedt dus nog steeds heel wat voordelen. Ben jij klaar om zonnepanelen te installeren op je dak en zo bij te dragen tot een CO2-neutrale toekomst terwijl je flink wat bespaart?  Vraag dan vrijblijvend een gratis offerte aan.