Een premie voor thuisbatterijen in Vlaanderen tot 2024

De Vlaamse Regering kent tot eind 2024 een premie toe aan particulieren die een thuisbatterij installeren. Het bedrag neemt geleidelijk aan af: maximum 1725 € tot eind 2022 en slechts 575 € in 2024. Rendabel als je zonnepanelen hebt?
Paul D.
02/05/2022 |

Als je zonnepanelen hebt, moet je nog stroom op het net zetten en van het net halen, omdat je panelen niet altijd energie produceren op het moment dat jij verbruikt. Een thuisbatterij slaat die energie op om ze later te gebruiken.

Batterijen krijgen een duwtje in de rug met de Vlaamse premie

Met deze subsidie wil de Vlaamse Regering het zelfverbruik van groene stroom stimuleren. Als je in Vlaanderen woont, kan je de premie online aanvragen bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, en dat tot eind 2024.

Vanaf 2022 bedraagt het bedrag van de premie voor batterijen tot 4 kWh, 225€ per kWh bruikbare capaciteit. Daar komt nog eens 187,5€/kWh bij voor een bruikbare capaciteit tussen 4 en 6 kWh en 150€/kWh tussen 6 en 9 kWh. Boven 9 kWh wordt geen premie meer toegekend. Het maximumbedrag waarop je aanspraak kunt maken, bedraagt 1725€ per aansluitingspunt en maximaal 40% van de totale investeringskost.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van alle bedragen van de premies die tot eind 2024 worden toegekend.

Bruikbare Capaciteit 2022 2023 2024
0 tot 4 kWh 225€/kWh 150€/kWh 75€/kWh 
4 tot 6 kWh  187,5€/kWh 125€/kWh 62,50€/kWh
6 tot 9 kWh 150€/kWh 100€/kWh 50€/kWh
Maximum per batterij 1725€, max. 40% van de factuur 1150€, max. 40% van de factuur

575€, max. 40% van de factuur

Goed om weten: het budget voor de premies voor 2022 is beperkt. Het is dus mogelijk dat de premie in de loop van het jaar wordt verlaagd als het budget een bepaalde drempel overschrijdt of op is. Tip: wacht niet te lang!

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de batterijpremie*

  1. Je moet een natuurlijke persoon zijn, en dus geen bedrijf of organisatie.
  2. Je moet binnen de 9 maanden na de AREI-inspectie een digitale meter laten installeren als je er nog geen hebt.
  3. De plaatsing van de batterij moet worden uitgevoerd door een elektrotechnisch installateur (NACE-code 43.211 of 43.212) en de batterij moet worden aangesloten op het distributienetwerk.
  4. Enkel milieuvriendelijke batterijen, bv. met lithium- of zoutwatertechnologie, komen in aanmerking.
  5. De installatie en de AREI-inspectie moeten ook binnen het jaar plaatsvinden.

Goed om weten: de premie moet vanaf 2022 binnen de 9 maanden na de datum van het rapport van de AREI-inspectie van de installatie van de thuisbatterij worden aangevraagd. Het is dus wel degelijk de datum van ingebruikname (AREI-inspectie) die het niveau en de voorwaarden van de premie bepaalt, behalve voor premieaanvragen die na 1 januari 2022 werden ingediend, maar die een datum van ingebruikname (AREI-inspectie) van in 2021 hebben.

Hoe de premie aanvragen?

Dat kan online. Je moet verschillende bewijsstukken van de installatie voorleggen, zoals de eindfactuur, het AREI-controlecertificaat en een certificaat van netwerkbeheerder Fluvius. Het kan soms even duren voor je deze certificaten toegestuurd krijgt.

Op tijd zijn is dus de boodschap, want de premieaanvraag moet binnen de 9 maanden na de datum van ingebruikname (AREI-inspectie) volledig ingediend worden. Hulp nodig? De experts van ENGIE begeleiden je bij elke stap. De datum van de aanvraag met een volledig premiedossier is bepalend voor de premievoorwaarden

Wat kost een thuisbatterij?

Een batterij heeft een nog stevig prijskaartje en is zeker niet goedkoop. De meeste residentiële modellen kosten tussen de 4000€ en 8000€ (zonder premie en omvormer). Daar komt nog 6 of 21% btw bovenop naargelang van de datum van de eerste ingebruikname van je woning (maar de regelgeving hieromtrent kan nog veranderen).

Een milieubijdrage vanaf 2022 per thuisbatterij: je factuur kan voortaan een bedrag vermelden dat gekoppeld is aan de inzameling en recyclage van je batterij ... op de dag dat ze versleten is. Deze milieubijdrage verzekert dus dat je thuisbatterij nadien gratis wordt teruggenomen. Dit “ecologische” bedrag wordt per kilo aangerekend en hangt dus af van het gewicht van je batterij ...

Informeer je daarnaast ook over de levensduur (tussen 10 en 15 jaar) en over de omvormer van je toekomstige batterij.

Ter info: een batterij met een bruikbare opslagcapaciteit van 5,2 kWh geeft je bijvoorbeeld recht op een premie van 1.125 € in 2022, of dus zo’n 25% van de investeringskost.

We geven je daarnaast nog 5 criteria mee voor de aankoop van een batterij.

Is een batterij rendabel als ik nog een terugdraaiende teller heb? 

 

Neen! In Vlaanderen kunnen de eigenaars van zonnepanelen die nog geen digitale meter hebben, blijven gebruikmaken van het systeem met de terugdraaiende teller en het prosumententarief tot hun nieuwe digitale meter wordt geïnstalleerd. Wie aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan zijn analoge meter zelfs houden tot in 2025. In dat geval doet het netwerk dienst als batterij en is het dus niet rendabel om te investeren in een batterij. Je wacht dan beter tot het injectietarief van toepassing is, dus na de installatie van een digitale meter.

Is een batterij rendabel?

Rekening houdend met de prijs en de huidige wetgeving, is een thuisbatterij een rendabele investering in Vlaanderen en in Brussel. Een woordje uitleg.

Door de invoering van het injectiesysteem in beide gewesten, heb je er alle belang bij om je zelfverbruik van elektriciteit te vergroten … Hoe meer je van je zelf geproduceerde elektriciteit verbruikt, hoe minder je afhangt van het netwerk en hoe meer je bespaart op je energiefactuur. Een thuisbatterij kan je dus helpen om je zelfverbruik te verhogen tot 60-80% (in plaats van 30% zonder batterij).

Ontdek het rendement van een zonnepaneleninstallatie met batterij in Vlaanderen of in Brussel.

En als ik in Wallonië woon?

In Wallonië geldt momenteel nog steeds het principe van de terugdraaiende meter. De Waalse verbruikers hebben er dus geen enkel belang bij om een thuisbatterij te installeren, omdat het elektriciteitsnet dienst doet als batterij.

Ontdek ook de andere pluspunten van een thuisbatterij.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Ontdek alles wat je moet weten over thuisbatterijen in onze gratis gids.

*Alle premies zijn onderhevig aan specifieke voorwaarden en kunnen wijzigen. Raadpleeg voor meer informatie de website van de gewestelijke entiteiten.