Een premie voor thuisbatterijen in Vlaanderen

De Vlaamse Regering kent sinds 1 augustus 2019 premies toe voor wie een thuisbatterij installeert. Voor een standaardbatterij van 8000€ bedraagt die zo’n 2000€. Interessant als je zonnepanelen hebt, maar is het ook rendabel? Wij gingen het na.

10/07/2020 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

Wie zonnepanelen heeft, moet nog veel stroom op het net zetten en van het net halen, omdat de panelen energie produceren op momenten dat er net weinig wordt verbruikt. Een thuisbatterij slaat die energie op om ze later te gebruiken.

Batterijen krijgen een duwtje in de rug met de Vlaamse premie

Met deze subsidie wil de Vlaamse Regering het eigen verbruik van groene stroom stimuleren. Als je in Vlaanderen woont, kan je de premie bij het departement Omgeving aanvragen tot eind 2020. Het is vandaag nog niet duidelijk of de premie ook in 2021 zal verlengd worden.

De premie bedraagt 250€ per kWh, met een maximumbedrag van 3200€ per aansluitingspunt en maximum 35% van de investeringskost. Men had een subsidiepot van 5 miljoen euro voorzien – dat komt neer op een premie voor zo’n 2500 systemen.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de premie

  1. Je moet overstappen van een terugdraaiende naar een slimme meter. De uitrol van die meters is op 1 juli 2019 begonnen. Je kan de premie wel al aanvragen en nadien vergoed worden voor de digitale meter.
  2. De plaatsing van de batterij moet worden uitgevoerd door een erkend installateur.
  3. Enkel milieuvriendelijke batterijen, bv. met lithium- of zoutwatertechnologie, komen in aanmerking.

Wat kost een thuisbatterij?

De premie zal 250€ per kW bedragen, met een maximumbedrag van 3200€ per aansluitingspunt

Een batterij heeft een nog stevig prijskaartje en is zeker niet goedkoop. De meeste residentiële modellen kosten tussen de 5000€ en 10 000€. Daar komt nog 6 of 21% btw bovenop.

Naast de kostprijs check je best ook de levensduur en de omvormer. Een batterij met opslagcapaciteit van 8 kWh geeft je bijvoorbeeld recht op een premie van 2000€, of dus zo’n 20-25% van de investeringskost. We geven je daarnaast nog 5 criteria mee voor de aankoop van een batterij.

Is een batterij een rendabele investering?

Eerst zal je moeten afstappen van je terugdraaiende meter voor de nettarieven. Je betaalt dan geen prosumententarief meer, maar je nettarieven worden aangerekend op basis van werkelijke afname. Dit komt enkel goedkoper uit als je weinig gebruik maakt van het elektriciteitsnet en dus je zelfverbruik vergroot. En dat is net een van de doelstellingen als je beslist om voor een batterij te gaan: waar een gemiddeld gezin zo’n 30% van zijn zonnepanelenproductie rechtstreeks gebruikt en 70% op het net zet en er terug afhaalt, zal je met een batterij 50-80% van je productie rechtstreeks gebruiken. Voor de overige 20-50% gebruik je nog steeds het net.

Zo bespaart een gezin met een zonnepanelen van 5 kW en een batterij van 8 kWh (die na subsidie nog zo’n 6000€ heeft gekost), zo’n 200€ tot 350€ per jaar uit op de elektriciteitsfactuur. Gezien een batterij zo’n 10-15 jaar meegaat, zal deze zichzelf nog niet volledig terugverdienen.

Volledig rendabel is het dus nog niet, maar het is natuurlijk wel een toekomstgerichte optie. Bovendien ben je ook beschermd tegen stroompannes. Ontdek ook de andere pluspunten van een thuisbatterij.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Lees alles over de werking van thuisbatterijen in onze gratis gids.

Lees ook