We horen de meest uiteenlopende dingen over zonnepanelen. Het is niet de moeite waard, of juist wel. Maar hoe zit het nu precies? Vier argumenten waarom het nog altijd interessant is om zonnepanelen te installeren.

Er wordt vaak beweerd dat de voordelen van zonnepanelen niet veel meer voorstellen sinds het ‘prosumententarief’ in Vlaanderen is ingevoerd, de groenestroomcertificaten zijn verdwenen en er in Wallonië in 2025 waarschijnlijk een prosumententarief komt.

Toch blijft zonnepanelen installeren, met of zonder premies, een uiterst interessante keuze. In de pers was onlangs zelfs te lezen dat zonnepanelen interessanter zouden zijn dan beleggen in aandelen.

4 argumenten die de voordelen van zonnepanelen staven

1. Ze verlagen je energierekening

Met zonnepanelen produceer je goedkoper elektriciteit. In België doet een installatie met zonnepanelen je meter in twee richtingen draaien: wanneer je de elektriciteit die je panelen produceren niet gebruikt, wordt ze geïnjecteerd in het netwerk en draait je teller dus terug.

In Vlaanderen lopen de besparingen op je elektriciteitsfactuur dankzij dit compensatiemechanisme vanaf het eerste jaar op tot € 500. In Wallonië is dat ongeveer € 800 en in Brussel € +/- €1 350. Deze cijfers zijn gebaseerd op een installatie van 14 zonnepanelen die 3 200 kWh produceren bij een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik (3 500 kWh/jaar).

In Brussel verdwijnt dit compensatiemechanisme in 2020, maar in ruil krijg je er gedurende 10 jaar groene certificaten. Gevolg: vanaf het 2e jaar bespaar je € 200 op je energiefactuur, maar je groene certificaten leveren je om en bij de € 800/jaar (gedurende 10 jaar) op.

2. Een rendabele investering

Zonnepanelen leveren heel wat meer op dan wanneer je je geld op de bank laat staan. Eén derde van de deelnemers aan de Beleggersbarometer van ING België is er zelfs van overtuigd dat zonnepanelen een hoger rendement opleveren dan een aandelenportefeuille! De rentabiliteit hangt echter wel af van het gewest waarin je woont en de bestaande premies en subsidies voor zonnepanelen. Het rendement over 20 jaar wordt geraamd op meer dan 10% in Wallonië, zelfs nadat de Qualiwatt-premie werd stopgezet, op zo’n 10% in Brussel en ongeveer 8% in Vlaanderen. Welke bank biedt je nog zoveel rente?

3. Een stap dichter naar energieonafhankelijkheid

Door je eigen zonne-elektriciteit te produceren, ben je gedurende 30 tot 40 % van de tijd onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Verder zien we nu ook oplossingen verschijnen om energie op te slaan, zoals de Tesla-huisbatterij Powerwall. Hiermee verhoog je je onafhankelijkheid tot 80 % of meer van de tijd.

4. Een duurzame keuze

De zon is een schone, duurzame en kosteloze energiebron. Met zonnepanelen leveren we dus een bijdrage aan onze planeet en aan de vereiste omschakeling van het energiesysteem. Dat is een maatschappelijke keuze. Tegelijkertijd worden de bouwnormen in België almaar strenger. Europa wil een quasi nulenergieverbruik voor gebouwen tegen 2021. Zonnepanelen behoren dus tot de groene oplossingen om dat streefdoel te bereiken.

Meer weten? Lees onze gids over de belangrijkste overwegingen voor de installatie van zonnepanelen bij jou thuis.

Wil je weten of zonnepanelen interessant zijn voor jou? Bereken snel hoeveel ze zouden opbrengen met onze simulatie-tool.

 

Facebook Comments