Zonnepanelen: de digitale meter betekent niet het einde van je rendement

Vanaf 1 juli 2019 zullen digitale meters geleidelijk aan de traditionele elektromagnetische meters vervangen. De nieuwe digitale meters draaien niet meer terug. Betekent dat minder rendement voor je zonnepanelen?

16/04/2019 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

In Vlaanderen is Fluvius sinds 1 juli 2019 gestart met de installatie van de digitale meter zodat binnen 15 jaar elke woning een digitale meter zal hebben. (Ver-)bouwers, eigenaars van zonnepanelen en klanten met een budgetmeter komen eerst aan de beurt. Maar geen zorgen over het rendement van je zonnepanelen, want de Vlaamse regering heeft beslist dat de eigenaars van zonnepanelen de mogelijkheid krijgen om het huidige compensatiesysteem van injectie en afname te behouden (de terugdraaiende teller) tot 15 jaar na de installatie van hun zonnepanelen, ook met een digitale meter. Ook wie vóór eind 2020 zonnepanelen in gebruikt neemt, krijgt deze mogelijkheid aangeboden. Ze krijgen daarbij de optie om de nettarieven te betalen op basis van de bruto afname van elektriciteit. In dat geval verdwijnt het prosumententarief. Het is echter mogelijk dat deze optie ter vervanging van het prosumententarief vanaf 2021 de standaard wordt.

In Wallonië was het oorspronkelijk de bedoeling dat 80% van de gezinnen een slimme meter zouden krijgen tegen 2034. Die doelstelling is intussen naar beneden bijgestuurd: de installatie van een slimme meter zal er enkel verplicht zijn voor grote verbruikers (6000 kWh en meer) en voor eigenaars van een fotovoltaïsche installatie van 5 kWe.

In Brussel loopt momenteel een test met 5000 tellers.

Wat is een digitale meter?

Eenvoudig gezegd: een meter met een elektronische display. Maar het toestel doet meer dan meten hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je aan het net teruggeeft. Het communiceert ook je verbruik aan je netwerkbeheerder. Gedaan dus met meterstanden te noteren en door te geven. Ook informatie over de spanning of veranderingen in de sterkte van je aansluiting worden automatisch doorgestuurd. Het toestel kan ook van op afstand aan- en uitgeschakeld worden. Omdat dankzij de digitale meter het verbruik in real time kan opgevolgd worden, zullen energieleveranciers de voorschotbedragen kunnen optimaliseren, waardoor minder consumenten achteraf een onverwachte afrekeningsfactuur krijgen.

De digitale meter draait niet terug

Iedereen met zonnepanelen in Vlaanderen die voor eind 2020 geïnstalleerd zijn, kan tot 15 jaar na de installatie in het huidige systeem blijven.

Iedereen met zonnepanelen in Vlaanderen die voor eind 2020 geïnstalleerd zijn, kan tot 15 jaar na de installatie in het huidige systeem blijven.

Eigenaars van zonnepanelen vreesden dat ze door de slimme teller niet langer zouden kunnen profiteren van het compensatiemechanisme van de terugdraaiende teller. Echter door de regeling van de Vlaamse Regering kunnen klanten gedurende 15 jaar na installatie van de zonnepanelen (PV in gebruik genomen voor 2021) in het compensatiemechanisme blijven. We moeten er wel bij vermelden dat de VREG heeft aangekondigd de mogelijkheid tot behoud van 15 jaar compensatie voor wat de nettarieven betreft in combinatie met het prosumententarief aan te vechten bij het Grondwettelijk Hof.

Het proefproject dat momenteel in Brussel loopt met een bidirectionele meter, bewijst dit. Het verbruik van energie en de hoeveelheid die je opnieuw injecteert in het net worden apart gemeten. De compensatie wordt berekend door de hoeveelheid teruggegeven energie af te trekken van de verbruikte energie. (nvdr: deze compensatie zal in 2020 verdwijnen, maar je investering zal toch nog een mooi rendement opleveren omdat je nog steeds groenestroomcertificaten in Brussel zal krijgen.)

De slimme meter werkt volgens hetzelfde principe als de bidirectionele meter in Brussel: hij telt afzonderlijk de verbruikte energie en de energie die je weer in het net injecteert. Het verschil tussen beide waarden is wat wordt gefactureerd. Alles gebeurt automatisch: de berekening van het verschil en het doorgeven aan je energieleverancier.

Goed om te weten: het verbruik dat wordt geregistreerd door de slimme meter zal afwijken van de teller van je zonnepanelen. Waarom? Een deel van de geproduceerde energie bereikt nooit het distributienet omdat ze onmiddellijk verbruikt wordt. Met andere woorden: de slimme meter geeft enkel aan wat je aan het net teruggeeft (na afhouding van je onmiddellijke verbruik), terwijl de meter van je zonnepanelen je totale energieproductie laat zien.

Heb je nog geen zonnepanelen en wil je weten of een installatie voor jou een goed idee is? Via de simulatietool van ENGIE bereken je snel het rendement van je dak.

Lees ook