Dit gezin uit Mortsel installeerde een nieuwe verwarmingsinstallatie om te besparen

Een lager energieverbruik was een belangrijk doel bij de renovatie voor Frieda en Evelien. De oplossing van onze energie-expert Dirk? Een nieuwe gasketel in combinatie met een warmtepompboiler. En hij legt uit waarom.
Paul D.
31/07/2023 |

Een groot gezin als dat van Frieda en Evelien wil meer dan ooit de energiekosten onder controle houden en liefst zelfs verlagen. Voor de renovatie ging Dirk, onze energie-expert, aan de slag om het huis energievriendelijker te maken. Het huis van Frieda en Evelien had al zonnepanelen, maar de oude mazoutketel en elektrische boiler waren geen duurzame oplossing meer.

Dirk stelde een eigentijds, zuiniger en milieuvriendelijker alternatief voor: een nieuwe gascondensatieketel in combinatie met een warmtepompboiler. Laten we een kijkje nemen in Mortsel, waar Dirk uitlegt waarom deze renovatie besparingen oplevert én duurzaam is!

Dirk, je bent zelf eerst langs geweest in de woning van Frieda en Evelien in Mortsel om de beginsituatie te bekijken. Wat heb je er vastgesteld?

De woning was al voorzien van zonnepanelen en dat is zeker een goed startpunt als je je energieverbruik wilt verlagen, maar we troffen er ook een verouderd verwarmingssysteem aan. Het bestond uit een oude mazoutketel en een elektrische boiler die het sanitair water opwarmde. Er was dus heel wat werk aan de winkel om de woning energiezuiniger en duurzamer te maken! De ideale oplossing om die dat te bereiken was de installatie van een nieuwe gascondensatieketel voor de verwarming en een warmtepompboiler, aangesloten op de zonnepanelen, voor het sanitair warm water.

Waarom koos je voor een “hybride” verwarming?

Zo’n combinatie van technologieën levert een dubbel voordeel op. Enerzijds is de nieuwe gasketel ideaal om de woning te verwarmen en in vergelijking met de oude installatie op stookolie levert hij onmiddellijk een besparing van 30% op het energieverbruik op! Echt verwonderlijk is dat niet: de gasketels die je nu koopt, halen een veel hoger rendement en werken veel efficiënter en zuiniger. Anderzijds is een warmtepompboiler een uitstekend toestel om warm water te produceren voor badkamer en keuken. Misschien vraag je je af waarom we niet voor een klassieke elektrische boiler hebben gekozen? De reden is eenvoudig: een warmtepompboiler heeft 3 keer minder energie nodig om het water op te warmen en in deze woning is er nog een bonus: de zonnepanelen op het dak! Het gezin profiteert dus maximaal van de gratis zonne-energie die je zelf opwekt!

Kortom, een “hybride” verwarmingsinstallatie in combinatie met zonnepanelen is een “win-win” oplossing: je gebruikt optimaal de energie die je zelf produceert en je verlaagt je energiekosten.

Dankjewel voor deze uitvoerige uitleg, Dirk. De warmtepompboiler is een nieuwe technologie. Hoe werkt die en wanneer is hij interessant?

De naam zegt het al: een warmtepompboiler werkt volgens hetzelfde principe als een warmtepomp. Wat dit concreet betekent? Wel, het systeem haalt de natuurlijke warmte uit de buitenlucht en verwarmt daarmee het water dat je in huis nodig hebt, om je te wassen, om af te wassen, enz. Dit is dus een milieuvriendelijke oplossing. En de zonnepanelen die bij Frieda en Evelien op het dak liggen, zijn de kers op de taart … Je mag gerust stellen dat de combinatie van een warmtepompboiler en zonnepanelen een succesformule is. Het water wordt immers opgewarmd met gratis zonne-energie (als de zon schijnt natuurlijk …). Zonne-energie die je niet gebruikt doorheen de dag wordt zo gebruikt om water op te warmen, dat je dan kan gebruiken wanneer je wil. Eigenlijk werkt het voorraadvat voor het warm water als een soort “warmtebatterij”!

Waarom kies je dan ook niet voor een warmtepomp om de woning te verwarmen?

Daar hebben we natuurlijk ook aan gedacht en het was inderdaad een nog duurzamere oplossing. Maar opgelet: een warmtepomp is zeker niet altijd dé wonderoplossing! Je moet elke situatie apart bekijken. Een warmtepomp is niet voor alle woningen geschikt. In sommige gevallen blijkt de combinatie van een nieuwe gasketel en een warmtepompboiler veel rendabeler. Je moet immers ook rekening houden met de financiële investering en de terugverdientijd van de investering. We hebben die berekening gemaakt voor dit huis in Mortsel en deze combinatie kwam er als beste uit, met het bekende resultaat.

Hoeveel kunnen Frieda en Evelien op een jaar besparen?

Volgens onze berekening kunnen Evelien en Frieda met hun nieuw verwarmingssysteem elk jaar ongeveer 1 350 euro aan energiekosten besparen. Bij de berekening hebben we rekening gehouden met een aantal factoren, zoals de grootte van het huis en de gewoonten van het gezin, die het energieverbruik beïnvloeden. Deze aanpassing van de woning zorgt niet alleen voor een aanzienlijke energiebesparing maar ook voor een stijging van de waarde van het huis. Een win-win als je het ons vraagt.

Dirk, iedereen wil zoals Frieda en Evelien minder betalen voor zijn energie. Wat is jouw advies aan mensen die pas een huis gekocht hebben?

Je moet in de eerste plaats exact weten hoeveel je verbruikt. Monitor dus zo nauwkeurig mogelijk je energieverbruik. Je kunt ook aan de vroegere bewoners vragen hoeveel ze verbruikten en hoe goed de woning is geïsoleerd. Op basis van die informatie moet je vervolgens  investeren om je woning energie-efficiënter te maken. Dat kan met allerlei oplossingen: zonnepanelen, een thuisbatterij, betere isolatie, een nieuwe verwarmingsinstallatie, enz. Natuurlijk moet je de “juiste” keuzes maken. Mocht je woning bijvoorbeeld nog niet goed geïsoleerd zijn, dan bekijk je dat best eerst vooraleer je investeert in een duurzaam verwarmingssyteem. Voor je verwarming doe je er dan weer goed aan om alle mogelijke systemen met elkaar te vergelijken en te kiezen voor de oplossing die het beste past bij je woning én je budget. Het beste advies dat ik je kan geven? Schakel een energie-expert in die je kan helpen om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. In dit geval: de energiekosten van Frieda en Evelien verlagen. Opdracht volbracht!

De experts van ENGIE kunnen je helpen om de oplossing te vinden die ideaal is voor jouw situatie – en je budget. Ontdek onze verwarmingsoplossingen!