Hoe je verwarmingsketel omschakelen naar zomermodus

Als het weer zachter wordt, is het tijd om de regeling van je gas- of stookolieketel te wijzigen. Als dat al niet automatisch gebeurt! Wij leggen je uit hoe je je verwarming omschakelt van winter- naar zomermodus.
Paul D.
17/05/2021 |
Hoe je verwarmingsketel omschakelen naar zomermodus
play-fwd

De nieuwe verwarmingsketels zijn uitgerust met buitentemperatuursensors of zijn gekoppeld aan online weerberichten via een slimme thermostaat. Deze moderne verwarmingsketels passen zich automatisch aan en gaan zelfstandig over in zomermodus. De oudere modellen daarentegen vragen een extra inspanning van jou.

Verwissel de knoppen van je verwarmingsketel niet!

De oudste gas- of stookolieketels werken nog met 2 modi: de “verwarmingsmodus” en de modus “sanitair warm water”. Om ze om te schakelen naar zomermodus moet je ze op “zomermodus” of “modus sanitair warm water” zetten, afhankelijk van het model. Doel: voorkomen dat de verwarmingsketel onnodig opwarmt. Dat zal je een pak euro’s besparen!

Sanitair warm water

Let op dat je de knop “zomer/warm water” op je verwarmingsketel niet verwart met de knop “voorrang warm water”, die een andere functie heeft! Zorg er ook voor, vooral als de temperatuurregeling in het begin van de winter werd aangepast, dat de temperatuur van het sanitair warm water niet te hoog is (65°C is voldoende, maar zeker niet lager om bacterievorming te vermijden), rekening houdend met de seizoensbehoeften. Je vermijdt zo onnodig warmteverlies. Dankzij een draaiwieltje op de boiler, of op de verwarmingsketel indien de boiler is ingebouwd, kan je die temperatuur met behulp van een kleine thermostaat regelen.

Bij de hedendaagse verwarmingsketels gebeurt dat over het algemeen automatisch of wordt dat weergegeven op een digitaal scherm met menu. Bij sommige ketels kan dat via een app op je smartphone als je verwarmingsketel verbonden is met een slimme thermostaat van het merk. Aarzel niet de handleiding van je verwarmingsketel te raadplegen voor enige regeling uit te voeren.

Tussen 2 seizoenen: verlaag de temperatuur van het circuitwater

Hoewel het aangeraden is om in de winter het water van het verwarmingscircuit af te stellen op 70°C (is je woning heel goed geïsoleerd, dan is 60°C voldoende), volstaat 60°C in de lente en in de herfst.

Vergeet de thermostatische kranen niet!

In de zomer draaien we de kranen van onze radiatoren vaak bijna helemaal dicht. Ten onrechte! Want in tegenstelling tot wat gedacht wordt, moeten ze net op de maximumstand 5 staan (ontdek met welke temperaturen de cijfers op de kranen overeenkomen). Als de thermostatische kraan de hele zomer dicht blijft, kan ze immers vastlopen. Draai je ze opnieuw open wanneer het huis weer verwarmd moet worden, dan kan de klep die het warm water laat doorlopen naar de radiatoren vastzitten in het gat. Gebeurt dat ondanks al je voorzorgsmaatregelen toch, dan legt deze tutorial je uit hoe je een thermostatische kraan in 4 stappen kan deblokkeren.

Om het risico te beperken en om perfect werkende thermostatische kranen te verzekeren: open en sluit ze om de 3 maanden verschillende keren na elkaar. En dus ook deze zomer!

De zomer, het seizoen van de goede beslissingen

Lente en zomer zijn ook ideale periodes om het onderhoud van je verwarmingsketel in te plannen. De periodieke controle is een wettelijke verplichting: jaarlijks moet je de stookolieketel laten nazien ongeacht het gewest waarin je woont; voor gasverwarmingsketels is dat om de 2 jaar in Vlaanderen en in Brussel en om de 3 jaar in Wallonië. Vergeet ook niet jaarlijks de schoorsteen te laten vegen: verplicht voor stookolie, hout of steenkool, aanbevolen voor gas (de regels zijn verschillend volgens de regio). Om geen kopzorgen te hebben, kan je het onderhoud van je verwarmingsketel toevertrouwen aan de dienst Onderhoud van je ketel van ENGIE.

Uiteraard kan je nog andere acties ondernemen om je verwarming het hele jaar door af te stellen als een expert.

Een laatste opmerking: denk eraan om na de vakantie je verwarmingsketel opnieuw om te schakelen naar “wintermodus”!