4 redenen om je verwarmingsketel te vervangen in de lente of in de zomer

Zijn er seizoenen die beter geschikt zijn dan andere om je verwarmingsketel te vervangen? Het antwoord is overduidelijk ja! In de lente en in de zomer. We leggen uit waarom.
Paul D.
01/06/2021 |

In een vorig artikel met de titel “Wanneer je verwarmingsketel vervangen?” haalden we 5 redenen aan die je zouden moeten overtuigen om je ketel te laten vervangen: de leeftijd, het rendementsverlies, de stijgende energiefactuur, herhaaldelijke storingen en andere energiebehoeftes.

De vraag blijft dan natuurlijk op welke moment je dit het best doet. Als de vervanging van je ketel niet dringend is, zijn de lente en de zomer de perfecte seizoenen om de werken uit te laten voeren. En dat om 4 redenen …

1. Je hoeft je woning niet te verwarmen

Je verwarmingsketel vervangen kan in principe in 24 uur, maar het kan ook 2 dagen duren. Alles hangt af van de uit te voeren werken. Als je bijvoorbeeld je oude stookolieketel inruilt voor een gascondensatieketel, moet je op een dag extra rekenen. De geulen graven voor de gastoevoer, de buizen voor de schoorsteen leggen, eventueel nieuwe radiatoren plaatsen, de tijd van dit alles kan zeer makkelijk oplopen. Niet ideaal dus wanneer in het midden van de winter de temperaturen dalen tot 0°C of minder.

2. Je hebt tijd om de juiste keuze te maken

Je vervangt je verwarmingsketel niet elke dag. Neem daarom de tijd om na te denken over je verwarmingssysteem (gasketel, stookolieketel, warmtepomp, pellets, …), om prijzen te vergelijken, de juiste installateur en het juiste model te kiezen. Als je in de lente begint na te denken, kunnen de werken in de zomer nog worden uitgevoerd en kan je nog gebruik maken van het jaarlijks budget dat dit jaar wordt uitgetrokken voor premies.

3. De verwarmingstechnici hebben het minder druk

In de lente en in de zomer hebben de verwarmingstechnici meer tijd voor dit soort werken. In de herfst en in de winter worden ze immers bedolven onder de onderhouds- en reparatieaanvragen. Stel je je beslissing uit tot de herfst, dan loop je het risico dat je nieuwe verwarmingsketel niet meer voor de winter geïnstalleerd raakt …

4. Je gaat de winter in met een gloednieuwe en performante ketel

Je wacht toch ook niet tot je griep hebt om je te laten vaccineren. Waarom zou je dan wachten tot je het koud hebt om je verwarmingsketel te vervangen? Zeker als je deze winter al enkele voorbodes van een panne hebt opgemerkt!

Een nieuwe ketel heb je snel terugverdiend.

Je kunt bovendien rekenen op ENGIE om je verwarmingsketel eenvoudig te vervangen deze zomer.