Een renteloze lening om de energiescore van je woning in Vlaanderen te verbeteren

Is het huis of het appartement dat je net hebt gekocht, een echte energiezeef? Om het EPC-label ervan te verbeteren, kent Vlaanderen sinds 1 januari 2021 een renteloze lening toe aan nieuwe eigenaars. Een woordje uitleg.
Paul D.
03/01/2022 |

Ben je in 2021 eigenaar geworden of heb je plannen in die richting? Proficiat! Het enige struikelblok: je droomhuis heeft EPC-score D, E of, erger nog, F ... Dat komt misschien door een oude verwarmingsketel, een slechte algemene isolatie, beglazing die geen hoog rendement biedt of al deze factoren samen. Kortom, een renovatie is aan de orde. En wel om minstens 4 redenen:

 • om je comfort te verzekeren,
 • om energie te besparen,
 • om je CO2-uitstoot te verminderen,
 • om de waarde van je eigendom te verhogen.

Maar die werken kosten geld. Het goede nieuws? Als je huis of appartement in Vlaanderen ligt, kan je een renteloze lening aanvragen om ze te financieren!

Wie komt in aanmerking voor een renteloze lening?

Om voor een rentevrije lening in aanmerking te komen, moet je aan verschillende criteria voldoen:

 • Een natuurlijke persoon zijn, geen bedrijf.
 • Het onroerend goed op of na 1 januari 2021 hebben gekocht, geërfd of als schenking hebben ontvangen. En er dus de eigenaar van zijn.
 • Bij een aankoop hangt de renteloze lening af van het krijgen van een hypothecaire lening.
 • Het huis of appartement moet een slecht energielabel hebben (E of F voor huizen, D, E of F voor appartementen).
 • Het onroerend goed moet in Vlaanderen gelegen zijn.

Goed om weten: je kan ook een renteloze lening aanvragen voor een tweede huis of een woning die je wilt verhuren. En zelfs voor een oud gebouw dat wordt vernietigd en daarna wordt herbouwd.

Hoeveel bedraagt deze renteloze lening?

Je kan 30 000 tot 60 000 € lenen tegen 0% rente, over een maximale looptijd van 20 jaar. Let wel, het maximumbedrag van de lening hangt af van 2 belangrijke criteria:

 • het energielabel dat je wilt bereiken
 • het type woning

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de bedragen die je op basis van deze 2 aspecten kan aanvragen.

 

Voor een huis

(E of F)

Voor een appartement

(D, E of F)

Naar een A-label

 60 000€

 45 000€

Naar een B-label

 45 000€

 30 000€

Naar een C-label

 30 000€

 -

 

Goed om weten: de renovatiewerken moeten worden uitgevoerd binnen de 5 jaar na het afsluiten van de lening.

Waar kan ik de lening aanvragen?

Er zijn twee scenario’s mogelijk, afhankelijk van het feit of je je onroerend goed hebt gekocht of dat je het hebt geërfd of gekregen via een schenking.

Je hebt het onroerend goed gekocht? Opgelet: de renteloze lening moet samen met je hypothecaire hoofdlening worden aangevraagd! De stappen hiervoor moeten worden ondernomen bij je bank. De meeste bankinstellingen bieden renteloze renovatieleningen aan (Renteloos renovatiekrediet). Sommige sociale kredietinstellingen doen dat ook (Hypostart, N.V. Elk zijn Huis, Volkskrediet de Toren, West-Vlaams Woonkrediet, ...). Het is de moeite waard om je te informeren.

Je hebt het eigendom geërfd of als schenking ontvangen? Dan moet je naar het Energiehuis bij jou in de buurt gaan om deze lening te krijgen (Energielening+). Er zijn er 19 in Vlaanderen.

Voor welke werken kan ik een renteloze lening aanvragen?

Voor alle werkzaamheden die de energieprestaties van je woning verbeteren (verwarming, isolatie, zonnepanelen, ...) en waardoor je een stap kan zetten in de richting van CO2-neutraliteit.

Een voorbeeld? De vervanging van een oude gas- of mazoutketel door een nieuwe condensatieketel. Goed om tot 30% te besparen op je verwarmingsfactuur! 8 stappen volstaan om een nieuwe ketel te installeren. En overstappen van stookolie naar gas heeft minstens 9 voordelen!

Een nieuwe verwarmingsketel nodig? Vraag een offerte aan of plan een bezoek.

Een EPC-premie om nog meer te besparen

Een renteloze lening kan je helpen om je energierenovatiewerken te financieren. Maar niets weerhoudt je ervan om daarnaast ook een aanvraag in te dienen voor een EPC-premie. Het bedrag schommelt tussen de 2500€ en 5000€. Je komt er alles over te weten in ons artikel ‘Isolatiepremies in Vlaanderen voor 2021’. Maar de premie geldt evengoed voor verwarmingswerken ;-)

Heb je een laag inkomen, geniet je het sociaal tarief of ben je een ‘beschermde klant’? Dan hebben we nog meer goed nieuws voor jou. Je EPC-premie kan met 20% worden verhoogd. Kers op de taart: in Vlaanderen zijn er sinds 1 januari 2021 ook speciale premies voorzien voor mensen met een laag inkomen voor de vervanging van hun verwarmingsketel!

Mogen de werken beginnen?