Slimme thermostaten vergelijken: maak de juiste keuze dankzij onze gids

We hebben 5 modellen van slimme thermostaten onder de loep genomen: Nest, Tado, boxx, Netatmo en Honeywell Evohome. Bekijk de resultaten in onze vergelijkingsgids en maak dan de juiste keuze …
Sébastien V.
25/09/2018 |

Een thermostaat is een essentieel onderdeel van het verwarmingssysteem van je woning. Mechanische thermostaten met een draaiwieltje en thermostatische ventielen die niet geregeld kunnen worden hebben echter afgedaan. Thermostaten zijn nu slim geworden en garanderen een ideale kamertemperatuur!

Er is maar één probleem: hoe kies je de beste thermostaat voor jouw woning uit alle beschikbare modellen? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? Welke vragen moet je je stellen vóór je er eentje koopt? En welke thermostaat biedt je precies wat je nodig hebt? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de verschillende mogelijkheden van bevestiging: bedraad of draadloos, aan de muur bevestigd of niet?

Om je te helpen bij je keuze hebben wij al deze vragen samengebracht in een handige gids. Je vindt er antwoord op al je vragen, de voornaamste kenmerken van de slimme thermostaten die momenteel in België verkrijgbaar zijn (Nest, Tado, boxx, Netatmo en Honeywell Evohome) en enkele interessante vergelijkingstabellen.

Veel leesgenot!

Andere vragen van onze internetgebruikers.

 Wij geven je hierna alvast antwoord op enkele veel gestelde vragen.

Wat is het verschil tussen een thermostaat voor kamertemperatuur en een intelligente thermostaat?

Het betreft twee thermostaattypes die programmeerbaar zijn. De intelligente thermostaat kan echter in real time geprogrammeerd worden, op afstand, via een speciale, gemakkelijk te installeren en intuïtieve app. Bepaalde modellen laten een nauwkeurige controle toe van je verbruik, door je o.a. een overzicht te geven van je gegevens. De thermostaat voor kamertemperatuur moet manueel worden afgesteld op basis van vaste tijdsvensters, die op voorhand bepaald worden.

Wat zijn de voordelen van de intelligente thermostaat?

Het belangrijkste voordeel is zijn flexibiliteit. Wanneer je onregelmatige uren werkt, of wanneer je de energiefactuur niet goed begrijpt, dan kan de intelligente thermostaat je helpen. Het is inderdaad zo dat je met behulp van dit type thermostaat, en dankzij de app die instaat voor de programmering op afstand (beschikbaar voor smartphone en tablet), de binnentemperatuur kan regelen in real time. Dat is vooral handig wanneer je vroeger stopt met werken of wanneer je onverwacht beslist de avond bij vrienden door te brengen! Het laat je bovendien toe te besparen op je energieverbruik. Om al de andere (talrijke!) voordelen te kennen, kan je onze vergelijkende brochure downloaden.

Wanneer kan je beter niet voor een intelligente thermostaat kiezen?

De slimme thermostaat (ook WiFi thermostaat genoemd) is, afhankelijk van het merk, niet compatibel met alle types van verwarming (warmtepomp, hout, elektriciteit, enz.) en het gebruik van bepaalde “eerste generatie” thermostaten is niet interessant in combinatie met bepaalde types van verwarmingsketels, zoals o.a. de modulerende verwarmingsketel. Het is dus goed om de nodige inlichtingen in te winnen alvorens een product te kopen. Toch is het zo dat het in de meeste gevallen werkelijk interessant is om voor de intelligente thermostaat te kiezen, o.a. om je energieverbruik beter in de hand te houden.

Hoe moet ik mijn thermostaat plaatsen?

Doe een beroep op onze verwarmingstechnicus voor de plaatsing van je thermostaat. Hij zal de nodige verbinding maken met je centrale verwarming en met al je radiatoren. Onze vakmannen bieden deze diensten aan, aarzel dus zeker niet om er gebruik van te maken!