Hoe kies je een slimme thermostaat?

Niet gemakkelijk om een slimme thermostaat te kiezen, want er komen er steeds meer op de markt. Waar moet je op letten vóór je je keuze maakt?
Sébastien V.
30/12/2018 |

De tijd van eenvoudige plastic schakeldoosjes met enkel een on/off schakelaar is voorbij. Het is zelfs zo dat je oude thermostaat je wellicht geld kost! Als je vandaag je thermostaat wil vervangen en wil overstappen naar een slimme versie, dan is het onder andere omdat je hem vanop afstand wil kunnen bedienen met je smartphone, tablet of computer om zo permanent de juiste temperatuur te hebben. Ze zijn eenvoudig in gebruik en helpen ons ook om ons energieverbruik en dus onze uitgaven zo goed mogelijk te beheren.

Sommige gaan nog een stap verder. Ze bieden zelfs zoveel functies met het oog op een maximaal comfort, dat het steeds moeilijker wordt om tussen de bomen het bos te zien, laat staan een keuze te maken…

Slimme thermostaat: 7 criteria die je helpen om een keuze te maken

1. Afstandsbediening en programmering

Dat is een fundamentele functie. Zij laat toe de ideale temperatuur binnenshuis te programmeren, maar ook om een weekprogramma te voorzien op basis van je bezigheden, van je levensritme, van aan- of afwezigheid… De overgrote meerderheid van de thermostaten kan je vanop afstand bedienen met een app. Je kan je instructies op afstand geven, wat betekent dat je op elk moment de kamertemperatuur krijgt die je zelf wil. Wij begeleiden je hier om je thermostaat tot in de perfectie te programmeren.

2. Je verbruik of de productie opvolgen

De temperatuur optimaal instellen is natuurlijk prima. Maar sommige slimme thermostaten doen nog veel meer. Zij volgen je verbruik per uur, per dag, per week, enz. en maken vergelijkingen mogelijk, waardoor je je energetische uitgaven, en dus de energiefactuur, op intelligente wijze kan verminderen.

Heb je zonnepanelen? boxx van ENGIE is de enige thermostaat die je toelaat om je zonne-energieproductie te controleren: totale productie, vergelijking van dagen, maanden, jaren, injectie op het net, eigen verbruik,…

3. Rekening houden met de gewoonten van het huis

De meeste slimme thermostaten zijn tegenwoordig in staat om “bij te leren”. Dat kan 2 dingen betekenen: ofwel leert je thermostaat je woning kennen en onthoudt hij je gewoonten, ofwel “observeert” hij je via een bewegings- of temperatuurdetector en past hij zich aan.

4. Interactie met andere slimme apparaten

Is je huis uitgerust met een intelligente thermostaat? Opgelet, niet alle slimme thermostaten kunnen andere slimme apparaten in huis bedienen. Dat is dus zeker een eigenschap waar je op moet letten. Is een bepaalde thermostaat bijvoorbeeld in staat om het verbruik van je elektrische apparaten te vergelijken via slimme stekkers ? Kan hij die stekkers of je slimme verlichting op afstand aan- en uitzetten, rekening houden met de weersvoorspelling, de temperatuur in huis afstemmen op de buitentemperatuur, in verbinding staan met je rookdetector enz.?

5. Berekent hij je uitgaven in real time?

Als je dan toch investeert in een slimme thermostaat, dan moet hij ook echt slim zijn. Hij moet je bijvoorbeeld toegang geven tot de historiek van je energieverbruik en in euro aangeven hoeveel je precies verbruikt aan gas of elektriciteit. Deze interessante functie zien we jammer genoeg maar op weinig thermostaten. Maar gelukkig wel bij boxx, de intelligente thermostaat van ENGIE.

6. Voor alle verwarmingstypes?

Je kunt niet alle slimme thermostaten met alle verwarmingssystemen combineren. Zo is er bijna geen enkele compatibel met elektrische systemen, die over een eigen ingebouwde thermostaat beschikken. Gas- of olieverwarming is normaal gesproken compatibel met de meeste aangesloten thermostaten. Maar niet alle thermostaten houden er rekening mee of je in je woning ook een kachel gebruikt. Sommige slimme thermostaten werken samen met On/Off-ketels, andere met OpenTherm-ketels, nog andere met beide types cv-ketels.

7. Installatie, bedraad of draadloos

Veel verkopers of gebruiksaanwijzingen van slimme thermostaten zullen je op het hart drukken dat de installatie kinderspel is en dat de tussenkomst van een verwarmingsdeskundige niet nodig is. Het is echter zo dat de installatie niet zo eenvoudig is. Daarom is het belangrijk dat je een thermostaat kiest die door een professionele installateur wordt geplaatst. Alleen dan ben je er helemaal zeker van dat hij optimaal functioneert (zowel bedraad als draadloos).

Ben je overtuigd van het nut van een op afstand programmeerbare ruimtethermostaat, door de eenvoudige bediening van de verwarming en de energiebesparing? Om ervoor te zorgen dat je je slimme thermostaat goed geïnformeerd kan kiezen, hebben we voor jou de meest courante modellen in België vergeleken.