4 manieren om sluipverbruik op te sporen dankzij boxx

Ons sluipverbruik is in 10 jaar tijd met maar liefst 30% gestegen! Daarmee zou het goed zijn voor 7 tot 18% van onze elektriciteitsuitgaven. Hoe je dat overbodige verbruik kan opsporen en verminderen? Dankzij boxx …
Sébastien V.
11/06/2018 |

Je las het waarschijnlijk al, als jij slaapt, slaapt je huis niet noodzakelijk mee. De koelkast, decoder, tv, pc, … blijven elektriciteit verbruiken. En dat geldt trouwens ook wanneer je de deur uitgaat om te gaan werken. Zo zou elk gezin tussen 15 en 50 toestellen in huis hebben die nooit volledig worden uitgeschakeld, en dus in waakstand blijven. Het sluipverbruik opsporen om het beter onder controle te houden en te verminderen, is een van de functies die van boxx een superslimme thermostaat maken. En het kan zelfs op 4 manieren …

1. Via het welkomstscherm

Dat is de eenvoudigste en snelste oplossing. Op het welkomstscherm geeft een kleine ‘meter’ met gekleurde staafjes je elektriciteitsverbruik weer. Die wordt elke 10 seconden bijgewerkt zodat je in realtime je verbruik van dat moment kunt zien. Zo kan je ‘s avonds voor je gaat slapen en alle toestellen uitgeschakeld lijken, je verbruik op dat eigenste moment aflezen. En als je niet vergeten bent om een van je toestellen uit te zetten, dan zou dat je sluipverbruik moeten zijn.

Kijk elke avond (en/of elke ochtend wanneer je vertrekt) gedurende 3 of 4 weken op het welkomstscherm om een zicht te krijgen op je sluipverbruik in het algemeen. Als dat cijfer bijvoorbeeld meestal 150 watt is en het op een avond plots oploopt tot 500 of 1 000 watt, dan weet je bovendien dat je een toestel bent vergeten uit te zetten.

2. Via de grafiek van je verbruiksgeschiedenis

Elke dag genereert boxx elk uur een verbruiksgrafiek. Hierop duidt boxx je laagste verbruik aan. Dat betekent uiteraard niet noodzakelijk dat dat verbruik je sluipverbruik is. Misschien is het wel een weerspiegeling van je verbruik toen je koelkast of boiler niet werkte bijvoorbeeld (die toestellen werken immers in cycli). De kans is echter groot dat het verbruik in kwestie heel dicht bij je sluipverbruik in de buurt komt.

3. Via de mobiele applicatie

De mobiele app van boxx beschikt over 3 pagina’s met maandelijkse rapporten. Een daarvan geeft aan dat “Er stond continu voor XX watt apparatuur aan ”. Ze vertelt je met andere woorden hoeveel je totale sluipverbruik bedraagt na een maand. Let wel, om deze informatie te kunnen zien, moet je over de laatste update van de boxx-software beschikken. Vergeet dus niet om de software telkens te updaten.

4. Via een slimme stekker

Wil je nog een stap verder gaan en zien hoeveel het sluipverbruik van elk toestel bedraagt? Dat kan. Koppel je decoder bijvoorbeeld aan een slimme stekker van Fibaro. Op die manier kan boxx je het verbruik van enkel de decoder laten weten. En ontdek je meteen hoeveel die verbruikt in waakstand … Je zou er nog van verbaasd zijn!

En tot slot doen we er nog 5 tips bovenop om je energiefactuur te verlagen!