“Onze zonnepanelen? Een goede belegging!”

Zonnepanelen installeren, zijn eigen elektriciteit produceren en de maandelijkse factuur doen dalen. Dat is wat Stéphane en zijn gezin uit de streek van Itter in Waals-Brabant gedaan hebben.
Paul D.
23/03/2017 |

Wanneer heb je zonnepanelen geplaatst?
“Nog niet zo lang geleden. In de loop van de maand mei.”

Welk vermogen heb je geïnstalleerd?
“Ik installeerde 22 panelen voor een vermogen van 6 kWp. Voor mij was het esthetische aspect heel belangrijk. Enerzijds omdat de panelen zich aan de voorkant van het huis bevinden en anderzijds omdat het dak een lichtkoker heeft op het niveau van de velux. Ik wou de symmetrie behouden. Ik koos dus voor Full Back zonnepanelen waarop de strepen niet te zien zijn. Ze werden in een mooie rechthoek geplaatst met een zuidwest-oriëntatie.”

Wat heeft je aangezet tot het plaatsen van zonnepanelen?
“Wat ik ga zeggen klinkt misschien een beetje bekrompen, maar ik zie het vooral als een belegging. Zonnepanelen blijven een zeer interessante investering. Voor mij was het juiste ogenblik aangebroken. Zeker met de komst van de Qualiwatt-premie die gegarandeerd is gedurende vijf jaar. Voor ons bedraagt die premie ongeveer 600 euro per jaar. Ja dus, het is een financiële operatie. Maar daar blijft het niet bij. Ik ben er stellig van overtuigd dat zonnepanelen de toekomst zijn en dat iedereen er uiteindelijk wel zal installeren. Men streeft toch naar autoconsumptie. Ik heb me trouwens niet beperkt tot zuivere elektriciteitsproductie want ik heb ook gasverwarming met een warmwaterboiler geïnstalleerd. De boiler werkt ofwel op gas, ofwel dankzij een weerstand die gevoed wordt door de zonnepanelen. Wat nog extra besparingen oplevert.”

Hoe lang duurt het volgens jou om de investering terug te verdienen?
“Volgens de berekening van de installateur zou de terugverdientijd op zeven jaar liggen. Hij beloofde me ook een rentabiliteit van ongeveer 9% op 25 jaar. Om eerlijk te zijn, op dit ogenblik zijn zulke interessante beleggingen moeilijk te vinden!”

Heb je, slechts enkele weken na de installatie, al een effect kunnen vaststellen op de meter?
“We zijn een gezin van vier personen en jaarlijks verbruiken we 5000 kWh met een tweevoudige meter. Het verbruik was tamelijk goed verdeeld tussen de twee fasen. Dat zal nu natuurlijk veranderen omdat mijn meter terug gaat draaien. Hij doet dat! We hebben reeds enkele zonnige dagen gehad en ik zag de meter dan echt terugdraaien. De omvormer, die de gelijkstroom opgewekt door de zonnepanelen omzet in wisselstroom conform het net, is verbonden met een app op mijn smartphone. Ik kan de energieproductie dagelijks, maandelijks, … opvolgen. Een interessant hulpmiddel.”