Het Solar Roof van Tesla: het eerste echte zonnedak, vanaf 2020 in Europa

Het Solar Roof van Tesla is niet zomaar een reeks zonnepanelen op een bestaand dak. Het dak zelf bestaat volledig uit zonnecellen en is verbonden met een krachtige batterij. Beschikbaar in Europa vanaf 2020.
Paul D.
21/08/2019 |

Het Solar Roof is een van de innovaties van Tesla na onder andere de elektrische auto’s en de batterijen voor thuisopslag. Elon Musk, de baas van Tesla, is dit keer vastberaden om onze woningen te voorzien van een zonnedak. Nee, niet door de volledige oppervlakte van een bestaand dak te bedekken met zonnepanelen. Wel met de alles-in-1-oplossing van Tesla. “It’s not a thing on the roof. It is the roof”, bevestigde Musk tijdens een persconferentie.

Hoe ziet het Solar Roof eruit?

De dakpannen van het Solar Roof lijken weliswaar op klassieke dakpannen, maar bestaan uit kwarts dat 20 % lichter is. Bovendien worden ze volledig geïntegreerd in de dakstructuur. Niets doet vermoeden dat je dak is uitgerust met een zonnecelinstallatie. Een troef op esthetisch vlak.

Volgens Musk zouden zijn dakpannen ook veel steviger zijn dan de klassieke exemplaren. Twee keer zo stevig zelfs.

Hoeveel kost het Solar Roof?

De zonnedaken van Tesla worden op maat gemaakt. De eerste exemplaren werden in 2017 in de Verenigde Staten op de markt gebracht. Half augustus kondigde Elon Musk via Twitter aan dat ze vanaf 2020 ook in Europa te koop zullen zijn.

Maar tegen welke prijs? Gemiddeld 22 000 €, plaatsing inbegrepen, voor een gemiddeld dak, oftewel zo’n 100 m². Tesla rekent namelijk 220 €/m². Als je bedenkt dat dit bij klassieke zonnepanelen rond de 5000 € ligt, is het Tesla Roof ontzettend duur.

Toch beweert Musk dat een Solar Roof goedkoper is dan een traditioneel dak. Hoe kan dat?

Musk rekent op een lagere transportkost voor de productiematerialen van zijn dakpannen. Aangezien ze minder snel breken, gaan er ook minder pannen verloren. Dat zou de productieprijs dus moeten drukken. Musk calculeert in zijn berekening ook de besparingen in die mogelijk zijn dankzij de elektriciteitsproductie en de opslag in de batterijen. Tesla mikt op een marktaandeel van 5 %.

Luidt het Solar Roof het einde in van de zonnepanelen?

Elon Musk verklaarde met grote stelligheid dat het niet zijn bedoeling is om met zijn Solar Roof de bestaande zonnepanelenmarkt weg te concurreren. Zijn zonnedak is immers in de eerste plaats gericht op al wie een nieuwe woning bouwt of zijn volledige dak wil vernieuwen. Het is dus niet bedoeld voor gezinnen die enkel zonnepanelen willen installeren.

In België is het dus wachten tot in de loop van 2020 op het Solar Roof. Maar intussen zijn zonnepanelen zeker nog het overwegen waard! Het bespaart je een flinke duit!

Meer weten? Lees onze 3 gidsen over zonnepanelen:

Zonnepanelen bij jou thuis. De belangrijkste overwegingen voor installatie
Hoe werkt een zonnepanelen-installatie
Jouw zonnepanelen: stap per stap