Op beide oren slapen met een thuisbatterij: zo kan het

Liggen er zonnepanelen op je dak en wil je investeren in een thuisbatterij? Of heb je al zo’n batterij, maar ben je bezorgd over de veiligheid ervan? De tips van de ingenieurs bij ENGIE Onderzoek & Innovatie geven je gemoedsrust.
Nathalie D.
26/12/2022 |

Werk voor een vakman

We beginnen met het goede nieuws: je hoeft je thuisbatterij niet zelf te installeren. Meer nog: alleen erkende elektriciens mogen dat doen. En net zoals bij zonnepanelen mag je een thuisbatterij pas in gebruik nemen wanneer ze officieel gekeurd is en voldoet aan de vereisten van het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties (AREI).

Met de volgende tips willen we je dus alleen maar informeren. Bij ENGIE vinden we het belangrijk dat je een overzicht hebt van alles wat je moet weten om een beslissing te nemen met kennis van zaken.

Staat je batterij beter binnen of buiten?

Waar laat je best een thuisbatterij installeren? Om die vraag te beantwoorden, moet je weten dat onze redenering opgaat voor lithium-ion thuisbatterijen. Dat is dezelfde beproefde technologie die voor de batterijen van je smartphone wordt gebruikt. Toch zijn er grote verschillen tussen batterijen, bijvoorbeeld wat hun waterdichtheid betreft. Hoe weet je of een batterij geschikt is voor buiten? Kijk naar het IP-getal dat de beschermingsgraad tegen externe invloeden aangeeft. IP65 is in theorie* voldoende om je batterij buiten op te stellen, beschut in de tuin of onder een carport om waterspatten en directe blootstelling aan de zon te voorkomen. Maar een batterij van IP-klasse 30 moet je binnen in je woning laten plaatsen.

*Ook de temperatuurschommelingen buiten kunnen de werking van de batterij beïnvloeden.

Toch is niet elke plaats in een woning geschikt! We leggen je hieronder uit waarom. Vermijd zeker alle kamers waar je vaak verblijft of doorloopt, zoals de hal, keuken of badkamer en de slaapkamers. Wél geschikt zijn de kelder, een bijkeuken, een bergruimte, zelfs de dressing (als die maar niet aan de slaapkamers grenst en afgesloten is met een deur). Ook de zolder kan, als die bereikbaar is met een brede, vaste trap.

Do’s-and-don’ts

Ongeacht de grootte van je batterij, zijn er 5 gouden regels die je absoluut moet volgen om oververhitting te voorkomen en bij een eventueel incident de schade te beperken:

  1. Het lokaal moet voldoende geventileerd zijn.
  2. Het lokaal moet verder goed toegankelijk zijn, dus geen smalle doorgangen en geen (val)luik.
  3. Je moet de temperatuur kunnen regelen (nooit lager dan 0°C en nooit hoger dan  45°C).
  4. Er moet voldoende vrije ruimte rond de batterij zijn. Bij een Solax-batterij is dat bijvoorbeeld 30 cm rondom de batterij en minstens 3 cm boven de vloer. Leg nooit iets op de batterij! Voorkom dat er iets op de batterij kan vallen of ertegen kan botsen (zoals een fiets of auto die voor of naast de batterij geparkeerd staat).
  5. Wordt de batterij tegen een muur bevestigd? Dan moet die bestaan uit beton, baksteen of brandwerende gipsplaten. Je mag de batterij meestal ook op de vloer plaatsen, maar dan wel op een verhoog om elk contact met de vloer te vermijden (en met water, zeker in streken met een verhoogd overstromingsrisico).

Installeer je batterij niet naast een cv-ketel op gas of stookolie en niet naast een radiator. Vermijd ook direct zonlicht of een vochtige ruimte (zoals een was kelder).

Nog een voorzorgsmaatregel : breng zo dicht mogelijk bij het de batterij een rookdetector aan.

Leer je thuisbatterij kennen

Niemand leest graag een gebruiksaanwijzing, maar toch doe je dit beter één keer voor je batterij. En neem enkele goede gewoonten aan:

  • Als je kinderen hebt, leg hen dan uit waar dat “kastje” voor dient en laat ze liever niet in de ruimte komen.
  • Ga je met vakantie? Laat de batterij dan aan staan. Schakel ze nooit uit zonder de toelating van een vakman!
  • Wil je nagaan of je batterij nog goed werkt? Gebruik daarvoor de online portal of je mobiele app.

Heb je je batterij door ENGIE laten installeren of ben je dat van plan? Download dan het document met alle essentiële informatie over hoe omgaan met je thuisbatterij. Print het en bewaar het zorgvuldig bij de andere documenten van je batterij. En als je je huis verkoopt, vergeet dan niet om dit document aan de kopers te geven.

Wat als er brand ontstaat?

Dat je thuisbatterij vuur zou vatten is heel onwaarschijnlijk, maar zoals bij elk toestel is het nooit 100% uit te sluiten. Bel in dat geval onmiddellijk de brandweer en zeg erbij dat het om een lithium-ijzerfosfaatbatterij gaat (of LFP-batterij). Zorg ervoor dat iedereen de woning verlaat en wacht tot de brandweer er is.

Als het om een beperkt brandje gaat, dan kun je eventueel een brandblusser gebruiken, maar alleen een poederblusser van klasse A, B of C. Gebruik nooit water en ook geen poederblusser van klasse D. Misschien is dit het moment om te checken wat er op jouw brandblusser staat en of deze nog niet vervallen is?

Tot slot

Is ongerustheid over je thuisbatterij op zijn plaats? Absoluut niet! Net zoals je leert autorijden om niet in een gracht te sukkelen, leer je omgaan met je thuisbatterij om elk probleem te voorkomen. Informeer wel je verzekeringsmaatschappij als je een thuisbatterij laat installeren. Maar aangezien het om een veilige technologie gaat, heeft je verzekeraar geen enkele reden om je premie te verhogen!

Nog vragen over thuisbatterijen? Ontdek onze volledige gids!