4 thuisbatterijen met elkaar vergeleken

Het is perfect mogelijk om de energie van je zonnepanelen die je niet verbruikt op te slaan in een thuisbatterij. Maar welke kies je? Wij vergeleken de Solax Triple Power, LG Chem, Huawei Luna2000 en de SonnenBatterie met elkaar.
Paul D.
25/01/2023 |

Zonnepanelen produceren regelmatig meer stroom dan je op dat moment verbruikt. Als je die elektriciteit opslaat in een thuisbatterij, dan optimaliseer je je zelfverbruik en benut je dus maximaal je eigen productie. Als het ’s avonds donker is, leveren je zonnepanelen geen stroom. Die haal je dan uit je batterij. Met een batterij bedraagt het zelfverbruik van je zonneproductie gemiddeld 60 tot 80%, zonder de batterij slechts 30%!

Modellen en merken van thuisbatterijen

De laatste jaren komen er steeds meer modellen thuisbatterijen op de markt. Enkele van de populairste merken zijn Solax, LG, Huawei en de SonnenBatterie.

Lithium-ionbatterijen

Ongeveer 70% van de thuisbatterijen zijn lithium-ionbatterijen. Ze bieden een vrij grote opslagcapaciteit in verhouding tot hun gewicht en ze zijn vrij snel op te laden. Dit type batterijen wordt ook gebruikt voor elektrische auto’s.

Lood-zuurbatterijen

Ze zijn twee keer minder duur dan lithium-ionbatterijen, maar vertonen één groot nadeel: hun levensduur is alleen gegarandeerd als ze niet verder dan tot de helft van hun capaciteit worden ontladen! Met andere woorden: je hebt grotere batterijen nodig. Bovendien hebben ze een grote impact op het milieu.

Welke thuisbatterij kiezen?

Dit zijn de belangrijkste factoren waarmee je rekening houdt als je een thuisbatterij koopt: de opslagcapaciteit, het rendement, de omvormer die ermee wordt verbonden, het aantal keren dat ze kan laden en ontladen (dus de levensduur), welke zonnepaneleninstallatie je gebruikt, het installatiegemak van de batterij en natuurlijk ook de prijs. Je vindt over dit alles meer informatie in ons artikel “5 criteria voor wie een thuisbatterij wil kopen”.

Al deze factoren zullen je helpen om je keuze te maken, afhankelijk van je energiebehoeften. Maar de bestaande batterijen correct met elkaar vergelijken is geen eenvoudige zaak. Ze verschillen immers ook van elkaar qua levensduur, hun energiedensiteit is anders en in de diepte van het ontladen kunnen grote verschillen zitten. Onze mening lees je hieronder.

Solax Triple Power

Het merk Solax geniet nog geen grote bekendheid op de Belgische markt. Maar in Azië, Australië en Groot-Brittannië is dit een van de grootste fabrikanten van batterijen en hybride omvormers.

Ons oordeel: De Triple Power is de perfecte oplossing in combinatie met een hybride omvormer van Solax. Er is maar één formaat verkrijgbaar van deze lithium-ionbatterij, maar tot vier batterijen kunnen in serie geschakeld worden om een hogere capaciteit te bereiken. Het aantal laad- en ontlaadcycli is opvallend hoog: 6000! Op dit punt presteert deze batterij veel beter dan haar concurrenten … Ze is ook vrij licht: 72 kg.

LG-Chem-batterijen

LG-Chem, een filiaal van de Zuid-Koreaanse fabrikant LG, is een van de belangrijkste leveranciers van energieopslagsystemen en de leider in het segment van de Li-ion-batterijen.

Ons oordeel: Het merk biedt batterijen met diverse bruikbare opslagcapaciteiten: 2,9 kWh, 5,9 kWh, 6,6 kWh, 9,3 kWh en 12,4 kWh. Keuze genoeg! Deze batterijen zijn niet voorzien van een omvormer. Die moet je dus apart toevoegen om de gelijkstroom van je zonnepanelen en batterij in wisselstroom om te zetten. Maar de LG-Chem-batterijen zijn compatibel met de meeste types omvormers. Ze werken ook volledig automatisch, zijn eenvoudig te installeren en vragen geen onderhoud.

Huawei Luna

Vooral de Huawei-smartphones zijn bij ons bekend, maar de Chinese multinational met meer dan 30 jaar ervaring met digitale informatietechnologieën, produceert ook batterijen.

Ons oordeel: De Huawei Luna is de perfecte batterij als je ze combineert met één van de Huawei-omvormers: hybride, niet-hybride, één- of driefasig. Ze is compatibel met alle soorten zonnepanelen. Je kiest het vermogen dat je nodig hebt uit een ruim aanbod (van 5 kWh tot 30 kWh), want de batterij is modulair ontworpen.

SonnenBatterie

Het Duitse merk Sonnen is marktleider. Het werd in 2010 op de markt gebracht door twee ex-medewerkers van Tesla. Het bedrijf produceert sinds 2011 de sonnenBatterie, een slimme en compacte opslagbatterij. Het Eco-model kost ongeveer 10 000 €, terwijl de Hybrid-versie, die ook een omvormer omvat, op 13 000 € komt.

Ons oordeel: Met haar capaciteit van 4 tot 14 kWh is de sonnenBatterie geschikt voor elk zonnepanelensysteem dat momenteel in omloop is. Hoewel deze thuisbatterij duurder is (het Hybrid-model met ingebouwde omvormer), betekent ze een goede investering, met haar garantie van 10 jaar of 10 000 cycli.

Wil je meer informatie over de technische gegevens van deze batterijen en de diverse verkrijgbare modellen? Download dan onze volledige en gratis gids over thuisbatterijen.

Haal je de investering in een thuisbatterij er ook weer uit?

Dat is wat alle eigenaars van zonnepanelen zich afvragen. 

In Vlaanderen luidt het antwoord “ja”, wegens de invoering van een nieuw tariefsysteem.

Ook in Brussel is het antwoord positief. Sinds de invoering van het injectiesysteem eind 2021, bespaar je op je elektriciteitsfactuur als een thuisbatterij installeert. De reden daarvoor is dat je batterij je helpt om zoveel mogelijk van de elektriciteit die je opwekt ook zelf te verbruiken.

In Wallonië geldt voorlopig nog het principe van de terugdraaiende meter. Een Waalse consument heeft er dus geen belang bij om een thuisbatterij te installeren, aangezien het elektriciteitsnet dienstdoet als batterij. Maar die situatie verandert zodra het prosumententarief, dat op 1 oktober 2020 werd ingevoerd, niet langer wordt gecompenseerd door een premie van het Waalse Gewest. Tot eind 2023 geldt er voor de Waalse consumenten nog een gedeeltelijke compensatie. Vanaf 2024 is het ook in Wallonië volledig gedaan met de compensatie van het prosumertarief. En in 2030 is het Waalse Gewest van plan om over te schakelen op het systeem van het injectietarief!

In ons artikel “Investeren in een thuisbatterij: plus- en minpunten” vind je meer informatie over het rendement dat je op je investering kunt halen.

De experts van ENGIE geven je graag advies bij de keuze van je toekomstige batterij. Vraag een offerte aan!