3 thuisbatterijen met elkaar vergeleken

Het is perfect mogelijk om de energie van je zonnepanelen die je niet verbruikt op te slaan in een thuisbatterij. Maar welke kies je? Wij vergeleken de Solax Triple Power, LG Chem en de Tesla Powerwall 2 met elkaar.

02/11/2020 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

Zonnepanelen produceren regelmatig meer stroom dan je op dat moment verbruikt. Als je die elektriciteit opslaat in een thuisbatterij, dan optimaliseer je je zelfverbruik en benut je dus maximaal je eigen productie. Als het ’s avonds donker is, leveren je zonnepanelen geen stroom. Die haal je dan uit je batterij. Met een batterij bedraagt het zelfverbruik van je zonneproductie gemiddeld 50 tot 80%, zonder de batterij slechts 30%!

Modellen en merken van thuisbatterijen

De laatste jaren komen er steeds meer modellen thuisbatterijen op de markt. Enkele van de populairste merken zijn LG, Solax, Sonnen en natuurlijk de pionier, de Tesla Powerwall.

Lithium-ionbatterijen

Ongeveer 70% van de thuisbatterijen zijn lithium-ionbatterijen. Ze bieden een vrij grote opslagcapaciteit in verhouding tot hun gewicht en ze zijn vrij snel op te laden. Dit type batterijen wordt ook gebruikt voor elektrische auto’s.

Lood-zuurbatterijen

Ze zijn twee keer minder duur dan lithium-ionbatterijen, maar vertonen één groot nadeel: hun levensduur is alleen gegarandeerd als ze niet verder dan tot de helft van hun capaciteit worden ontladen! Met andere woorden: je hebt grotere batterijen nodig. Bovendien hebben ze een grote impact op het milieu.

Welke thuisbatterij kiezen?

Dit zijn de belangrijkste factoren waarmee je rekening houdt als je een thuisbatterij koopt: de opslagcapaciteit, het rendement, de omvormer die ermee wordt verbonden, het aantal keren dat ze kan laden en ontladen (dus de levensduur), welke zonnepaneleninstallatie je gebruikt, het installatiegemak van de batterij en natuurlijk ook de prijs. Je vindt over dit alles meer informatie in ons artikel “5 criteria voor wie een thuisbatterij wil kopen”.

Al deze factoren zullen je helpen om je keuze te maken, afhankelijk van je energiebehoeften. Maar de bestaande batterijen correct met elkaar vergelijken is geen eenvoudige zaak. Ze verschillen immers ook van elkaar qua levensduur, hun energiedensiteit is anders en in de diepte van het ontladen kunnen grote verschillen zitten. Wij geven onze mening over 3 thuisbatterijen.

Solax Triple Power

Het merk Solax geniet nog geen grote bekendheid op de Belgische markt. Maar in Azië, Australië en Groot-Brittannië is dit een van de grootste fabrikanten van batterijen en hybride transformatoren.

Ons oordeel: De Triple Power is de perfecte oplossing in combinatie met een hybride transformator van Solax. Er is maar één formaat verkrijgbaar van deze lithium-ionbatterij, maar tot vier batterijen kunnen in serie geschakeld worden om een hogere capaciteit te bereiken. Het aantal laad- en ontlaadcycli is opvallend hoog: 6000! Op dit punt presteert deze batterij veel beter dan haar concurrenten … Ze is ook vrij licht: 72 kg.

LG-Chem-batterijen

LG-Chem, een filiaal van de Zuid-Koreaanse fabrikant LG, is een van de belangrijkste leveranciers van energieopslagsystemen en de leider in het segment van de Li-ion-batterijen.

Ons oordeel: Het merkt biedt batterijen met diverse opslagcapaciteiten: 2,9 kWh, 5,9 kWh, 6,6 kWh, 8,8 kWh en 9,3 kWh. Keuze genoeg! Deze batterijen zijn niet voorzien van een omvormer. Die moet je dus apart toevoegen om de gelijkstroom van je zonnepanelen en batterij in wisselstroom om te zetten. Maar de LG-Chem-batterijen zijn compatibel met de meeste types omvormers. Ze werken ook volledig automatisch, zijn eenvoudig te installeren en vragen geen onderhoud.

Tesla Powerwall 2

De bekendste onder de thuisbatterijen is al sinds 2018 in Europa te koop. Maar het is ook een van de duurste: bijna 10 000 €, installatie inbegrepen!

Ons oordeel: In deze batterij is de omvormer ingebouwd. Het gaat om een vrij compact, maar wel loodzwaar toestel: 125 kg! Met haar capaciteit van 13,5 kWh kan de Tesla-batterij een gemiddeld gezin een halve dag van stroom voorzien. Het is zelfs mogelijk om tot 10 Powerwall-batterijen aan elkaar te koppelen, tot een vermogen van 135 kWh.

Wil je meer informatie over de technische gegevens van deze 3 batterijen en de diverse verkrijgbare modellen? Download dan onze volledige en gratis gids over thuisbatterijen.

Haal je de investering in een thuisbatterij er ook weer uit?

Dat is wat alle eigenaars van zonnepanelen zich afvragen. In Vlaanderen luidt het antwoord “ja”, op voorwaarde dat je zonnepanelen installeert na 1 januari 2021. Vanaf die datum en tot eind 2021 verleent Vlaanderen een aankooppremie voor batterijen wegens de invoering van een nieuw tariefsysteem.

In Wallonië geldt voorlopig nog het principe van de terugdraaiende meter. Een Waalse consument heeft er dus geen belang bij om een thuisbatterij te installeren, aangezien het elektriciteitsnet dienstdoet als batterij. Maar die situatie verandert zodra het prosumententarief, dat op 1 oktober 2020 werd ingevoerd, niet langer wordt gecompenseerd door een premie van het Waalse Gewest.

In Brussel levert de installatie van een thuisbatterij momenteel wel wat besparingen op de elektriciteitsfactuur op, maar te weinig om de prijs van de batterij over de totale levensduur ervan af te schrijven.

In ons artikel “Investeren in een thuisbatterij: plus- en minpunten” vind je meer informatie over het rendement dat je op je investering kunt halen.

De experts van ENGIE geven je graag advies bij de keuze van je toekomstige batterij. Vraag een offerte aan!